506
Φεβρουάριος 2021. Κινέζοι αστυφύλακες έξω από το εργαστήριο ιολογίας της Γουχάν | REUTERS/Thomas Peter/File Photo

ΗΠΑ: Απόρρητη έκθεση δείχνει το εργαστήριο της Γουχάν

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2021, 19:29
Φεβρουάριος 2021. Κινέζοι αστυφύλακες έξω από το εργαστήριο ιολογίας της Γουχάν
|REUTERS/Thomas Peter/File Photo

ΗΠΑ: Απόρρητη έκθεση δείχνει το εργαστήριο της Γουχάν

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2021, 19:29

Πριν από έναν χρόνο η Washington Post είχε δημοσιεύσει επίσημα έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν ότι η αμερικανική διπλωματία ανησυχούσε για τα πειράματα που γίνονταν στο εργαστήριο ιολογίας της Γουχάν, αφού οι αμερικανοί διπλωμάτες το είχαν επισκεφθεί στις αρχές του 2018 και είχαν διαπιστώσει πολλές και μεγάλες «τρύπες» στα πρωτόκολλα ασφαλείας του.

Πριν από λίγες ημέρες 18 κορυφαίοι επιστήμονες διαδήλωσαν μέσω της επιστημονικής επιθεώρησης Science την απαίτησή τους να εξεταστεί πολύ σοβαρά η περίπτωση ο κορονοϊός να ξέφυγε από το εν λόγω εργαστήριο. Και τώρα έρχεται και μία απόρρητη έκθεση από πλευράς αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για να συμπληρωθεί η τριάδα που ενοχοποιεί τους Κινέζους όσον αφορά την προέλευση και τη διασπορά του κορονοϊού.

Εντυπωσιακά στοιχεία από την έκθεση των αμερικανών πρακτόρων δημοσιοποίησε η εφημερίδα Wall Street Journal. Βάσει αυτών αποδεικνύεται ότι τον Νοέμβριο του 2019 αρρώστησαν ταυτόχρονα και κατέληξαν στο νοσοκομείο τρεις ερευνητές από το εργαστήριο ιολογίας της Γουχάν, της πόλης που αυταπόδεικτα αποτέλεσε το επίκεντρο της πανδημίας.

Τα συμπτώματα των τριών κινέζων ασθενών, λένε οι πράκτορες, «ήταν ανάλογα με αυτά που προκαλεί η νόσος Covid-19 και η εποχική γρίπη». Μόλις η έκθεση περιήλθε εις γνώσιν του αμερικανικού Μέσου, αυτό έκανε το ρεπορτάζ του και συγκέντρωσε επιπλέον στοιχεία, με τα οποία αποδεικνύεται ότι «οι πληροφορίες που έφθασαν στα χέρια των μυστικών υπηρεσιών προέρχονται από διάφορες μαρτυρίες και είναι αδιαμφισβήτητης ποιότητας».

Η WSJ βεβαιώνει ότι πρόκειται για έκθεση με «πολύ ακριβείς πληροφορίες, παρά το γεγονός ότι δεν έγινε γνωστή η αρρώστια των τριών γιατρών». Η έκθεση παραμένει ακόμη απόρρητη, ωστόσο κάποια από τα σημαντικά στοιχεία της έχουν δημοσιοποιηθεί: λόγου χάρη, μάθαμε ότι το περιστατικό συνέβη τον Νοέμβριο του 2019, ενώ μέχρι τώρα γνωρίζαμε μόνο ότι οι Κινέζοι επιβεβαίωσαν την πρώτη περίπτωση της Covid-19 στις 8 Δεκεμβρίου 2019.

Φυσικά, στο χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τότε κατέστη κοινή πεποίθηση ότι ο ιός είχε αρχίσει να κυκλοφορεί στην Κίνα ήδη από τα μέσα του Νοεμβρίου 2019, ό,τι και αν ισχυρίστηκε ή ακόμη ισχυρίζεται το Πεκίνο. Στις επικρίσεις των Δυτικών και στο γενικό σούσουρο, το καθεστώς του Πεκίνου προσπάθησε να δώσει μια κάποια απάντηση μέσα από την εφετινή έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), την οποία όμως συνυπογράφουν και… Κινέζοι.

Σε αυτό το κείμενο εξετάστηκε η πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού από κάποιο ζώο στον άνθρωπο, έτσι επανακυκλοφόρησε η εκδοχή της μετάδοσης από νυχτερίδα, δηλαδή η αρχική που είχαν ρίξει στο τραπέζι οι Κινέζοι. Το εργαστήριο της Γουχάν οι ίδιοι οι Κινέζοι και ο ΠΟΥ το αθωώνουν, αν και από τις 313 σελίδες του πονήματός τους, του αφιέρωσαν μόνο… τέσσερις.

Οι Αμερικανοί, πάντως, κρατούν κάποια επιφύλαξη, όπως έγραψε η Corriere della Sera τουλάχιστον. O Αντονι Φάουτσι είχε μία κουβεντούλα με δημοσιογράφους στην οποία είπε ότι απαιτείται προσοχή: «Δεν γνωρίζουμε ακόμη πώς γεννήθηκε αυτός ο ιός. Είναι απαραίτητο να διεξαχθεί διεθνής έρευνα, ανοιχτή σε όλους τους επιστήμονες του πλανήτη. Ελπίζω ότι οι Κινέζοι θα συμφωνήσουν να συνεργαστούν».

Η αλήθεια όμως είναι ότι οι ίδιοι οι Κινέζοι δεν θέλουν να συνεργαστούν, καθώς θεωρούν ότι όσα όφειλαν να πουν σχετικά με το θέμα της προέλευσης και της μετάδοσης του κορονοϊού τα έχουν ήδη πει…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...