840
Το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Γερουσίας στην αναγράφεται στην οθόνη | YouTube

ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε νομοσχέδιο κατά της οπλοκατοχής για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2022, 11:13
Το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Γερουσίας στην αναγράφεται στην οθόνη
|YouTube

ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε νομοσχέδιο κατά της οπλοκατοχής για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2022, 11:13

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε την Πέμπτη νομοσχέδιο με σκοπό να περιοριστούν τα εγκλήματα με τη χρήση πυροβόλων όπλων έπειτα από σειρά μαζικών σφαγών, που προκάλεσαν σοκ στις ΗΠΑ.

Η νομοθεσία προβλέπει στέρηση της πρόσβασης στα πυροβόλα όπλα για πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες προσώπων και προγράμματα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ψυχική υγεία και για την ασφάλεια στα σχολεία.

Το νομοσχέδιο, που υιοθετήθηκε με 65 ψήφους υπέρ έναντι 33 κατά και θεωρείται πρακτικά βέβαιο ότι θα εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων την Παρασκευή, δεν έχει καμία σχέση με τα πολύ πιο αυστηρά μέτρα που ζητούσαν ο Τζο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί, όμως, έγινε αναγκαστικός συμβιβασμός από την πλευρά τους, ώστε να το ψηφίσουν και 10 τουλάχιστον Ρεπουμπλικανοί που χρειάζονταν για να περάσει. Τελικά, το ψήφισαν 15 Ρεπουμπλικανοί, ανάμεσά τους και ο επικεφαλής τους στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ. Και πάλι βέβαια, 33 Ρεπουμπλικανοί αρνήθηκαν να ψηφίσουν οποιοδήποτε μέτρο περιορισμού της οπλοκατοχής, που τόσα δεινά έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ.

Πάντως, είναι το πρώτο για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα αυτή έπειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες και χαρακτηρίζεται ως βήμα προόδου από μέρος των ακτιβιστών που αγωνίζονται για να περιοριστούν τα πυροβόλα όπλα.

Ο Μπάιντεν χαιρέτισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ως την πρώτη σημαντική απόφαση εναντίον της οπλοκατοχής από τη Γερουσία «μετά από 28 χρόνια αδράνειας», διαβεβαιώνοντας πως θα συμβάλλει στην προστασία των Αμερικανών και ειδικά των παιδιών στα σχολεία και κάλεσε την Βουλή των Αντιπροσώπων να εγκρίνει το νομοσχέδιο το συντομότερο δυνατό.

Οργή των Δημοκρατικών για απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

Λίγς ώρες νωρίτερα όμως, το Ανώτατο Δικαστήριο –στο οποίο η πλειοψηφία των μελών είναι συντηρητικοί, έξι προς τρεις– κατήργησε νόμο που περιόριζε την οπλοφορία στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, ως «αντισυνταγματικό».

Ο νόμος αυτός, που είχε τεθεί σε ισχύ το 1913, απαιτούσε άδεια οπλοφορίας, η οποία χορηγείτο μόνο σε όσους είχαν σοβαρούς λόγους να πιστεύουν πως θα χρειαζόταν να αμυνθούν σε δημόσιο χώρο, είτε λόγω του επαγγέλματός τους είτε λόγω απειλών που είχαν δεχθεί. Αν την λάμβαναν, επιτρεπόταν να τα φέρουν, αλλά να μην φαίνονται.

Από την Καλιφόρνια έως τη Νέα Υόρκη, οι Δημοκρατικές πολιτείες είναι αγανακτισμένες από την απόφαση που επιτρέπει στους πολίτες να κυκλοφορούν έχοντας πάνω τους κρυμμένα όπλα.

Ο Γκάβιν Νιούσομ, κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, επέκρινε στο Twitter «μια επονείδιστη και επικίνδυνη» απόφαση: μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που ενδέχεται «να ενθαρρύνει ένα ακραίο ιδεολογικό πρόγραμμα» περιορίζοντας «το δικαίωμα των πολιτειών να προστατεύουν τους πολίτες τους (που κινδυνεύουν) να σκοτωθούν στον δρόμο, στο σχολείο, στην εκκλησία».

Εξάλλου ο Νιούσομ αναμένεται να αυστηροποιήσει τη νομοθεσία της Καλιφόρνιας για τα πυροβόλα όπλα. Ηδη ανακοίνωσε ότι θα υπογράψει «την επόμενη εβδομάδα 16 νέα νομοσχέδια για την ασφάλεια, ένα από τα οποία θα επιτρέπει στους πολίτες να προσφεύγουν κατά των κατασκευαστών και των πωλητών πυροβόλων όπλων».

Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Κάθριν Χόκουλ, χαρακτήρισε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου σκανδαλώδη.

«Είναι σκανδαλώδες, είναι απολύτως σκανδαλώδες το γεγονός ότι μας αφαιρείται το δικαίωμα να έχουμε λογικούς περιορισμούς» σε ό,τι αφορά τα πυροβόλα όπλα, είπε στους δημοσιογράφους η Χόκουλ. «Λυπάμαι πάρα πολύ που ήρθε αυτή η ημέρα», πρόσθεσε σε συνέντευξή Τύπου.

Τι σημαίνει η απόφαση για τις υπόλοιπες πολιτείες

Εκτός από την Καλιφόρνια και τη Νέα Υόρκη, δύο πολιτείες που κυβερνούν Δημοκρατικοί, οι  πολιτείες του Μέριλαντ, της Μασαχουσέτης, του Νιου Τζέρσεϊ, της Χαβάης και της περιοχής της Κολούμπια –η πρωτεύουσα Ουάσινγκτον– απαιτούν άδεια για οπλοκατοχή.

Στην Καλιφόρνια τις άδειες οπλοκατοχής δίνουν οι σερίφηδες και τα τοπικά αστυνομικά τμήματα των κομητειών αφού εξετάσουν αν ο αιτών είναι ψυχικά υγιής και έχει λόγο να αποκτήσει άδεια οπλοκατοχής. Παράλληλα επιβάλουν σε όποιον επιθυμεί να έχει όπλο, να περάσει από εκπαίδευση.

Αυτό σημαίνει ότι στην Καλιφόρνια είναι πιο εύκολο να αποκτήσει κανείς άδεια οπλοκατοχής σε μια επαρχιακή ρεπουμπλικανική κομητεία απ’ ό,τι στο Σαν Φρανσίσκο.

Η αιφνιδιαστική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν ακυρώνει άμεσα τις πιο αυστηρές τοπικές νομοθεσίες για την οπλοκατοχή, αλλά είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει πολλές προσφυγές στη δικαιοσύνη.

«Θα ξεκινήσει ένα παιχνίδι γάτας με ποντίκι το οποίο θα έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε» μεταξύ των προοδευτικών και των συντηρητικών, είπε ο Τζέφρι Φέιγκαν, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Αντιδράσεις

Η Κίσαντ Σίγουελ, επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Υόρκης και αρμόδια για την εφαρμογή του προγράμματος για την αντιμετώπιση της οπλοκατοχής, το οποίο κατήρτισε ο νέος δήμαρχος της πόλης Ερικ Ανταμς, προειδοποίησε ότι όποιος «φέρει παράνομα όπλο στη Νέα Υόρκη, θα συλλαμβάνεται».

Και ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Αλβιν Μπραγκ, δεσμεύθηκε ότι θα υιοθετηθεί «νέα νομοθεσία για τα πυροβόλα όπλα με τα πιο αυστηρά μέτρα που γίνεται, ώστε να αντισταθμιστούν οι βλάβες που επήλθαν σήμερα».

Οι αρχές του Μέριλαντ επίσης προειδοποίησαν δια στόματος του γενικού εισαγγελέα, Μπράιαν Φροχ, ότι οι πολύ περιοριστικοί νόμοι της πολιτείας για τα πυροβόλα όπλα «έφεραν μείωση της βίας». Ο Φροχ δεσμεύθηκε να εξακολουθήσει να μάχεται για να προστατεύσει την ασφάλεια των πολιτών του Μέριλαντ.

Αντίστοιχα στη Μασαχουσέτη, η γενική εισαγγελέας, Μόιρα Χίλι, υπογράμμισε ότι η πολιτεία «έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτων από πυροβόλα όπλα στη χώρα διότι γνωρίζουμε ότι οι αυστηροί νόμοι σώζουν ζωές».

Σχεδόν 400 εκατομμύρια όπλα κυκλοφορούσαν στις ΗΠΑ το 2017, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 120 όπλα ανά 100 ανθρώπους, σύμφωνα με το Small Arms Survey. To 2020 περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυροβόλα όπλα, περιλαμβανομένων των αυτοκτονιών, ανέφερε το Gun Violence Archive.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...