292
Φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ (φωτογραφία αρχείου) | UC Berkeley

ΗΠΑ: Χάνουν τη βίζα χιλιάδες ξένοι που φοιτούν σε αμερικανικά πανεπιστήμια

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2020, 14:09
Φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ (φωτογραφία αρχείου)
|UC Berkeley

ΗΠΑ: Χάνουν τη βίζα χιλιάδες ξένοι που φοιτούν σε αμερικανικά πανεπιστήμια

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2020, 14:09

Απόφαση-βόμβα για τους ξένους φοιτητές που σπουδάζουν στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, το φθινόπωρο, δεν θα επιτραπεί η είσοδος και παραμονή στη χώρα, στους φοιτητές που θα παρακολουθήσουν μαθήματα μόνο online και όχι μέσα στις πανεπιστημιακές αίθουσες.

Η αμερικανική υπηρεσία μετανάστευσης διευκρίνισε ότι όσοι δεν υπακούσουν, θα απελαθούν.

Πολλά πανεπιστήμια μεταφέρουν ολόκληρο το πρόγραμμά τους στο Διαδίκτυο για το εξάμηνο του φθινοπώρου, λόγω του κορονοϊού, ενώ κάποια άλλα δίνουν τη δυνατότητα να γίνουν κάποια μαθήματα με φυσική παρουσία σε ολιγομελή τμήματα.

Δεν είναι ακόμα γνωστό, πόσους ξένους (ανάμεσά τους και Ελληνες) φοιτητές αφορά η απόφαση. Σε πανεπιστήμια όπου κάποια μαθήματα θα γίνουν online και κάποια μέσα στις τάξεις, οι ξένοι φοιτητές δικαιούνται να παραμείνουν στις ΗΠΑ.

Οι φοιτητές από άλλες χώρες αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για τα αμερικανικά πανεπιστήμια, καθώς στα πολιτειακά πανεπιστήμια πληρώνουν πολύ περισσότερα από τους αμερικανούς πολίτες. Το 2018, οι ξένοι φοιτητές συνεισέφεραν 45 δισ. δολάρια στην αμερικανική οικονομία. Κάποια ιδρύματα αποκομίζουν το 15% των εσόδων τους από ξένους φοιτητές.

Το Χάρβαρντ και το Πρίστον είναι δύο από τα πανεπιστήμια που ανακοίνωσαν ότι όλα τα μαθήματα θα γίνουν μόνο μέσω Ιντερνετ για το φθινόπωρο, ακόμα και για όσους διαμένουν στις εστίες του πανεπιστημίου.

Για τα μαθήματα της άνοιξης και του καλοκαιριού, οι αρχές επέτρεψαν στους ξένους φοιτητές να παραμείνουν στις ΗΠΑ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε σχεδόν 400.000 φοιτητικές βίζες, το 2019.

Οπως σημειώνει η Wall Street Journal, ο κορονοϊός έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στα ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα των ΗΠΑ, καθώς πρέπει να επανασχεδιάσουν το πρόγραμμά τους βάσει των περιορισμών, αλλά και του φόβου για έξαρση της πανδημίας στους χώρους τους. Την ίδια στιγμή, χάνουν σημαντικό μέρος των εσόδων τους, καθώς η παρακολούθηση των μαθημάτων μόνο online χρεώνεται λιγότερο από ό,τι μέσα στις αίθουσες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...