355
Ακτιβιστής διαδηλώνει έξω από την κλινική αμβλώσεων Jackson Women's Health Organization την τελευταία μέρα της λειτουργίας της στο Μισισίπι | REUTERS/Liliana Salgado

ΗΠΑ: Πλωτή κλινική αμβλώσεων σε… διεθνή ύδατα!

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2022, 12:31
Ακτιβιστής διαδηλώνει έξω από την κλινική αμβλώσεων Jackson Women's Health Organization την τελευταία μέρα της λειτουργίας της στο Μισισίπι
|REUTERS/Liliana Salgado

ΗΠΑ: Πλωτή κλινική αμβλώσεων σε… διεθνή ύδατα!

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2022, 12:31

Τη δημιουργία μιας πλωτής κλινικής αμβλώσεων στον Κόλπο του Μεξικού πρότεινε μία γιατρός από την Καλιφόρνια για να διασφαλίσει ότι οι γυναίκες στις νότιες Πολιτείες θα εξακολουθήσουν να έχουν τη δυνατότητα διακοπής μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Η δρ Μεγκ Οτρι είπε ότι ένα πλοίο σε διεθνή ύδατα, άρα και εκτός οποιασδήποτε πολιτειακής νομοθεσίας, θα μπορεί να φιλοξενεί τις ασθενείς και το ιατρικό προσωπικό που θα εκτελεί τις χειρουργικές επεμβάσεις, όπως γράφει δημοσίευμα των Times.

Το Τέξας, η Αλαμπάμα, το Μισισίπι και η Λουιζιάνα ανακοίνωσαν την απαγόρευση των αμβλώσεων μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου τον περασμένο μήνα, αφαιρώντας από εκατομμύρια γυναίκες τη δυνατότητα να υποβληθούν σε αυτή την ιατρική πράξη.

Στη Φλόριντα τέθηκε σε ισχύ ένας νόμος που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά από 15 εβδομάδες, αλλά αφήνει παραθυράκια εξαιρέσεων.

«Επλήγη το δικαίωμα μιας γυναίκας να αποφασίσει αν θα γεννήσει ή όχι και εγώ είμαι και θα είμαι πάντα υπέρμαχη της επιλογής για αναπαραγωγή που πρέπει να έχει κάθε άνθρωπος στη ζωή του. Αν η Πολιτεία δεν μας αφήνει να έχουμε επιλογές οφείλουμε να τις δημιουργήσουμε μόνοι μας. Χρειάζεται να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που ζουν σε περιοχές όπου δεν επιτρέπεται η άμβλωση να έχουν την υγειονομική περίθαλψη που τους αξίζει», τόνισε η δρ Οτρι, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.

Η διαδικασία δημιουργίας της πλωτής κλινικής βρίσκεται στο στάδιο συγκέντρωσης χρημάτων μέσω της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Prrowess» (Protecting Reproductive Rights of Women Endangered by State Statutes: Προστασία των Αναπαραγωγικών Δικαιωμάτων των Γυναικών που απειλούνται από Πολιτειακούς Νόμους). Η καθηγήτρια είπε ότι οι δικηγόροι της ΜΚΟ πιστεύουν ότι οι γιατροί που ειδικεύονται σε ιατρικές πράξεις όπως οι αμβλώσεις θα μπορούσαν νόμιμα και με ασφάλεια να τις πραγματοποιήσουν σε ουδέτερα χωρικά ύδατα.

Για τις γυναίκες που ζουν σε Πολιτείες με περιοριστικούς νόμους, το να πάνε στην ακτή και να μπουν σε μια βάρκα είναι σίγουρα ευκολότερο από το να ταξιδέψουν σε περιοχές όπου η άμβλωση παραμένει νόμιμη, είπε η Οτρι. «Αυτή είναι πιο γρήγορη πρόσβαση, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στο νοτιότερο τμήμα αυτών των Πολιτειών», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...