543
Ο Ρόμπερτ Φ. Σμιθ στην ομιλία του στο πανεπιστήμιο Μόρχαουζ | Morehouse College/Facebook

ΗΠΑ: Δισεκατομμυριούχος ανέλαβε να αποπληρώσει τα δάνεια 400 φοιτητών σε ιστορικό πανεπιστήμιο

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2019, 12:39
Ο Ρόμπερτ Φ. Σμιθ στην ομιλία του στο πανεπιστήμιο Μόρχαουζ
|Morehouse College/Facebook

ΗΠΑ: Δισεκατομμυριούχος ανέλαβε να αποπληρώσει τα δάνεια 400 φοιτητών σε ιστορικό πανεπιστήμιο

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2019, 12:39

Ο πλουσιότερος Αφροαμερικανός των ΗΠΑ ανέλαβε να αποπληρώσει τα σπουδαστικά δάνεια 400 φοιτητών, που πήραν τα πτυχία τους την Κυριακή από το πανεπιστήμιο Μόρχαουζ της Ατλάντα, όπως τους ανακοίνωσε μιλώντας στην τελετή αποφοίτησής τους.

Ο Ρόμπερτ Φ. Σμιθ, επενδυτής στον χώρο της τεχνολογίας και φιλάνθρωπος, η περιουσία του οποίου εκτιμάται στα 4,4 δισ. δολάρια, θα διαθέσει 40 εκατ. δολάρια για τα φοιτητικά δάνεια.

Η ανακοίνωση του Σμιθ έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους περίπου 400 φοιτητές και τους γονείς τους, αφού πέρασαν μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να συνειδητοποιήσουν όλοι τι τους είχε πει.

«Εκ μέρους των οκτώ γενεών της οικογένειάς μου που έχουν ζήσει σε αυτή τη χώρα, θα βάλουμε λίγα καύσιμα στο λεωφορείο σας», δήλωσε, και πρόσθεσε ότι η οικογένειά του θα δημιουργήσει ένα ταμείο για να αποπληρώσει τα δάνεια.

Οι φοιτητές χαιρετίζουν με ενθουσιασμό την ανακοίνωση του Ρόμπερτ Φ. Σμιθ – David Moody/via REUTERS

Ο Σμιθ βρισκόταν στην τελετή αποφοίτησης αυτού του πανεπιστημίου όπου φοιτούν μόνο άντρες, κυρίως Αφροαμερικανοί, για να παραλάβει ένα τιμητικό δίπλωμα. Απόφοιτοι του Μόρχαουζ είναι επίσης ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο σκηνοθέτης Σπάικ Λι και ο ηθοποιός Σάμιουελ Τζάκσον.

«Γνωρίζω ότι η τάξη μου θα φροντίσει να το ξεπληρώσει αυτό στο μέλλον», επισήμανε ο δισεκατομμυριούχος. «Θέλω η τάξη μου να κοιτάξει αυτούς τους απόφοιτους (…), ας διασφαλίσουμε ότι κάθε τάξη θα έχει τις ίδιες ευκαιρίες στο μέλλον διότι είμαστε αρκετοί ώστε να φροντίσουμε την κοινότητά μας. Είμαστε αρκετοί για να διασφαλίσουμε ότι έχουν όλοι μία ευκαιρία στο αμερικανικό όνειρο», πρόσθεσε.

Ο Σμιθ είχε ανακοινώσει φέτος ότι θα δωρίσει 1,5 εκ. δολάρια στο πανεπιστήμιο, όμως η χθεσινή ανακοίνωση αποτέλεσε έκπληξη ακόμη και για τα στελέχη του, σύμφωνα με την εφημερίδα Atlanta Journal and Constitution.

Ο Ρόμπερτ Φ. Σμιθ με την πλάτη γυρισμένη στους φοιτητές, χαιρετά τον πρόεδρο του πανεπιστημίου Μόρχαουζ – David Moody/via REUTERS

Εκπρόσωπος του πανεπιστημίου δήλωσε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη δωρεά στην ιστορία του Μόρχαουζ.

Ο Ααρον Μίτσομ, 22χρονος απόφοιτος Οικονομικών, ένας από τους 400 τυχερούς που επωφελούνται της δωρεάς του Σμιθ, είχε υπολογίσει ότι χρωστά 200.000 δολάρια σε δάνεια και ότι για τα επόμενα 25 χρόνια, θα έδινε κάθε μήνα τον μισό του μισθό για να τα αποπληρώσει. Μέσα σε μία στιγμή, αυτό το νούμερο εξαφανίστηκε. «Δεν θα χρειαστεί να ζω με σάντουιτς κάθε μέρα. Επαθα σοκ όταν το άκουσα. Η καρδιά μου σταμάτησε. Βάλαμε όλοι τα κλάματα. Ενα τεράστιο βάρος είχε φύγει».

Ο Ντέιβιντ Τόμας, πρόεδρος του πανεπιστημίου ήταν εξίσου ενθουσιασμένος: «Πολλοί από τους φοιτητές μου θέλουν να γίνουν δάσκαλοι και καθηγητές σε σχολεία, για παράδειγμα, αλλά λόγω του χρέους τους αυτό είναι αδύνατον (επειδή οι μισθοί αυτοί είναι πολύ μικροί). Αυτό ήταν ένα δώρο που αφήνει όλες τις επιλογές ανοιχτές και τους απελευθερώνει από το άγχος».

Ο Σμιθ, που έχει φοιτήσει στα πανεπιστήμια Κορνέλ και Κολούμπια, έγινε το 2015 ο πιο πλούσιος Αφροαμερικανός, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes. Η περιουσία του ξεπερνά αυτή της Oπρα Γουίνφρεϊ.

Το τεράστιο κόστος της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και ο αυξανόμενος αριθμός των φοιτητών που δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν τα σπουδαστικά τους δάνεια βρίσκεται στο επίκεντρο του προγράμματος ορισμένων από τους Δημοκρατικούς υποψήφιους για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Το χρέος από τα σπουδαστικά δάνεια στις ΗΠΑ ξεπερνά το ένα τρισ. δολάρια.

Το βίντεο από την ομιλία του Ρόμπερτ Φ. Σμιθ: