368
Το δίκτυο Fox φίμωσε τους παρουσιαστές του που υμνούσαν τον Τραμπ έπειτα από την αγωγή που άσκησε εναντίον του η εταιρεία Smartmatic και αφορά ζημία από διασπορά ψευδών | REUTERS/Eduardo Munoz/File Photo

ΗΠΑ: Οι αγωγές επέβαλαν σιωπή στα φιλοτραμπικά media

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2021, 10:45
Το δίκτυο Fox φίμωσε τους παρουσιαστές του που υμνούσαν τον Τραμπ έπειτα από την αγωγή που άσκησε εναντίον του η εταιρεία Smartmatic και αφορά ζημία από διασπορά ψευδών
|REUTERS/Eduardo Munoz/File Photo

ΗΠΑ: Οι αγωγές επέβαλαν σιωπή στα φιλοτραμπικά media

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2021, 10:45

Αν δεν υπάρχουν προσφυγές σε πολιτικά δικαστήρια έπειτα από τη διενέργεια εκλογών, στις ΗΠΑ ιδίως, το σιρόπι δεν δένει, ούτε φουσκώνει το γλυκό. Αυτές τις ημέρες το ζήτημα που διεκδικεί μερίδιο από το ενδιαφέρον του αμερικανικού κοινού είναι οι αγωγές που έχουν ασκήσει οι δύο εταιρείες οι οποίες εμπλέκονται στην εκλογική διαδικασία της 3ης Νοεμβίου, η Smartmatic και η Dominion Voting Systems.

Πρόκειται για επιχειρήσεις που παράγουν ειδικό λογισμικό διαχείρισης εκλογών. Το προϊόν τους χρησιμοποιήθηκε στις εκλογές που ανέδειξαν πρόεδρο τον Τζο Μπάιντεν.

Η πρώτη ζητάει από το δίκτυο Fox (Fox News και Fox Business) 2,7 δισ. δολάρια και η δεύτερη ζητάει από δύο δικηγόρους του Τραμπ, τον Ρούντι Τζουλιάνι και τη Σίντνεϊ Πάουελ, 1,3 δισ. δολάρια. Και οι δύο επιχειρηματικοί όμιλοι επικαλούνται τη συκοφάντηση και τη ζημία που υπέστησαν, πρώτον, από τις καταγγελίες του επιτελείου Τραμπ και του ιδίου περί νοθείας των προεδρικών εκλογών και, δεύτερον, από την αναπαραγωγή αυτών των ψευδών στα «φιλοτραμπικά» δίκτυα.

Το Fox έσπευσε να φιμώσει τον παρουσιαστή του Λου Ντομπς, ενώ έβαλε και τους συναδέλφους του να διαβάσουν μία περίτεχνα διατυπωμένη ανακοίνωση των νομικών συμβούλων του δικτύου ότι «οι ισχυρισμοί περί εκλογικής νοθείας δεν βασίστηκαν σε κανένα αποδεικτικό στοιχείο». Σημειωτέον ότι τα media που υποστήριζαν τον απελθόντα πρόεδρο, συνέχισαν να μεταδίδουν τα περί νοθείας ακόμη και όταν οι ισχυρισμοί του  απορρίφθηκαν ως αβάσιμοι από τα δικαστήρια.

Αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο της οικονομικής καταστροφής τους, τα δεξιά δίκτυα ειδήσεων έχουν αλλάξει πλέον γραμμή πλέυσης: το Newsmax συνεχίζει μεν να υποστηρίζει τον Τραμπ, ωστόσο επαναλαμβάνει συνεχώς ότι δεν έχει στοιχεία που να υποστηρίζουν τη νοθεία. Η φράση «κλεμμένες εκλογές» κόβεται προτού καν την ξεστομίσει κάποιος θερμόαιμος καλεσμένος κάποιου από τα εκατοντάδες τοκ σόου. Ο κομμένος Ντομπς θα συνεχίσει να πληρώνεται από τη Fox, αλλά δεν θα εμφανίζεται πλέον στο γυαλί.

Οσον αφορά το σπορ της διαρκούς τριβής με τα δίκτυα ειδήσεων, ο Τραμπ δεν πρέπει να παραπονείται αφού υπήρξε ο πρώτος διδάξας. Μόλις πριν από λίγους μήνες οι επιτελείς της προεκλογικής καμπάνιας του είχαν καταγγείλει τα φιλελεύθερα τηλεοπτικά κανάλια και τις φιλελεύθερες εφημερίδες ότι διαπράττουν παρασπονδίες κατά την κάλυψη του προεδρικού ρεπορτάζ. Αν και ο Τραμπ δεν ζήτησε ποτέ αποζημίωση για όσα ελέχθησαν εναντίον του, πολλοί ερμήνευσαν τότε τα σχόλια των ανθρώπων του Λευκού Οίκου ως απόπειρα εκφοβισμού των δημοσιογράφων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...