O Τραμπ με το επιτελείο του, συνεχίζοντας τη ρητορική του κατά της Κίνας, η οποία μπορεί να αναδειχθεί σε «χρήσιμο εχθρό» εν όψει των εκλογών | REUTERS/Al Drago
Επικαιρότητα

ΗΠΑ εναντίον Κίνας: Πώς ξέφυγε ο κορονοϊός στη Γουχάν;

Ο Τραμπ είναι εξοργισμένος με την Κίνα λόγω της ζημιάς που του προκαλεί η πανδημία επτά μήνες πριν τις αμερικανικές εκλογές. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του θεωρούν πως οι Κινέζοι, μέσω της πανδημίας, «τους έκλεψαν την καλύτερη (αμερικανική) οικονομία των τελευταίων 50 ετών»
Protagon Team

Πρόκειται για μια μάχη η οποία είναι συγχρόνως υγειονομική και στρατηγική με τους εμπλεκόμενους ανταλλάσσουν διαρκώς κατηγορίες καθώς όλοι προσπαθούν να απαντήσουν σε μία πολύ συγκεκριμένη ερώτηση: πώς ξεκίνησε η πανδημία του κορονοϊού;

Οσον αφορά τις αντίπαλες παρατάξεις, από τη μία πλευρά βρίσκονται οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ και από την άλλη η Κίνα, οι σχέσεις των οποίων ήταν ήδη τεταμένες πριν από το ξέσπασμα της πρωτοφανούς παγκόσμιας κρίσης.

Τώρα τείνουν να καταστούν έως και ανησυχητικά εχθρικές, τουλάχιστον σε επίπεδο δηλώσεων και εντυπώσεων, με τον Γκουίντο Ολίμπιο της Corriere della Sera να παρουσιάζει την όλη αντιπαράθεση ωσάν ένα θεατρικό έργο η υπόθεση του οποίου εκτυλίσσεται εν μέσω μιας τραγωδίας.

Πράξη Πρώτη. Τον Δεκέμβριο του 2019 στην πόλη Γουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι στην Κεντρική Κίνα, εμφανίζεται ένας νέος μυστηριώδης ιός. Αλλά οι αρχές ολιγωρούν, αργούν να αντιληφθούν την επικινδυνότητα της κατάστασης και αρχικά προσπαθούν να αποκρύψουν τα γεγονότα ενώ στη συνέχεια καθυστερούν να ενημερώσουν τον υπόλοιπο κόσμο. Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Μαρκ Εσπερ κατηγορεί το Πεκίνο για αδιαφάνεια και απόκρυψη σημαντικών πληροφοριών, η αξιοποίηση των οποίων θα μπορούσε να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση και αντιμετώπιση του φονικού κορονοϊoύ, με την ανθρωπότητα να καταλήγει δυστυχώς να μετρά έως σήμερα περισσότερα από 2.000.000 κρούσματα και σχεδόν 150.000 νεκρούς.

Πράξη Δεύτερη. Κυρίως στις ΗΠΑ αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες γίνεται λόγος για το ενδεχόμενο ο φονικός κορονοϊός να δημιουργήθηκε σε κάποιο βιολογικό εργαστήριο της Κίνας. Όχι κατά λάθος αλλά στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγουν οι Κινέζοι με στόχο την ανάπτυξη βιολογικών όπλων. Την εν λόγω άποψη, εκτός από τους συνωμοσιολόγους στις ΗΠΑ υποστηρίζουν επίσης εκπρόσωποι της Δεξιάς και συντηρητικά ΜΜΕ. Επεμβαίνουν επιστήμονες και ειδικοί, όχι μόνον από την Αμερική, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την εν λόγω υπόθεση/κατηγορία. Το Πεκίνο περνά στην αντεπίθεση αφήνοντας να εννοηθεί δια στόματος υψηλόβαθμων αξιωματούχων του πως τον νέο κορονοϊό στην Γουχάν τον έφερε ο αμερικανικός στρατός κατά τη διάρκεια των Παγκόσμιων Στρατιωτικών Αγώνων που πραγματοποιήθηκαν στην κινεζική μητρόπολη τον περασμένο Οκτώβριο.

Πράξη Τρίτη. Διαδραματίζεται αυτές τις ημέρες με στελέχη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και αξιωματούχους εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ να δηλώνουν πως η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει διάφορα σενάρια όσον αφορά την προέλευση του κορονοϊού, θεωρώντας πιθανό και το ενδεχόμενο ο SARS-CoV-2 να μην αποτελεί μεν δημιούργημα κινέζων ερευνητών αλλά να ξέφυγε απλά από τα χέρια τους λόγω κάποιου ατυχήματος ή ανθρώπινου λάθους.

