425
Η Mαριάν Γουίλιαμσον στο Ντιτρόιτ στις 31 Ιουλίου | REUTERS/Brian Snyder

ΗΠΑ: η υποψήφια των Δημοκρατικών που μιλάει στη γλώσσα του λαού

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2019, 08:48
Η Mαριάν Γουίλιαμσον στο Ντιτρόιτ στις 31 Ιουλίου
|REUTERS/Brian Snyder

ΗΠΑ: η υποψήφια των Δημοκρατικών που μιλάει στη γλώσσα του λαού

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2019, 08:48

H Mαριάν Γουίλιαμσον είναι και αυτή μία υποψηφιότητα (μέσα στις πολλές) για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020, και συμμετέχει στα διάφορα ντιμπέιτ που οργανώνονται προς ενημέρωση του αμερικανικού κοινού.

Το επικοινωνιακό προσόν της είναι το ιδιαίτερο ταμπεραμέντο της και οι αμφιλεγόμενες θέσεις της (από τις οποίες, ωστόσο, δεν λείπουν και ορισμένες όψεις της αλήθειας).

Κατά την τελευταία σχετική συζήτηση που έγινε μεταξύ των πολιτικών των Δημοκρατικών, το όνομα της Γουίλιαμσον αναζητήθηκε στο Google μανιωδώς, περισσότερο από τα ονόματα όλων των υπολοίπων, αφού η κυρία τυγχάνει συγγραφέας «πνευματικών οδηγών» οι οποίοι απευθύνονται στους Αμερικανούς με κοσμοθεωρία «αγάπης» και «απολυτρωτικό» μήνυμα.

Η Γουίλιαμσον έγινε γνωστή για αυτήν ακριβώς τη δράση της τη δεκαετία του ’90 και εξαιτίας της χαρακτηρίστηκε «new age» τύπος που προωθεί εναλλακτικές θεραπευτικές πρακτικές. Μάλιστα έχει εκφράσει μερικές από τις πιο ψευδείς θέσεις για θέματα υγείας –και έχει κατηγορηθεί για αυτό.

Στα εν λόγω ντιμπέιτ οι ψηφοφόροι του Δημοκρατικού Κόμματος αναζητούν τις λεπτομέρειες των πολιτικών που θα υποστηρίξουν οι υποψήφιοι του κόμματος σε μία σειρά από μεγάλα -για τις ΗΠΑ- θέματα, αλλά και τον κατάλληλο τρόπο ώστε να ηττηθεί αυτό που απεχθάνονται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο και ονομάζουν «τραμπισμό».

Ντιτρόιτ 30 Ιουλίου: οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών που συμμετείχαν στο ντιμπέιτ σε απαρτία – η Γουίλιαμσον είναι η πρώτη από αριστερά και οι υπόλοιποι είναι ο Τιμ Ράιαν, η Εϊμι Κλόμπουσαρ, ο Πιτ Μπάτιγκιγκ, ο Μπέρνι Σάντερς, η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, ο Μπέτο Ο’Ρουρκ, ο Τζον Χάικενλουπερ, ο Τζον Ντελάνεϊ και ο Στιβ Μπούλοκ (REUTERS/Lucas Jackson)

Στα πάνελ όπου συμμετέχει η Γουίλιαμσον δηλώνει ευθαρσώς ότι οι Δημοκρατικοί χρειάζονται περισσότερα πράγματα για να κινήσουν τον επιχειρηματία-πρόεδρο: «Χρειαζόμαστε κάτι παραπάνω από μικροπολιτική και από διανοουμενίστικες διαφωνίες – με τέτοια κόλπα δεν θα καταφέρουμε να κερδίσουμε τον Τραμπ. Απαιτείται ριζοσπαστισμός και αλήθεια». Η Γουίλιαμσον εννοεί ότι οι πολιτικοί των Δημοκρατικών πρέπει να εμπνεύσουν τους Αμερικανούς, να τους αποσπάσουν από τη θέση της ακινησίας, του κυνισμού και της απάθειας, καθώς «το άθροισμα πολιτικών δεν συνιστά πολιτική καμπάνια».

Η Γουίλιαμσον , παρά τις αντιεπιστημονικές και πιθανότατα επιβλαβείς απόψεις της σε θέματα που χρήζουν ειδικής τεκμηρίωσης, έχει ένα θετικό στοιχείο: δεν φοβάται να μεταχειριστεί μια ζωντανή γλώσσα που μιλάει στην ψυχή του ψηφοφόρου, με εκφράσεις δυνατές, όπως για τη «σκοτεινή ψυχική δύναμη που εξαπολύεται τώρα στην Αμερική», την οποία η «απλή νίκη των Δημοκρατικών δεν θα αντιμετωπίσει». Ολοι καταλαβαίνουν τι εννοεί. Οι λέξεις της θυμίζουν εκείνες του Τραμπ όταν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές, εκείνες που «δικαιώθηκαν» στην κάλπη. Ετσι η συνεισφορά της στην παρούσα φάση έγκειται στην αφύπνιση των δημοκρατικών συνειδήσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...