345
Ο Τζον Κέρι με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (και πίσω τους ο Φρανς Τίμερμανς) στις Βρυξέλλες | Oliver Hoslet/Pool via REUTERS

ΗΠΑ και ΕΕ αναζητούν κοινό βηματισμό για το κλίμα με το βλέμμα στην Κίνα

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2021, 00:29
Ο Τζον Κέρι με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (και πίσω τους ο Φρανς Τίμερμανς) στις Βρυξέλλες
|Oliver Hoslet/Pool via REUTERS

ΗΠΑ και ΕΕ αναζητούν κοινό βηματισμό για το κλίμα με το βλέμμα στην Κίνα

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2021, 00:29

Η επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα έφερε και την επιστροφή των αμερικανών αξιωματούχων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την Τρίτη ο ειδικός απεσταλμένος για το κλίμα Τζον Κέρι συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον αντιπρόεδρο της Φρανς Τίμερμανς. Συζήτησαν τρόπους για να συντονίσουν τη δράση των δύο πλευρών πάνω στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Ο Κέρι τόνισε ότι η σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, η οποία θα γίνει φέτος τον Νοέμβριο στη Γλασκώβη, πρέπει να αποτελέσει την αρχή μιας δεκαετούς προσπάθειας για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης.

Οπως τόνισε,  πρόκειται «για την τελευταία και καλύτερη ελπίδα μας ότι ο κόσμος θα μπορέσει να χτίσει πάνω σε αυτό που θεμελιώθηκε στο Παρίσι». Πρόσθεσε ότι και οι επιστήμονες λένε ότι το διάστημα ως το 2030 θα πρέπει να είναι μία δεκαετία δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η αναθέρμανση της συμμαχίας των δύο πλευρών σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή (ο Τζο Μπάιντεν επιδιώκει εξάλλου να αποκαταστήσει σε όλα τα πεδία τις σχέσεις με την Ευρώπη) θα μπορούσε να καταστήσει και τις δύο πλευρές ένα είδος μοχλού πίεσης, σημείωσε σχετικά το Bloomberg.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ κατέχουν αντίστοιχα την δεύτερη και τρίτη θέση στον κατάλογο των χωρών με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Εχουν όμως και το κύρος να πείσουν μεγάλους ρυπαντές ώστε να κάνουν μία προσπάθεια να περιορίσουν τις εκπομπές  των αερίων.

Αυτό διατύπωσε πολύ παραστατικά ο Φρανς Τίμερμανς: «Μαζί μπορούμε να μετακινήσουμε ολόκληρα βουνά». Στην προκειμένη περίπτωση το «βουνό» είναι η Κίνα, ένας από τους μεγαλύτερους ρυπαντές του πλανήτη, ωστόσο, προσέθεσε το Politico, οι δύο πλευρές ακόμη αναζητούν τρόπο για αυτή την «μετακίνηση».

Η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ότι ως το 2030 τα 27 κράτη-μέλη θα πρέπει όλα μαζί να έχουν περιορίσει τις εκπομπές κατά τουλάχιστον 55% σε σχέση με το 1990.  Μία παρόμοια δέσμευση πρέπει να κάνουν και οι ΗΠΑ (αναμένεται να διατυπωθεί μέσα στον Απρίλιο). Η Ευρώπη βάζει πάντως ψηλά τον πήχη για τον υπερατλαντικό εταίρο: θα ήθελε ένα ποσοστό μείωσης που θα ξεπερνά το 50% σε σχέση με τα επίπεδα του 2005.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...