593
Στιγμιότυπο από συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ, για την κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, στη Νέα Υόρκη | REUTERS

ΗΠΑ: Μήνυση από 16 πολιτείες κατά του Τραμπ για την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2019, 08:14
Στιγμιότυπο από συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ, για την κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, στη Νέα Υόρκη
|REUTERS

ΗΠΑ: Μήνυση από 16 πολιτείες κατά του Τραμπ για την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2019, 08:14

Δεκαέξι αμερικανικές πολιτείες προσέφυγαν τη Δευτέρα (ξημερώματα Τρίτης, ώρα Ελλάδας) στη δικαιοσύνη στο Σαν Φρανσίσκο εναντίον της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ να κηρυχθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για να χτισθεί το περιβόητο τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.

Στην προσφυγή, η οποία κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνιας, οι πολιτείες επιχειρηματολογούν ότι το διάταγμα του προέδρου αντιβαίνει δύο συνταγματικές διατάξεις: Η πρώτη διέπει τις νομοθετικές διαδικασίες και η δεύτερη ορίζει ότι το Κογκρέσο έχει την τελευταία λέξη ως προς κάθε δημόσια χρηματοδότηση.

Καταγγέλλουν επίσης ότι το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας παραβίασε τη νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος, διότι δεν φρόντισε να εκπονηθούν μελέτες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του τείχους στην Καλιφόρνια και το Νέο Μεξικό.

Σύμφωνα με τις προσφεύγουσες πολιτείες, ο Τραμπ «βύθισε τη χώρα σε μια συνταγματική κρίση, την οποία δημιούργησε ο ίδιος».

Η πρωτοβουλία είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων από τον πολιτειακό υπουργό Δικαιοσύνης της Καλιφόρνιας, τον Δημοκρατικό Χαβιέ Μπεσέρα. Ο Μπεσέρα επιχειρηματολόγησε ότι η πολιτεία του και άλλες, όπως και ο οποιοσδήποτε Αμερικανός, έχουν κάθε δικαίωμα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, διότι κινδυνεύουν να χάσουν κονδύλια που προορίζονται, μεταξύ άλλων, για έργα των ενόπλων δυνάμεων ή τη χορήγηση βοήθειας σε θύματα φυσικών καταστροφών.

Ο Χαβιέ Μπεσέρα, υπουργός Δικαιοσύνης της Καλιφόρνιας

Οι υπόλοιπες πολιτείες είναι το Κολοράντο, το Κονέτικατ, το Ντέλαγουεαρ, η Χαβάη, το Ιλινόι, το Μέιν, το Μέριλαντ, το Μίσιγκαν, η Μινεσότα, η Νεβάδα, το Νιού Τζέρσεϊ, το Νέο Μεξικό, η Νέα Υόρκη, το Ορεγκον και η Βιρτζίνια.

Αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές επέκριναν επίσης, την κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, επισημαίνοντας πως δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο και παραβαίνει τα όρια της εκτελεστικής εξουσίας στις ΗΠΑ.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Τραμπ κίνησε τη διαδικασία που θα του επιτρέψει να παρακάμψει το Κογκρέσο ώστε να αποδεσμευθούν ομοσπονδιακά κονδύλια -τα οποία προορίζονται κυρίως για το Πεντάγωνο- ώστε να οικοδομηθεί το τείχος που κατ’ αυτόν πρόκειται να αναχαιτίσει την παράτυπη μετανάστευση αλλά και τη διακίνηση ναρκωτικών.

Αθροιστικά, συνυπολογίζοντας τα 1,4 δισεκ. δολάρια που αποδεσμεύθηκαν από το Κογκρέσο, θα μπορούσαν, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, να διατεθούν τα περίπου οκτώ δισεκ. δολάρια που θέλει ο Τραμπ για την οικοδόμηση του τείχους, μιας από τις πιο εμβληματικές υποσχέσεις της προεκλογικής του εκστρατείας το 2016.

Η διένεξη ανάμεσα στο στρατόπεδο του Τραμπ και την πλειοψηφία των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων οδήγησε στη μερική αναστολή λειτουργίας υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους, διάρκειας 35 ημερών, στα τέλη της περασμένης και στις αρχές αυτής της χρονιάς. Επρόκειτο για το πιο μακρόχρονο shutdown στην ιστορία.

«Σήμερα, την Ημέρα των Προέδρων, πάμε τον πρόεδρο Τραμπ στο δικαστήριο για να εμποδίσουμε την κατάχρηση της προεδρικής εξουσίας» από πλευράς του, ανέφερε ο Μπεσέρα σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα. «Τον μηνύουμε (…) για τον εμποδίσουμε να καταληστέψει μονομερώς χρήματα των φορολογουμένων που είχαν κατανεμηθεί νόμιμα από το Κογκρέσο για τους κατοίκους των πολιτειών μας. Για τους περισσότερους από εμάς, στο αξίωμα της προεδρίας δεν υπάρχει καμία θέση για θέατρο».

Τα νομικά προσκόμματα ενδέχεται να επιβραδύνουν την προσπάθεια του Τραμπ να οικοδομηθεί το τείχος, όμως πιθανότατα η υπόθεση εντέλει θα καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο, που πλέον κλίνει προς το συντηρητικό στρατόπεδο.

Ο Μπεσέρα τόνισε σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις του την Κυριακή και τη Δευτέρα ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα ίδια τα λόγια του Τραμπ ως στοιχεία εναντίον του στο δικαστήριο, ως απόδειξη πως δεν υπήρχε καμία κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ο Τραμπ είχε δηλώσει πως γνωρίζει ότι δεν χρειάζεται να προβεί σε αυτή την πράξη για να ανεγερθεί το τείχος -σχόλιο που ενδέχεται να αποδειχθεί καίριο για την υπόθεση.

«Οι πρόεδροι δεν κηρύσσουν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με σκοπό να εφορμήσουν σε λογαριασμούς διότι δεν μπόρεσαν να πείσουν το Κογκρέσο να χρηματοδοτήσει προγράμματά τους», τόνισε ο Μπεσέρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...