760
Ο Χασάν Γκοκάλ έμαθε ότι κατηγορείται από την κομητεία βλέποντας τους δημοσιογράφους έξω από το σπίτι του | Harris County Public Health

ΗΠΑ: Γιατρός απολύθηκε γιατί χορήγησε 10 δόσεις εμβολίου αντί να τις… πετάξει!

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2021, 20:32
Ο Χασάν Γκοκάλ έμαθε ότι κατηγορείται από την κομητεία βλέποντας τους δημοσιογράφους έξω από το σπίτι του
|Harris County Public Health

ΗΠΑ: Γιατρός απολύθηκε γιατί χορήγησε 10 δόσεις εμβολίου αντί να τις… πετάξει!

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2021, 20:32

Πήγε να κάνει «το καλό» αλλά βρήκε τον μπελά του. Ενας γιατρός στο Χιούστον του Τέξας «έσωσε» με τιτάνια προσωπική του προσπάθεια 10 δόσεις εμβολίου και για αυτό, όχι μόνο τιμωρήθηκε με πρόστιμο για κλοπή εμβολίων, αλλά και απολύθηκε και τον πήγαν στα δικαστήρια!

Στα τέλη Δεκεμβρίου, ο Χασάν Γκοκάλ βρέθηκε με ένα φιαλίδιο του εμβολίου της Moderna, το οποίο είχε ανοιχθεί και έπρεπε να χορηγηθεί στις επόμενες έξι ώρες. Το συγκεκριμένο εμβόλιο, όπως και της Pfizer, διατηρείται στους μείον 70 βαθμούς Κελσίου, και για έξι ώρες σε ψυγείο. Μετά είναι για πέταμα.

Γνωρίζοντας όλα αυτά βέβαια, ο γιατρός που εργαζόταν στο κέντρο δημόσιας υγείας της κομητείας Χάρις, στο Τέξας, άρχισε τα τηλέφωνα. Εψαχνε εναγωνίως να βρει 10 άτομα που είχαν μεγάλη ανάγκη το εμβόλιο για να τους το χορηγήσει. Ανάμεσά τους ήταν και η σύζυγός του, η οποία πάσχει από υποκείμενο νόσημα και ανήκει στις ευπαθείς ομάδες.

Καθώς ήταν και βράδυ, ο Γκοκάλ είπε σε κάποιους υποψήφιους να έρθουν σπίτι του, όσο πιο γρήγορα μπορούσαν, ενώ βγήκε και ο ίδιος με το αυτοκίνητό του για να πάει σε άτομα που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν. Στο τέλος, εμβολίασε και αγνώστους, καθώς περίσσευαν οι δόσεις.

Ενα άτομο ήταν 90 ετών και κατάκοιτο. Ενα άλλο ήταν μία γυναίκα με άνοια στα 80 της. Μία άλλη ήταν μητέρα ενός παιδιού διασωληνωμένου. Ελάχιστα λεπτά πριν χαλάσει η τελευταία δόση, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, τη χορήγησε στη γυναίκα του, η οποία λόγω ασθένειας στους πνεύμονες, το δικαιούνταν έτσι κι αλλιώς.

Κανείς από τους δύο, όπως λένε, δεν ήθελε να συμβεί αυτό, αλλά το προτίμησαν αντί να το πετάξουν.

Οι άνθρωποι στους οποίους έκανε το εμβόλιο δεν ήταν φίλοι του, ενώ λίγοι ήταν γνωστοί του.

Ο γιατρός είχε συνεννοηθεί με τη διοίκηση του κέντρου υγείας, παρόλα αυτά κατηγορήθηκε για κλοπή, πλήρωσε πρόστιμο 135 δολαρίων, απολύθηκε και του έγινε και μήνυση από την εισαγγελέα της κομητείας.

Ο Γκοκάλ έγινε «ο κακός» της ημέρας. Η φωτογραφία της σύλληψής του βγήκε στα ΜΜΕ, τον έβριζαν επειδή θεώρησαν ότι έκανε το εμβόλιο σε άτομα που δεν το δικαιούνταν, ενώ ακόμα και συγγενείς του από το Πακιστάν, τον πήραν τηλέφωνο ανήσυχοι όταν έμαθαν τα νέα.

