207
Διαμαρτυρία κατά της εκτέλεσης της θανατικής ποινής στις ΗΠΑ, το περασμένο καλοκαίρι | EPA/TANNEN MAURY

ΗΠΑ: «Πράσινο φως» για την πρώτη εκτέλεση γυναίκας από το 1953

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2021, 14:30
Διαμαρτυρία κατά της εκτέλεσης της θανατικής ποινής στις ΗΠΑ, το περασμένο καλοκαίρι
|EPA/TANNEN MAURY

ΗΠΑ: «Πράσινο φως» για την πρώτη εκτέλεση γυναίκας από το 1953

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2021, 14:30

Αμερικανικό δικαστήριο άνοιξε τον δρόμο που οδηγεί στην εκτέλεση της μοναδικής γυναίκας που βρίσκεται στις αμερικανικές φυλακές με τη θανατική ποινή, στις 12 Ιανουαρίου.

Το δικαστήριο ακύρωσε προηγούμενη απόφαση δικαστού, την περασμένη εβδομάδα, που σταματούσε τη εκτέλεση της Λίζα Μοντγκόμερι, η οποία έχει καταδικαστεί σε θάνατο για τη δολοφονία μίας 23χρονης εγκύου και την αφαίρεση του εμβρύου της, το 2004.

Η εκτέλεση της Μοντγκόμερι με ένεση ήταν προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο, όμως προηγούμενη δικαστική απόφαση την είχε καθυστερήσει.

Οπως αναφέρει ο Guardian, οι δικηγόροι της είχαν ζητήσει την απονομή χάριτος από τον Ντόναλντ Τραμπ και τη μετατροπή της ποινής της σε ισόβια, λόγω «της σοβαρότητας της ψυχικής της νόσου, των σεξουαλικών και σωματικών βασανιστηρίων που υπέστη σε όλη τη διάρκεια της ζωής της και την διασύνδεση των τραυμάτων της με το έγκλημά της».

Η Λίζα Μοντγκόμερι στη φυλακή -/ Courtesy of attorneys for Lisa Montgomery/Handout via REUTERS

Θα είναι η τέταρτη εκτέλεση βαρυποινίτη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, μετά την ήττα του Τραμπ και η πρώτη εκτέλεση γυναίκας στις ΗΠΑ, εδώ και 67 χρόνια.

Ο Τζο Μπάιντεν είναι αντίθετος στη θανατική ποινή και εκπρόσωπός του έχει δηλώσει ότι ως πρόεδρος θα προσπαθήσει να βάλει τέλος στην ποινή αυτή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...