261
Η Λίζα Μοντγκόμερι σε φωτογραφία της μέσα στη φυλακή | Courtesy of Attorneys for Lisa Montgomery/Handout via REUTERS

ΗΠΑ: Αναβλήθηκε η πρώτη εκτέλεση γυναίκας μετά από 68 χρόνια

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2021, 14:23
Η Λίζα Μοντγκόμερι σε φωτογραφία της μέσα στη φυλακή
|Courtesy of Attorneys for Lisa Montgomery/Handout via REUTERS

ΗΠΑ: Αναβλήθηκε η πρώτη εκτέλεση γυναίκας μετά από 68 χρόνια

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2021, 14:23

Ομοσπονδιακός δικαστής έδωσε εντολή να αναβληθεί η πρώτη εκτέλεση γυναίκας στις ΗΠΑ, έπειτα από 68 χρόνια.

Η Λίζα Μοντγκόμερι, 52 ετών, κρατούμενη σε ομοσπονδιακή φυλακή στο Τερ-Οτ της Ιντιάνα, επρόκειτο να εκτελεσθεί με θανατηφόρα ένεση το βράδυ της Τρίτης, 17 χρόνια αφότου σκότωσε μια έγκυο γυναίκα και της αφαίρεσε το έμβρυο που κυοφορούσε.

Ο δικαστής Τζέιμς Χάνλον της Ιντιάνα έδωσε τη Δευτέρα εντολή να αναβληθεί η εκτέλεσή της.

Οι συνήγοροί της υπογράμμισαν ότι η ψυχική κατάσταση της Μοντγκόμερι δεν επιτρέπει την εκτέλεσή της. Η γυναίκα πάσχει από ψυχικές διαταραχές εξαιτίας των ομαδικών βιασμών και της σκληρής βίας που είχε υποστεί επί δεκαετίες, ξεκινώντας από την παιδική της ηλικία.

«Οι πληροφορίες που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο περιέχουν πολλές αποδείξεις ότι αυτή τη στιγμή η Μοντγκόμερι είναι ψυχικά τόσο απομακρυσμένη από την πραγματικότητα, ώστε δεν μπορεί να αντιληφθεί τον λόγο για τον οποίο η κυβέρνηση αποφάσισε να την εκτελέσει», έγραψε ο δικαστής στην απόφασή του.

Ο δικαστής Χάνλον ανέφερε ότι το δικαστήριο θα ορίσει ημερομηνία για τη διεξαγωγή ακροαματικής συνεδρίασης, κατά την οποία θα εκτιμηθεί η ψυχολογική κατάσταση της Μοντγκόμερι.

Το 2004, η Μοντγκόμερι είχε εντοπίσει μέσω Ιντερνετ το θύμα της, μια εκτροφέα σκύλων, και είχε εμφανισθεί στην κατοικία της στο Μιζούρι με πρόσχημα ότι θέλει να αγοράσει ένα τεριέ.

Στη συνέχεια τη στραγγάλισε, άνοιξε τη μήτρα της και πήρε το μωρό, το οποίο επέζησε.

Καταδικάσθηκε σε θάνατο το 2007. Αν εκτελεσθεί, θα είναι η πρώτη γυναίκα που εκτελείται από τις αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές από το 1953.

Οι συνήγοροί της απηύθυναν την περασμένη εβδομάδα αίτημα για επιείκεια στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει απάντηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...