Στο επίκεντρο των κατηγοριών βρίσκεται το Εργαστήριο Ιολογίας της Γουχάν με τους Αμερικανούς να υποστηρίζουν πλέον ότι ιός απομονώθηκε αρχικά από νυχτερίδα αλλά κατάφερε στη συνέχεια να δραπετεύσει, προσβάλλοντας έναν από τους ερευνητές του εργαστηρίου μέσω του οποίου άρχισε μετά να μεταδίδεται μεταξύ των 11 εκατ. κατοίκων της Γουχάν. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο απαιτεί εξηγήσεις από το Πεκίνο το οποίο απορρίπτει τους αμερικανικούς ισχυρισμούς ενώ ο ΠΟΥ εξακολουθεί να υποστηρίζει πως πηγή του νέου κορονοϊού είναι κατά πάσα πιθανότητα η υπαίθρια αγορά της Γουχάν. Οσον αφορά τις απόψεις των ειδικών, οι περισσότεροι υπογραμμίζουν πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να επιβεβαιώνουν το αμερικανικό σενάριο.

Πράξη Τέταρτη. Οι κινεζικές αρχές προβαίνουν στη διόρθωση του αριθμού των νεκρών στην Γουχάν, ανακοινώνοντας πως στην κινεζική μητρόπολη ο κορονοϊός δεν σκότωσε 2.579 αλλά 3.869 (1.290 παραπάνω δηλαδή) ανθρώπους. Ενοχλημένος από της δηλώσεις Τραμπ περί απόκρυψης πληροφοριών από την πλευρά της Κίνας ο Σι Τζινπίνγκ επικοινωνεί με τον ρώσο ομόλογό του. Το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua μεταδίδει πως ο κινέζος ηγέτης, δίχως να κατονομάσει τον Λευκό Οίκο, επισήμανε πως η πολιτικοποίηση της πανδημίας είναι «επιζήμια για τη διεθνή συνεργασία». Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, από την πλευρά του, σύμφωνα πάντα με το κινεζικό πρακτορείο, χαρακτηρίζει «τις προσπάθειες κηλίδωσης της Κίνας απαράδεκτες». Την ίδια ώρα, ωστόσο, επικρίσεις κατά των Κινέζων εκφράζει και ο Εμανουέλ Μακρόν μιλώντας στους Financial Times.

Νέος πόλεμος αποκαλύψεων

Σχολιάζοντας το γεγονός πως στα μέσα της εβδομάδας, την ώρα που ο κορονοϊός συνεχίζει ακάθεκτος την επέλασή του στις ΗΠΑ, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κοινοποίησε έκθεση σχετικά με τις πυρηνικές δραστηριότητες του Πεκίνου οι Times του Λονδίνου κάνουν λόγο για «τον τελευταίο κανονιοβολισμό στο πλαίσιο της εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ να υπονομεύσει το Πεκίνο», δεδομένης της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών λόγω της πανδημίας Covid -19.

Μιλώντας στη λονδρέζικη εφημερίδα, ο Κερτ Κάμπελ, πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ με ειδίκευση στην Ανατολική Ασία, εξήγησε πως ο Λευκός Οίκος είναι εξοργισμένος με την Κίνα λόγω της ζημιάς που προκαλεί η πανδημία στον Ντόναλντ Τραμπ λιγότερο από οκτώ μήνες πριν από τις αμερικανικές εκλογές. Ο αμερικανός πρόεδρος και οι συνεργάτες του θεωρούν πως οι Κινέζοι, μέσω της πανδημίας, «τους έκλεψαν την καλύτερη (αμερικανική) οικονομία των τελευταίων 50 ετών», ανέφερε χαρακτηριστικά o αμερικανός διπλωμάτης.

Δίχως να υποστηρίζει πως οι ανησυχίες των Αμερικανών για τις πυρηνικές δραστηριότητες των Κινέζων είναι αβάσιμες, ο Κάμπελ σημείωσε πως κατά πάσα πιθανότητα η αμερικανική κυβέρνηση θα προβεί και σε άλλες αποκαλύψεις (είτε πρόκειται για τον πραγματικό αριθμό των νεκρών από τον κορονοϊό στην Γουχάν είτε για το πρόγραμμα βιολογικών όπλων του Πεκίνου) με στόχο να υπονομεύσει τις προσπάθειες της Κίνας να αναδειχθεί σε κατεξοχήν υπερδύναμη του πλανήτη.