«Ηταν η χειρότερη στιγμή της ζωής μου. Ο κόσμος μου κατέρρευσε», είπε στους New York Times.

Στην αρχή της πανδημίας, εργαζόταν στην Εντατική και επειδή φοβόταν ότι θα κολλήσει τη γυναίκα του, έμεινε ένα μήνα σε ξενοδοχείο. Αργότερα, παραιτήθηκε και βρήκε δουλειά με λιγότερα χρήματα, στο κέντρο υγείας, όπου ήταν λιγότερο εκτεθειμένος στον ιό.

Ο ίδιος λέει ότι οι οδηγίες από τους ανωτέρους του ήταν αφού εμβολιάσουν τις ευπαθείς ομάδες, να συνεχίσουν με όποιον έβρισκαν μπροστά τους και να μην αφήσουν καμία δόση να πάει χαμένη.

Οταν όμως, έγινε ό,τι έγινε, απολύθηκε αμέσως. Τα λόγια τους αποδείχθηκαν ψεύτικα. Τον κατηγόρησαν ότι παραβίασε το πρωτόκολλο και ότι θα έπρεπε να είχε πετάξει τις δόσεις!

Ενας αξιωματούχος, φανερά ρατσιστής, ενοχλήθηκε φανερά που στη λίστα των ανθρώπων τους οποίους εμβολίασε ο Γκοκάλ, ήταν πολλά ινδικά ονόματα! Τι θα έλεγε άραγε αν το άκουγε αυτό η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, η οποία είναι ινδικής καταγωγής; Το Τέξας άλλωστε, είναι γνωστό για τον συντηρητισμό του και την προτίμηση των κατοίκων του στον Τραμπ και τους Ρεπουμπλικάνους.

Η εισαγγελέας της κομητείας ήταν ακόμα πιο επιθετική και κατηγόρησε τον Γκοκάλ ότι εκμεταλλεύθηκε τη θέση του για να βάλει φίλους και συγγενείς μπροστά από ανθρώπους που είχαν χρησιμοποιήσει τη νόμιμη οδό για τον εμβολιασμό τους.

Ο γιατρός έμαθε ότι κατηγορείται όταν ο γιος του είδε δημοσιογράφους έξω από το σπίτι του.

Τουλάχιστον ο δικαστής, Φράνκλιν Μπίνουμ, χρησιμοποίησε την κοινή λογική και έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, πετώντας από το παράθυρο τις κατηγορίες και επιπλήττοντας την εισαγγελέα.

«Με τον ίδιο αριθμό λέξεων, που συνήθως χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν κλοπή εμπορευμάτων από κατάστημα, η Πολιτεία επιχειρεί για πρώτη φορά να ποινικοποιήσει τη χορήγηση δόσεων εμβολίων από έναν γιατρό εν μέσω μίας κατάστασης εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία. Το δικαστήριο κατηγορηματικά απορρίπτει αυτή την επιχειρούμενη επιβολή του ποινικού δικαίου στις επαγγελματικές αποφάσεις ενός γιατρού», έγραψε στην απόφασή του ο δικαστής.

Παρόλα αυτά, λόγω του δικαστικού συστήματος στις ΗΠΑ, η υπόθεση πρέπει να περάσει από ακρόαση ενώπιον ενόρκων, που θα αποφασίσουν αν πάει σε δίκη.

Προς τιμήν τους, στο πλευρό του στάθηκαν ιατρικοί σύλλογοι της περιοχής και της πολιτείας αναφέροντας σε ανακοίνωση ότι, «είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουμε την αιτιολόγηση των κατηγοριών εναντίον ενός γιατρού που είχε τις καλύτερες προθέσεις».

Στο μεταξύ, κανείς δεν τον προσλαμβάνει, περιμένοντας το αποτέλεσμα της διαδικασίας και έτσι αποφάσισε να εργαστεί εθελοντικά σε κλινική για ανασφάλιστους. Το τίμημα που πληρώνει όμως, είναι βαρύ. Η γυναίκα του δυσκολεύεται να κοιμηθεί, τα παιδιά του ανησυχούν. Και ο ίδιος αναρωτιέται: «Πώς θα ξεφορτωθώ το στίγμα του γιατρού που έκλεψε τα εμβόλια»;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...