262
Στις ΗΠΑ οι προσοδοφόρες καλλιέργειες ινδικής κάνναβης -εντός ή εκτός θερμοκηπίου- αντικαθιστούν τις ασύμφορες πλέον καλλιέργειες καπνού | Shutterstock

ΗΠΑ: Οι αγρότες επενδύουν στο «χόρτο», ξεριζώνοντας τον καπνό

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2018, 10:40
Στις ΗΠΑ οι προσοδοφόρες καλλιέργειες ινδικής κάνναβης -εντός ή εκτός θερμοκηπίου- αντικαθιστούν τις ασύμφορες πλέον καλλιέργειες καπνού
|Shutterstock

ΗΠΑ: Οι αγρότες επενδύουν στο «χόρτο», ξεριζώνοντας τον καπνό

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2018, 10:40

Σε πολλές χώρες η ινδική κάνναβη είναι πια νόμιμη. Πρόκειται για την επανάσταση που έφερε η ιατρική χρήση της, δηλαδή η χρήση για θεραπευτικούς λόγους. Στον Καναδά μάλιστα επιτράπηκε και η χρήση για διασκέδαση.

Στο Quartz περιγράφεται η περίπτωση ενός αγρότη από το Κεντάκι των ΗΠΑ για να καταδειχθεί ότι οι καιροί άλλαξαν και πλέον οι αγρότες  προτιμούν να καλλιεργούν την αποδοτική μαριχουάνα και όχι τον ασύμφορο καπνό.

Σκευάσματα με εκχύλισμα ινδικής κάνναβης στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ (REUTERS/Lucy Nicholson)

Ο αγρότης Ουίλ Μπάρνλοου, καλλιεργητής σε αυτήν την αμερικανική Πολιτεία επί τρεις δεκαετίες, λέει ότι πρώτη φορά φύτεψε 10 στρέμματα ινδικής κάνναβης το 2016. Εφέτος φύτεψε 40 στρέμματα και του χρόνου σχεδιάζει να διπλασιάσει την κάλυψη φθάνοντας στα 80 στρέμματα.

Φιαλίδια με σπόρους ινδικής κάνναβης στην έκθεση Balkannabis Expo 2018 της Αθήνας (REUTERS/Costas Baltas)

Σήμερα η καλλιέργεια της μαριχουάνας δεν είναι καλαμπούρι, μα μπίζνες συναρπαστικές γράφει το Quartz.

Στον Καναδά ειδικά, είναι αλήθεια ότι η ζήτηση δεν καλύπτεται από την προσφορά. Συνεπώς όποιος αγρότης επενδύει σε τέτοιες φυτείες δεν αναλαμβάνει ρίσκο: και αποζημιώνεται και κερδίζει σε μεγάλο βαθμό. Στις ΗΠΑ η καλλιέργεια ινδικής κάνναβης περιελήφθη σε νομοσχέδιο για τη γεωργία με προτροπή του ισχυρού γερουσιαστή Μιτς ΜακΚόνελ.

Στο Κεντάκι πάντως η ινδική κάνναβη, όπως και η σόγια, κατέλαβε ένα πλουτοπαραγωγικό πεδίο στο οποίο δεν συμφέρει πια η καλλιέργεια του καπνού. Ο καπνός καλλιεργήθηκε εντατικά στην Πολιτεία αυτή περισσότερο από έναν αιώνα, αλλά το 2018 το κέρδος των παραγωγών καπνού συρρικνώθηκε μέχρις εξαφανίσεως, κατά 90% περίπου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...