511
Ο Κάιλ Ρίτενχαουζ κατά τη διάρκεια της δίκης | Sean Krajacic/Pool via REUTERS

Οργή στις ΗΠΑ για την αθώωση του ακροδεξιού Κάιλ Ρίτενχαουζ που αιματοκύλισε το Ουισκόνσιν

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2021, 20:48
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/11/2021, 07:20
Ο Κάιλ Ρίτενχαουζ κατά τη διάρκεια της δίκης
|Sean Krajacic/Pool via REUTERS

Οργή στις ΗΠΑ για την αθώωση του ακροδεξιού Κάιλ Ρίτενχαουζ που αιματοκύλισε το Ουισκόνσιν

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2021, 20:48
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/11/2021, 07:20

Αθώος για όλες τις κατηγορίες κρίθηκε από τους ενόρκους ο Κάιλ Ρίτενχαουζ, ο ακροδεξιός έφηβος που τον Αύγουστο του 2020 είχε πυροβολήσει και σκοτώσει δύο άνδρες και είχε τραυματίσει έναν τρίτο, στο περιθώριο των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων στην Κενόσα του Ουισκόνσιν.

Οι 12 ένορκοι στην ετυμηγορία τους, μετά από τέσσερις ημέρες διαβουλεύσεων, τον έκριναν αθώο για όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε: δύο κατηγορίες για ανθρωποκτονία, μία για απόπειρα ανθρωποκτονίας και δύο για απερίσκεπτη διακύβευση της ασφάλειας.

Ο 18χρονος, ο οποίος κινδύνευε να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, υποστήριξε ότι ενήργησε εβρισκόμενος σε νόμιμη άμυνα όταν πυροβόλησε με ένα ημιαυτόματο τουφέκι κατά τη διάρκεια των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων στο Ουισκόνσιν, στις 25 Αυγούστου 2020. Ήταν οι διαδηλώσεις που συγκλόνιζαν τότε απ’ άκρη σ’ άκρη τις ΗΠΑ, λόγω της δολοφονίας του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς τον Μάιο της ίδιας χρονιάς.

Οι συνήγοροί του είπαν ότι ο Ρίτενχαουζ είχε δεχτεί κατ’ επανάληψη επίθεση και ότι πυροβόλησε φοβούμενος για τη ζωή του. Υποστήριξαν επίσης ότι βρέθηκε στην Κενόσα για να προστατεύσει ιδιωτική περιουσία, έπειτα από πολλές νύχτες αναταραχών στην πόλη αυτή, στα νότια του Μιλγουόκι.

 

 

Αντιθέτως, η εισαγγελία παρουσίασε τον κατηγορούμενο, που τότε ήταν ακόμη 17 ετών, ως έναν απερίσκεπτο αυτόκλητο τιμωρό ο οποίος προκάλεσε τις βίαιες αντιπαραθέσεις και δεν έδειξε καμία μεταμέλεια για τους άνδρες που πυροβόλησε με το τουφέκι του, τύπου AR-15.

Οπως είναι λογικό, η απόφαση των ενόρκων προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στις ΗΠΑ, καθώς, όπως σημείωσαν και οι New York Times, η υπόθεση δίχασε τους Αμερικανούς και πυροδότησε μια μεγάλη εθνική συζήτηση σχετικά με την αυτοδικία, την οπλοχρησία και τα όρια της αυτοάμυνας.

Η απόφαση «υπογραμμίζει την κατεπείγουσα ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη και το ποινικό σύστημά μας» είπε ο Σααντί Αλι, εκπρόσωπος της ισχυρής οργάνωσης προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων ACLU.

Συγκεντρωμένοι έξω από το δικαστήριο κάνουν δηλώσεις μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας

Η οικογένεια του Αντονι Χούμπερ, ενός από τους ανθρώπους που σκότωσε ο 17χρονος τότε Ρίτενχαουζ, δήλωσε ότι η ετυμηγορία των ενόρκων «στέλνει το απαράδεκτο μήνυμα ότι ένοπλοι πολίτες μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε πόλη, να υποκινήσουν τη βία και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν τον πανικό που έχουν δημιουργήσει για να δικαιολογήσουν τον πυροβολισμό ανθρώπων».

Οργισμένος δήλωσε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ωστόσο απηύθυνε έκκληση για ηρεμία.

Η ετυμηγορία «σκόρπισε οργή και ανησυχία σε πολλούς Αμερικανούς, και σε εμένα επίσης», έγραψε σε ανακοίνωση ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, για να διευκρινίσει: «Καλώ όλους να εκφράζουν τη γνώμη τους ειρηνικά, σύμφωνα με τον νόμο».

Το αιματηρό περιστατικό με πρωταγωνιστή τον Ρίτενχαουζ συνέβη ημέρες αφότου ένας λευκός αστυνομικός πυροβόλησε τον Αφροαμερικανό Τζέικομπ Μπλέικ κατά τη διάρκεια ενός καλοκαιριού αναταραχών μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό στη Μινεάπολη.

Ο νεαρός (εγνωσμένα) ακροδεξιός κρατούσε ένα ημιαυτόματο τουφέκι και άρχισε να πυροβολεί κατά των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άτομα, 26 και 36 χρόνων και να τραυματιστεί ένα τρίτο, το οποίο, επέζησε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...