249
Διαμένοντες σε οίκο ευγηρίας εμβολιάζονται στο Λος Αντζελες | EPA

ΗΠΑ: Eμβολιασμένοι τρόφιμοι οίκου ευγηρίας μολύνθηκαν από μεταλλαγμένο στέλεχος

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2021, 17:32
Διαμένοντες σε οίκο ευγηρίας εμβολιάζονται στο Λος Αντζελες
|EPA

ΗΠΑ: Eμβολιασμένοι τρόφιμοι οίκου ευγηρίας μολύνθηκαν από μεταλλαγμένο στέλεχος

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2021, 17:32

Πώς μπορεί έστω και ένας μη εμβολιασμένος να αποτελέσει πηγή κινδύνου για δεκάδες άτομα που έχουν εμβολιαστεί; Αρκεί να δούμε τι συνέβη σε αμερικανικό οίκο ευγηρίας, τον Μάρτιο.

Πάνω από το 90% των τροφίμων του ήταν εμβολιασμένοι, όταν ένα μη εμβολιασμένο μέλος του προσωπικού μολύνθηκε από παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, όπως αποκάλυψε έρευνα των Κέντρων Πρόληψης και Αντιμετώπισης Ασθενειών (CDC).

Ο κορονοϊός εξαπλώθηκε ραγδαία στον οίκο ευγηρίας στο Κεντάκι, μολύνοντας 44 ανθρώπους – 24 τροφίμους και 20 μέλη του προσωπικού, εκ των οποίων 18 και τέσσερα αντίστοιχα είχαν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer.

Αν και είναι ζωτικής σημασίας, ο εμβολιασμός θα πρέπει να συνοδεύεται από συνεχή προσοχή στην πρόληψη των μολύνσεων και πρακτικές ελέγχου, υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έρευνας, οι οποίοι αναφέρονται συγκεκριμένα στο πλύσιμο των χεριών, τη συνεχή διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ, την καραντίνα των ασθενών και των επαφών τους, ανεξαρτήτως εμβολιασμού.

Η μελέτη των CDC ασχολήθηκε και με το πόσο ευάλωτα είναι τα άτομα που μολύνονται από την Covid-19 ανάλογα με το αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι.

Ετσι, μεταξύ των τροφίμων του οίκου ευγηρίας που μολύνθηκαν από το παραλλαγμένο στέλεχος, μόνο το ένα τρίτο των εμβολιασμένων παρουσίασε συμπτώματα, έναντι του 83% των μη εμβολιασμένων. Και μόνο 11% των εμβολιασμένων χρειάστηκε να διακομιστούν σε νοσοκομείο, έναντι των δύο τρίτων των μη εμβολιασμένων.

Οσο για νεκρούς, μόνο ένας εμβολιασμένος τρόφιμος, από τους 18 που μολύνθηκαν, πέθανε. Μεταξύ των έξι μη εμβολιασμένων, δύο υπέκυψαν.

«Για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους στους οίκους ευγηρίας, είναι απαραίτητο το προσωπικό τους, όπως και οι τρόφιμοι, να είναι εμβολιασμένοι», υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...