599
Οι παραλήπτες, από αριστερά προς τα δεξιά: ΕΠΑΝΩ, Ντε Νίρο, Σουλτς, Χίλαρι Κλίντον, Σόρος, Ομπάμα. ΚΑΤΩ, Χόλντερ, Γουότερς, Μπάιντεν, Μπρέναν | REUTERS

ΗΠΑ: Ψάχνουν αν τα τρομοδέματα είχαν όντως στόχο να σκοτώσουν

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2018, 13:51
Οι παραλήπτες, από αριστερά προς τα δεξιά: ΕΠΑΝΩ, Ντε Νίρο, Σουλτς, Χίλαρι Κλίντον, Σόρος, Ομπάμα. ΚΑΤΩ, Χόλντερ, Γουότερς, Μπάιντεν, Μπρέναν
|REUTERS

ΗΠΑ: Ψάχνουν αν τα τρομοδέματα είχαν όντως στόχο να σκοτώσουν

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2018, 13:51

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τα «τρομο-δέματα» που εστάλησαν προς τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, την πρώην ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον, αλλά και σε άλλα εξέχοντα στελέχη των Δημοκρατικών, σημαίνοντας συναγερμό στις αμερικανικές αρχές.

Τα δέματα, που εντοπίστηκαν κατά τη συνήθη διαδικασία ελέγχου της αλληλογραφίας, περιείχαν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, εκ των οποίων κανένας δεν εξερράγη και πλέον έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» του FBI, που διενεργεί έρευνες για τον εντοπισμό των αποστολέων.

«Αποτυπώματα, ανθρώπινο DNA, οι ίνες, ακόμη και μια απλή τρίχα: κάθε ένδειξη αναλύεται αυτές τις ώρες στα εργαστήρια του FBI στο Κουάντικο της Βιρτζίνια. Κάθε λεπτομέρεια μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για την εύρεση του αποστολέα των εκρηκτικών πακέτων που αποστάλθηκαν σε πολιτικούς και υποστηρικτές του δημοκρατικού κόμματος. Προς το παρόν δεν υπάρχουν επιβεβαιώσεις σχετικά με τον πραγματικό κίνδυνο των βόμβων», σημειώνει σχετικό άρθρο της ιταλικής Corriere Della Sera.

Οι βόμβες, σύμφωνα με τους ανακριτές, έχουν πολλά κοινά σημεία, τα οποία δείχνουν ότι φτιάχτηκαν από το ίδιο άτομο.

Οι μηχανισμοί αποτελούνταν από έναν πλαστικό (PVC) σωλήνα, με διαστάσεις 2,54 X 15,24 εκατοστά, ο οποίος περιείχε σκόνη που μοιάζει με πυρίτιδα και σπασμένα γιαλιά. Σε όλους υπήρχε μία μικρή, στρογγυλή μπαταρία με ένα ψηφιακό ρολόι και μηχανισμός πυροδότησης με καλώδιο

Οι σωλήνες στη συνέχεια μπήκαν σε κίτρινους φακέλους, στους οποίους είχαν κολλήσει έξι γραμματόσημα με την αμερικανική σημαία και την επιγραφή «Usa Forever». Οι διευθύνσεις ήταν γραμμένες στον υπολογιστή και όχι χειρόγραφες, για ευνόητους λόγους και τουλάχιστον πέντε από τα πακέτα ανέφεραν ως αποστολέα το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων για το Δημοκρατικό Κόμμα Ντέμπι Γουάσεμαν Σουλτς.

Το τρομοδέμα που εστάλη στη Δημοκρατική βουλευτή Ντέμπι Γουάσερμαν Σουλτς (FBI/Handout via REUTERS)

«Το FBI δεν είναι βέβαιο ότι οι βόμβες θα μπορούσαν να εκραγούν και, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ίσως και να πρόκειται για «αντίγραφα», δηλαδή να μοιάζουν με πραγματικές βόμβες. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με το δίκτυο NBC, στην κατασκευή τους παρουσιάζονται πολλά τεχνικά λάθη, ενώ λείπουν και πολλά μέρη που είναι χρήσιμα για την εκπυρσοκρότησή τους», επισημαίνει η Corriere.

Ορισμένοι ειδικοί σημειώνουν μάλιστα ότι το ρολόι που υπάρχει στο σωλήνα (που μάλιστα στοιχίζει μόλις 5 δολάρια στο Amazon) είναι ένα τυπικό εξάρτημα που χρησιμοποιείται σε βόμβες που βλέπετε… στις ταινίες, αλλά δεν είναι απαραίτητο -και μάλιστα συνηθίζεται να αποφεύγεται- από εκείνους που φτιάχνουν πραγματικές βόμβες προκειμένου το θύμα να μην γνωρίζει πότε ακριβώς θα εκραγούν.

«Το πακέτο που παραδόθηκε στον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο δεν περιείχε καθόλου εκρηκτικά, αλλά μονάχα ένα αρχείο που αφορά την ακροδεξιά και υπερσυντηρητική οργάνωση Proud Boys -μια λεπτομέρεια που ενισχύει το σενάριο της «επίδειξης» και του εκφοβισμού», προσθέτει η Corriere.

Στον μηχανισμό που εστάλη στο CNN, με παραλήπτη τον πρώην επικεφαλής της CIA Τζον Μπρέναν, ήταν κολλημένο ένα χαρτί με την φωτογραφία του Μπρέναν και ένα σχέδιο που μοιάζει με παρωδία του λογότυπου του ISIS, ενώ είναι γραμμένη και η πρόταση «Get’ er Done», μια ατάκα από την κωμωδία «Larry The Cable Guy» που με την αγροτική της προφορά ουσιαστικά χλευάζει τους «βλάχους» Αμερικανούς των νότιων πολιτειών.

Τέλος, υπάρχει και το στοιχείο της διαφορετικής αποστολής των τρομο-δεμάτων: «Αρχικά ειπώθηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν τρεις διαφορετικές μέθοδοι: κάποια παραδόθηκαν αυτοπροσώπως στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, άλλα στάλθηκαν με το ταχυδρομείο της Φλόριντα, ενώ στο CNN ο επίμαχος φάκελος έφτασε με κούριερ. Αργότερα η αστυνομία μίλησε μόνο για αποστολή μέσω του Ταχυδρομείου», τονίζει το άρθρο.

«Πάντως, οι ερευνητές εξετάζουν όλες τις κάμερες παρακολούθησης των ταχυδρομικών γραφείων, αλλά και αυτές γύρω από τις ταχυδρομικές θυρίδες και τα κουτιά. Το FBI εξετάζει επίσης και πιθανά ίχνη που άφησαν οι κυψέλες από το ή τα κινητά τηλέφωνα των αποστολέων, προκειμένου να φτάσουν στον εντοπισμό τους», καταλήγει το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...