363
|

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν θα εγκαλεί την τουρκική συμπεριφορά που δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2021, 14:02

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν θα εγκαλεί την τουρκική συμπεριφορά που δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2021, 14:02

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ υπενθύμισε την ετοιμότητα της νέας αμερικανικής κυβέρνησης να εγκαλέσει τις συμπεριφορές της Τουρκίας που δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο και τις νατοϊκές της δεσμεύσεις.

Επιπλέον, ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει υποσχεθεί να υιοθετήσει τη συγκεκριμένη γραμμή στο πλαίσιο της δέσμευσης των ΗΠΑ προς τους συμμάχους τους, σημείωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος απάντησε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal.

Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία αλλά και όλους τους συμμάχους και τους εταίρους των ΗΠΑ να αποφύγουν την αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων. Μάλιστα προειδοποίησε την Άγκυρα ότι ενδεχόμενη μη συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νόμου CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) ενδέχεται να οδηγήσει στην επιβολή επιπλέον κυρώσεων.

«Προτρέπουμε την Τουρκία, καθώς και όλους τους εταίρους και τους συμμάχους των ΗΠΑ, να αποφύγουν τις μελλοντικές αγορές ρωσικού οπλισμού, συμπεριλαμβανομένων επιπλέον των S-400, οι οποίοι φέρνουν στη Ρωσία έσοδα, πρόσβαση και επιρροή. Οποιεσδήποτε τέτοιες συναλλαγές θα μπορούσαν να υπόκεινται σε ξεχωριστές και επιπλέον κυρώσεις CAATSA πέρα από εκείνων που έχουν ήδη επιβληθεί», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η θέση του Πενταγώνου που υπογράμμισε ότι αμετάβλητη θα μείνει υπό την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν η στάση των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας σχετικά με το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 και τον αποκλεισμό της Αγκυρας από το πρόγραμμα του μαχητικού F-35.

«Προτρέπουμε την Τουρκία να εγκαταλείψει το σύστημα S-400», τόνισε σχετικά την Παρασκευή ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας.

Αντιδρώντας στην παράδοση το 2019 στην Τουρκία της πρώτης συστοιχίας του συστήματος S-400, οι ΗΠΑ απέκλεισαν την Αγκυρα από το πρόγραμμα κατασκευής του σχεδόν αόρατου για τα ραντάρ F-35, κρίνοντας πως υπήρχε κίνδυνος να αποκαλυφθούν αμερικανικά τεχνολογικά μυστικά και πως το ρωσικό σύστημα είναι ασύμβατο με αυτά του NATO.

«Η Τουρκία είναι σύμμαχος εδώ και πολύ καιρό και διακεκριμένο μέλος του NATO, αλλά η απόφασή της να αγοράσει S-400 είναι ασύμβατη με τις δεσμεύσεις της ως συμμάχου των ΗΠΑ και του NATO», τόνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Πρόσθεσε ότι «η Τουρκία είχε πολλές ευκαιρίες τα τελευταία δέκα χρόνια να αγοράσει το σύστημα Patriot από τις ΗΠΑ, αλλά προτίμησε να αγοράσει το S-400, γεγονός που προσφέρει στη Ρωσία έσοδα, πρόσβαση και επιρροή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...