601
Δεξαμενές πετρελαίου στο Κάσινγκ της Οκλαχόμα, στις ΗΠΑ | REUTERS/Drone Base/File Photo

ΗΠΑ και Ινδία αποδεσμεύουν στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου για τη μείωση των τιμών

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2021, 17:26
Δεξαμενές πετρελαίου στο Κάσινγκ της Οκλαχόμα, στις ΗΠΑ
|REUTERS/Drone Base/File Photo

ΗΠΑ και Ινδία αποδεσμεύουν στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου για τη μείωση των τιμών

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2021, 17:26

Οι ΗΠΑ, η Ινδία και άλλες χώρες, σε μια συντονισμένη πρωτοβουλία, η οποία χαρακτηρίστηκε ως άνευ προηγουμένου από αμερικανό αξιωματούχο, θα χρησιμοποιήσουν τα στρατηγικά τους αποθέματα πετρελαίου σε μια προσπάθεια να οδηγήσουν σε μείωση τις τιμές, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Λευκός Οίκος.

Αυξάνοντας την προσφορά, οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες ελπίζουν να οδηγήσουν μηχανικά σε μείωση των τιμών.

Η πρώτη παγκοσμίως οικονομική δύναμη, οι ΗΠΑ, θα αποδεσμεύσουν 50 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά τους αποθέματα, τα οποία θα αρχίσουν να διατίθενται στην αγορά στα μέσα με τέλη του Δεκεμβρίου.

Η Ινδία θα αποδεσμεύσει 5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από τα δικά της στρατηγικά της αποθέματα σε συντονισμό με άλλους αγοραστές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας ή ακόμη της Βρετανίας, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Ως τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο χώρα εισαγωγής και κατανάλωσης πετρελαίου, η Ινδία διατυπώνει ανησυχίες για την αύξηση των τιμών του αργού πετρελαίου και θέλει ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του υπό τη Ρωσία (μια ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ+) να επιταχύνουν την αύξηση της παραγωγής. Εκτιμά δε και εκφράζει την ανησυχία της ότι η προσφορά του πετρελαίου προσαρμόζεται τεχνητά κάτω από τα επίπεδα ζήτησης από τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, οδηγώντας σε αύξηση των τιμών και σε αρνητικές συνέπειες.

Η αποδέσμευση του πετρελαίου θα πάρει μορφή δανείου και πώλησης.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια συντονισμένη ενέργεια.

Η αύξηση των τιμών των καυσίμων στις ΗΠΑ, όπου καταναλώνεται πολύ μεγάλη ποσότητα βενζίνης, δημιουργεί ένα μεγάλο πολιτικό πρόβλημα στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, όπως δείχνουν και οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις.

Οι προσπάθειές του να ασκήσει πιέσεις στις χώρες παραγωγής πετρελαίου, κυρίως στην Σαουδική Αραβία, για να αυξήσουν την προσφορά τους, δεν έχουν μέχρι στιγμής επιτύχει.

Η κίνηση εντάσσεται στις προσπάθειες υπό την ηγεσία του Μπάιντεν για μια συντονισμένη αποδέσμευση των αποθεμάτων, που θεωρείται προειδοποίηση προς τη συμμαχία ΟΠΕΚ+ να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο για να αντιμετωπιστεί η αύξηση του πληθωρισμού σε μεγάλες οικονομίες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και άλλες.

Οι αναλυτές επισημαίνουην ότι η αποδέσμευση των πετρελαϊκών αποθεμάτων είναι ασυνήθιστη κίνηση η οποία ελήφθη υπό το βάρος των ανατιμήσεων και του πολιτικού αντικτύπου τους, στις ΗΠΑ κυρίως. Το ράλι της τιμής της βενζίνης έπληξε πρωτίστως τους απλούς Αμερικανούς οι οποίοι μετακινούνται από και προς την εργασία τους με το αυτοκίνητό τους, διανύοντας καθημερινώς εκατοντάδες χιλιόμετρα.

Τα πετρελαϊκά αποθέματα των ΗΠΑ, που τώρα θα χρησιμοποιηθουν εκτάκτως, είναι αποθηκευμένα σε υπόγειες δεξαμενές στο Τέξας, στη Λουιζιάνα και στην Οκλαχόμα. Θεωρούνται, δε, τα μεγαλύτερα παγκοσμίως. Η σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου εκτιμάται ότι θα επέλθει αμέσως μετά τηναποδέσμευση τωναποθεμάτων, κάτι που θα αρχίσει να γίνεται περί το μέσον του Δεκεμβ

Στοχεύει στην επανεκλογή του 

Την περασμένη Δευτέρα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να είναι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου των ΗΠΑ και το 2024. «Αυτή είναι η πρόθεσή του» είπε η Ψάκι. Υπ’ αυτό το πρίσμα πρέπει να εξεταστούν και οι κινήσεις του αμερικανού προέδρου στην πετρελαϊκή σκακιέρα, αφού ση,ματοδοτούν την αντεπίθεση του Μπάιντεν στο εσωτερικό μέτωπο.

Ηδη οι πολιτικές προοπτικές του ενισχύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, με την έγκριση από το Κογκρέσο του σχεδίου του περί υποδομών, ύψους 1 τρισ. δολαρίων. Και θα ενισχυθούν περαιτέρω αν περάσει και το πακέτο μέτρων της κοινωνικής ασφάλισης, που προβλέπει δαπάνες 2 τρισ. δολαρίων.

Οπωσδήποτε, και όσον αφορά το πετρελαϊκό ζήτημα, ο Μπάιντεν έχει μαζί του όλο το Δημοκρατικό κόμμα, αφού την περασμένη εβδομάδα, οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας με επιστολή τους ζήτησαν από τον Λευκό Οίκο να κάνει χρήση των αποθεμάτων πετρελαίου, προειδοποιώντας ότι το υψηλό επταετίας στις τιμές του φυσικού αερίου «προσέθεσε αδικαιολόγητο βάρος σε οικογένειες και σε μικρές επιχειρήσεις που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα», δηλαδή στους αμερικανούς ψηφοφόρους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...