644
Η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κόρτεζ ξέρει πώς να χειρίζεται άριστα το Twitter, όπου έχει 2,2 εκατομμύρια ακολούθους | YouTube

Αλεξάντρια: Ενα αριστερό αστέρι γεννιέται στο Κογκρέσο των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2019, 07:30
Η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κόρτεζ ξέρει πώς να χειρίζεται άριστα το Twitter, όπου έχει 2,2 εκατομμύρια ακολούθους
|YouTube

Αλεξάντρια: Ενα αριστερό αστέρι γεννιέται στο Κογκρέσο των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2019, 07:30

Μόλις δύο εβδομάδες μετά την ορκωμοσία της, η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κόρτεζ είναι ήδη το πιο γνωστό όνομα στο Κογκρέσο, γνωστή όσο και η βετεράνος πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι και ο Τζον Λιούις, βουλευτής των Δημοκρατικών από το 1987 και συναγωνιστής του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Η 29χρονη βουλευτής, δεν είναι μόνο το νέο πρόσωπο της αμερικανικής Αριστεράς, αλλά και η νέα σταρ του Καπιτωλίου. Μια φρέσκια, νεανική παρουσία, που δεν διστάζει να «λέει τα πράγματα όπως τα βλέπει» και έχει ήδη φέρει νέο πολιτικό αέρα στην Ουάσινγκτον. Και όπως κάθε νέα σταρ, έχει ήδη αποκτήσει εχθρούς από το παλιό κατεστημένο, ακόμα και μέσα στο ίδιο της το κόμμα των Δημοκρατικών.

Οι συντηρητικοί Δημοκρατικοί… τρέμουν μην τυχόν τους πιάσει στο στόμα τους η Οκάσιο-Κόρτεζ στο Twitter, το μέσο που χρησιμοποιεί με εξαιρετική επιτυχία για να προωθήσει την ατζέντα της, αλλά και να βάλει στη θέση τους όσους διαδίδουν ψέματα εναντίον της ή αναφέρουν λανθασμένες πληροφορίες που την αφορούν.

Οι εκλεγμένοι Δημοκρατικοί συνομιλούν μαζί της για να την πείσουν να μην στηρίξει αντιπάλους τους στις εσωκομματικές εκλογές του 2020. Η Οκάσιο-Κόρτεζ είχε δηλώσει ότι θα στηρίξει τους αριστερούς υποψηφίους κι ας είναι εναντίον ήδη εκλεγμένων και δεν σταματά να επαναλαμβάνει ότι, μετά την εκλογή της, δεν θα συνταχθεί απαραίτητα με το κόμμα, αλλά με τους ψηφοφόρους της. Αρκετοί την προειδοποιούν να μην τα βάλει με το κατεστημένο των Δημοκρατικών για να μην μετατραπεί σε έναν απλό διάττοντα αστέρα και μετά εξαφανιστεί.

Ομως, η μέχρι τώρα πορεία της δείχνει ότι η 29χρονη βουλευτής από τη Νέα Υόρκη δεν μασά τα λόγια της και δεν αθετεί τις προεκλογικές της υποσχέσεις. Και πολλοί είναι αυτοί που χαίρονται με την παρουσία της. «Επιτέλους μία βουλευτής που δεν φοβάται να πει αυτά που βλέπει», είναι το σχόλιο του αρθογράφου της Guardian, Νέιθαν Ρόμπινσον, που εξηγεί γιατί η Οκάσιο-Κόρτεζ είναι η νέα σταρ της πολιτικής σκηνής της Αμερικής: «Πολλοί από εμάς είμαστε κυνικοί. Μάθαμε να μην έχουμε τόση πίστη σε δυναμικούς νέους ηγέτες γιατί την στιγμή που θα ανέβουν στην εξουσία, θα γίνουν, αναπόφευκτα, σαν όλους τους άλλους που είναι ήδη εκεί. Θα αρχίσουν τις δικαιολογίες γιατί τα τεκταινόμενα στα γραφεία των πολιτικών καθιστούν αδύνατη οποιαδήποτε αλλαγή και ενώ δεν θα μπορείς να αποδείξεις αν λένε την αλήθεια, θα υποπτεύεσαι ότι δεν προσπαθούν και ιδιαίτερα».

Η Οκάσιο-Κόρτεζ όμως διαφέρει από αυτό το στερεότυπο. Πριν λίγες ημέρες, ανέφερε στο Twitter την ιδέα της να φορολογήσουν τους πολύ πλούσιους με έναν νέο φόρο που θα φτάνει το 70% για εισοδήματα από τα 10 εκατ. δολάρια και άνω. Δηλαδή, όσοι δηλώνουν εισόδημα 11 εκατ. δολάρια, θα φορολογούνται με 70% στο ένα εκατ. δολάρια. «Οσο περισσότερα βγάζεις, τόσο περισσότερα θα πληρώνεις», είπε η ίδια στην τηλεοπτική εκπομπή 60 Μinutes, θυμίζοντας τους αντίστοιχους φόρους του ’50 και του ’60.

Οπως αναμενόταν, η ιδέα ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά και αρκετούς συναδέλφους της Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο. Ομως, η βουλευτής, παρά το νεαρό της ηλικίας της, γνωρίζει καλά αυτό που κάνουν πράξη, χρόνια τώρα, οι Ρεπουμπλικάνοι: μιλήστε για την ατζέντα σας, όσο «παράλογη» κι αν ακούγεται, όσα αρνητικά σχόλια και αν ακουστούν, και έρχεστε ένα βήμα κοντύτερα στο να την κάνετε πραγματικότητα.

Αυτό κάνει πολύ καλά ο Τραμπ συνεχώς στο Twitter. Με αυτά που ανεβάζει, όλοι, και οι Δημοκρατικοί, ασχολούνται με την δική του ατζέντα, αντί να προβάλλουν τη δική τους κι έτσι κατευθύνει έξυπνα την εθνική πολιτική συζήτηση. Η Οκάσιο-Κόρτεζ είναι η μόνη βουλευτής των Δημοκρατικών που κάνει τους πολιτικούς συμμάχους και αντιπάλους να ασχολούνται με τα θέματα που απασχολούν αυτήν και όχι τον Τραμπ.

Ολα τα αμερικανικά ΜΜΕ ασχολήθηκαν αμέσως με την πρόταση της Οκάσιο-Κόρτεζ για τη φορολόγηση των πλουσίων και την ανέδειξαν στα πρωτοσέλιδά τους. Και το κοινό ακολούθησε. Δημοσκοπήσεις δείχνουν το 59% των Αμερικανών να στηρίζουν την ιδέα της.

Η 29χρονη βουλευτής συνεχίζει να αποδεικνύει καθημερινά πως ήρθε στο πολιτικό προσκήνιο των ΗΠΑ για να ταράξει τα νερά και όχι για να γίνει «μία από τα ίδια» του παλιού κατεστημένου. Οψόμεθα…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...