322
Το κόστος των ηλιακών πάνελ έχει μειωθεί κατά 80% από το 2010 | Reuters

ΗΠΑ: Περισσότερη ενέργεια από ΑΠΕ παρά από άνθρακα για πρώτη φορά στα χρονικά

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2020, 18:10
Το κόστος των ηλιακών πάνελ έχει μειωθεί κατά 80% από το 2010
|Reuters

ΗΠΑ: Περισσότερη ενέργεια από ΑΠΕ παρά από άνθρακα για πρώτη φορά στα χρονικά

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2020, 18:10

Για πρώτη φορά στα χρονικά, οι ΗΠΑ θα παράγουν φέτος περισσότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές παρά από άνθρακα.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα στοιχεία αντανακλούν την αλλαγή στον τρόπο που σκέπτονται και πράττουν επιχειρηματίες, πολιτικοί και κοινή γνώμη, λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και εν μέρει και στην πανδημία του κορονοϊού.

Κι αυτό παρά την αγωνιώδη προσπάθεια των τελευταίων τριών ετών από την κυβέρνηση Τραμπ να ξαναφέρει στην κορυφή την χρήση άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας, καταργώντας τις πολιτικές κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της μόλυνσης υδάτων και εδαφών, που είχαν ψηφιστεί επί Μπαράκ Ομπάμα.

Οπως αναφέρουν οι Times, πριν 10 χρόνια, ο άνθρακας προμήθευε το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ. Από τότε, όμως, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) έχουν γίνει φθηνότερες και πιο ελκυστικές επιχειρηματικά -φυσικά και περιβαλλοντικά, ώστε πλέον χρησιμοποιούνται ευρέως.

Συγκεκριμένα, το κόστος των ηλιακών πάνελ έχει μειωθεί κατά 80% από το 2010, οι ανεμογεννήτριες κατά 40%, ενώ το φυσικό αέριο έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά, λόγω της εξάπλωσης της αμφισβητούμενης μεθόδου του fracking (εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου).

Λόγω του κορονοϊού, η πίεση στην βιομηχανία του άνθρακα έχει ενταθεί, εξηγεί ο Τζιμ Τόμπσον, αναλυτής  του κλάδου της ενέργειας.

Το 2020, μόνο το 19% της ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ θα γίνει με τη χρήση άνθρακα. Οι ΑΠΕ, όπως η ενέργεια από βιομάζα, καθώς και αιολική, ηλιακή και γεωθερμική ενέργεια, θα παράγουν το 20% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας. Η πυρηνική ενέργεια θα παράγει το 21% και το φυσικό αέριο το 40% του συνόλου.

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας έχει μειωθεί δραστικά, λόγω του κορονοϊού, καθώς πολλές επιχειρήσεις είναι κλειστές, όπως και εργοστάσια.

Τα δε εργοστάσια που λειτουργούν με ενέργεια από άνθρακα έχουν πολύ μεγάλο κόστος λειτουργίας.

Η ζήτηση για αιολική και ηλιακή ενέργεια θα σημειώσει μεγάλη αύξηση, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Λόγω των αλλαγών, οι εκπομπές θερμοκηπικών αερίων στις ΗΠΑ αναμένεται να σημειώσουν πτώση κατά 11%, τη μεγαλύτερη των τελευταίων 70 ετών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...