793
Ο Τζο Μπάιντεν σε παλιότερο debate των Δημοκρατικών υποψηφίων | REUTERS

ΗΠΑ: Με «αριστερή» ατζέντα, λόγω κορονοϊού, κατεβαίνει στις εκλογές ο Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2020, 13:49
Ο Τζο Μπάιντεν σε παλιότερο debate των Δημοκρατικών υποψηφίων
|REUTERS

ΗΠΑ: Με «αριστερή» ατζέντα, λόγω κορονοϊού, κατεβαίνει στις εκλογές ο Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2020, 13:49

Με την πιο «αριστερή» ατζέντα που είχε εδώ και δεκαετίες υποψήφιος πρόεδρος των Δημοκρατικών, κατεβαίνει ο Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Εχοντας ως οδηγό την οικονομική κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός και την ανάγκη να προσελκύσει νέους ψηφοφόρους, υποστηρικτές του Μπέρνι Σάντερς, ο Μπάιντεν άλλαξε το πρόγραμμά του το τελευταίο διάστημα, τονίζοντας ότι στόχος του δεν είναι μόνο η ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά η αναδιαμόρφωσή της.

Ετσι, σύμφωνα με τους Times, σε αυτό το πλαίσιο, ο πρώην αντιπρόεδρος σχεδιάζει δημοσιονομικά κίνητρα ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων, τεράστιες επενδύσεις στις υποδομές και στα «πράσινα» έργα, νέα νομοθεσία που θα προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων και εκτατεμένα προγράμματα περίθαλψης και φροντίδας των παιδιών.

Οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στο συνέδριο των Δημοκρατικών, τον Αύγουστο, όμως είναι σίγουρο ότι το πακέτο θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα 800 δισ. δολάρια που έριξε στην οικονομία ο Μπαράκ Ομπάμα, το 2009, υπό την επίβλεψη του Μπάιντεν.

Ο Φαϊζ Σακίρ, πρώην επικεφαλής της εκστρατείας του Σάντερς, είπε ότι ο Μπάιντεν είναι ανοιχτός στις προτάσεις εκ των αριστερών του κόμματος των Δημοκρατικών.

Ομως, το ενδιαφέρον είναι, ότι και οι κεντρώοι Δημοκρατικοί βλέπουν με καλό μάτι την αριστερή πτέρυγα, καθώς καταλαβαίνουν ότι η οικονομία πλέον, με την κρίση του κορονοϊού, χρειάζεται ριζικές αλλαγές και τομές.

Ο Μαρκ Γουόρνερ, κεντρώος γερουσιαστής από την Βιρτζίνια, εξηγεί: «Αυτή η κρίση θα αλλάξει την οικονομία περισσότερο από το 2008, την 11η Σεπτεμβρίου και την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Ολοι πλέον, το αναγνωρίζουν αυτό».

Ο Μάικλ Μπένετ, μετριοπαθής γερουσιαστής από το Κολοράντο συμφωνεί: «Η ευκαιρία για ανακατανομή του πλούτου είναι μεγαλύτερη από την κρίση του 2008. Δεν υπήρχαν τόσοι πολλοί τότε που συμφωνούσαν ότι έχουμε δημιουργήσει ένα οικονομικό σύστημα, που εδώ και 50 χρόνια, ευνοεί μόνο τους ανθρώπους στην κορυφή».

Μία γεύση των προθέσεων του 77χρονου Μπάιντεν φαίνεται στις έξι επιτροπές που δημιούργησε μέσα στο κόμμα για διάφορα θέματα, οι οποίες ικανοποίησαν ιδιαίτερα την προοδευτική πτέρυγα.

Στην πιο σημαντική, αυτή για την κλιματική αλλαγή, ηγείται η 30χρονη Αλεξάντρια Οκάζιο-Κορτέζ, φανατική υποστηρίκτρια του Σάντερς, μαζί με τον Τζον Κέρι. Πέρυσι, η Οκάζιο-Κορτέζ είχε προσπαθήσει να προωθήσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων το πρόγραμμα «Πράσινη New Deal», με μεγάλες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ηλετρικά αυτοκίνητα, τρένα και σιδηρόδρομους υψηλών ταχυτήτων και την ενεργειακή αναβάθμιση όλων των κτιρίων.

Στο μεταξύ, η αντίπαλη πλευρά, του Ντόναλντ Τραμπ, ετοιμάζει νέο μπαράζ επιθέσεων κατά του Μπάιντεν, όπως φάνηκε από τον χαρακτηρισμό «παιδόφιλος», που ξεστόμισε σε ανάρτησή του στο Instagram για τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, ο 42χρονος γιος του αμερικανού προέδρου.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις, ο Τραμπ Τζούνιορ δήλωσε ότι «έκανε πλάκα» και κατηγόρησε δημοσιογράφο του CNN ότι δεν τον νοιάζει που ο Τζο Μπάιντεν «αγγίζει και μυρίζει νεαρά κορίτσια».

 

View this post on Instagram

 

??? that said, there’s definitely way too many Creepy Joe videos out there!

A post shared by Donald Trump Jr. (@donaldjtrumpjr) on

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...