518
Πολίτες περιμένουν τη σειρά τους έξω από κέντρο εμβολιασμών στο Λος Αντζελες | Kirby Lee-USA TODAY Sports

ΗΠΑ: Πράσινο φως για τρίτη δόση σε ανοσοκατασταλμένους

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2021, 10:44
Πολίτες περιμένουν τη σειρά τους έξω από κέντρο εμβολιασμών στο Λος Αντζελες
|Kirby Lee-USA TODAY Sports

ΗΠΑ: Πράσινο φως για τρίτη δόση σε ανοσοκατασταλμένους

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2021, 10:44

Μετά τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, το Ισραήλ και άλλες χώρες, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν στη χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

«Η χώρα έχει εισέλθει σε ακόμη ένα νέο κύμα της πανδημίας» και ο αμερικανικός ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA) «έχει επίγνωση του γεγονότος ότι οι ανοσοκατεσταλμένοι άνθρωποι διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν βαριά μορφή της ασθένειας», ανέφερε η μεταβατική επικεφαλής του ομοσπονδιακού οργανισμού φαρμάκων, Τζάνετ Γούντκοκ.

Η απόφαση αφορά περίπου 10 εκατ. ανθρώπους στις ΗΠΑ, ανάμεσά τους καρκινοπαθείς και μεταμοσχευμένα άτομα.

Ο Αντονι Φάουτσι δήλωσε πως αυτή τη στιγμή, οι ειδικοί στις ΗΠΑ δεν θεωρούν ότι οι υπόλοιποι πολίτες χρειάζονται τρίτη δόση.

Μερικές ακόμη χώρες, έχουν αρχίσει ήδη ή σχεδιάζουν να αρχίσουν σύντομα να χορηγούν τρίτη δόση εμβολίων στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, καθώς η πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα του νέου κορονοϊού εγείρει κίνδυνο η υγειονομική κρίση να αναζωπυρωθεί.

Συγκεκριμένα, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία σχεδιάζουν να τις ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο.

Στη Χιλή, ξεκίνησε να χορηγείται τρίτη δόση σε όσους έχουν λάβει ήδη δύο δόσεις του κινεζικού Sinovac, το οποίο έχει αποδειχθεί πως έχει χαμηλή αποτελεσματικότητα.

Αλλες χώρες που έχουν ανακοινώσει ότι θα χορηγήσουν τρίτη δόση είναι η Σουηδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ινδονησία, η Ταϊλάνδη και η Νότια Κορέα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ζητήσει να υπάρξει μορατόριουμ στη χορήγηση τρίτων δόσεων έως τουλάχιστον τα τέλη του Σεπτεμβρίου, ώστε να μπορέσουν να διανεμηθούν μεγαλύτερες ποσότητες εμβολίων σε χώρες όπου η εκστρατεία ανοσοποίησης δεν έχει προχωρήσει.

Το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα του στις ΗΠΑ έχουν επανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου εξαμήνου, λόγω της παραλλαγής Δέλτα.

Στους άνω των 50 η τρίτη δόση στο Ισραήλ

Ειδικοί του υπουργείου Υγείας στο Ισραήλ συνέστησαν την Πέμπτη, τη μείωση από τα 60 έτη στα 50 έτη, της ελάχιστης ηλικίας για ενισχυτικό εμβολιασμό κατά της COVID-19, ελπίζοντας ότι θα περιοριστεί η αύξηση των μολύνσεων από την παραλλαγή Δέλτα.

Η κίνηση της συμβουλευτικής επιτροπής ακολούθησε κάλεσμα του πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ για την ηλιακή επέκταση της εκστρατείας ενισχυτικού εμβολιασμού, ενώ θα πρέπει να εγκριθεί από τον διευθυντή του υπουργείου Υγείας.

Ωστόσο, τουλάχιστον δύο μεγάλοι πάροχοι υπηρεσιών υγείας, ανακοίνωσαν ότι θα αρχίσουν σήμερα να προγραμματίζουν ραντεβού για ανθρώπους ηλικίας από 50 έως 59 έτη, προκειμένου να λάβουν μία τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech.

Ο ημερήσιος αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώθηκε από περισσότερα από 10.000 κρούσματα τον Ιανουάριο, σε μονοψήφια νούμερα τον Ιούνιο.

Ωστόσο, με την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα, ο αριθμός εκτοξεύτηκε και στο Ισραήλ, φτάνοντας στα 5.946 ημερήσια κρούσματα τη Δευτέρα, ενώ αυξάνεται και ο αριθμός όσων νοσούν σοβαρά.

Οι Ισραηλινοί με ηλικία άνω των 60 ετών άρχισαν να λαμβάνουν την ενισχυτική δόση πριν από δύο εβδομάδες και περισσότεροι από 700.000 την έχουν ήδη λάβει.

«Η ομάδα των ειδικών που διαχειρίζεται την πανδημία έλαβε τη σωστή απόφαση για την υγεία των πολιτών του Ισραήλ», ανέφερε ο Μπένετ σε ανακοίνωσή του. «Καλώ τον καθένα άνω των 50 ετών να μπει στη γραμμή αύριο το πρωί και να εμβολιαστεί».

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έλαβαν την τρίτη δόση είχαν τις ίδιες ή λιγότερες παρενέργειες σε σύγκριση με τις παρενέργειες που είχαν όταν έλαβαν την δεύτερη δόση του εμβολίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...