468
Ο Ντάνιελ Κόουτς, επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, με την κατάθεσή του στη Γερουσία εξέθεσε τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τις αξιολογήσεις του στα κρίσιμα θέματα ασφάλειας | EPA/SHAWN THEW

ΗΠΑ: Αλλα βλέπει ο Τραμπ και άλλα οι μυστικές υπηρεσίες

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2019, 11:55
Ο Ντάνιελ Κόουτς, επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, με την κατάθεσή του στη Γερουσία εξέθεσε τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τις αξιολογήσεις του στα κρίσιμα θέματα ασφάλειας
|EPA/SHAWN THEW

ΗΠΑ: Αλλα βλέπει ο Τραμπ και άλλα οι μυστικές υπηρεσίες

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2019, 11:55

Η Κορέα; Είναι απίθανο να εγκαταλείψει τους στόχους της για τα πυρηνικά όπλα.

Το Ιράν; Δεν ενδιαφέρεται να αναπτύξει την ατομική βόμβα.

Το Ισλαμικό Κράτος; Δεν νικήθηκε, εξακολουθεί να διατηρεί χιλιάδες στρατιώτες στο Ιράκ και στη Συρία.

Να τι αποκαλύπτεται με τον πιο επίσημο τρόπο: οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις από τις προεδρικές σε μια σειρά από κομβικά διεθνή ζητήματα που, σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, αφορούν κυρίως τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Ο Νταν Κόουτς, διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (National Intelligence) των ΗΠΑ, σε γραπτή δήλωσή του προς τη Γερουσία, την περασμένη Τρίτη, σχετικά με τις «διεθνείς απειλές», κατέδειξε ότι οι εκτιμήσεις του όχι μόνο αποκλίνουν από του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αλλά βρίσκονται κυριολεκτικώς στο άλλο άκρο.

Οι διαφοροποιήσεις αφορούν τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν, το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος αλλά και την κλιματική αλλαγή.

Η απόσταση μεταξύ Λευκού Οίκου και αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών υπογραμμίστηκε περαιτέρω με τις προφορικές μαρτυρίες των επικεφαλής της CIA, της DIA και της NSA που κατέθεσαν επίσης στην επιτροπή της Γερουσίας.

Η αξιολόγηση της υπηρεσίας του Κόουτς για τη Βόρεια Κορέα κάνει ιδιαίτερο ντόρο, αφού επίκειται η συνάντηση Τραμπ – Κιμ Γιονγκ-ουν,  εντός του Φεβρουαρίου.

Αποκαλύπτεται κιόλας ότι ο αμερικανός πρόεδρος έχει επανειλημμένως απορρίψει τις αναφορές του Κόουτς ότι το κράτος του Κιμ δεν έχει σταματήσει την παραγωγή πυρηνικών όπλων -κάθε άλλο μάλιστα-  και ότι επιδιώκει να διαπραγματευτεί μερικά βήματα αποπυρηνικοποίησης ώστε να αναγκάσει τις ΗΠΑ σε παραχωρήσεις.

Αντί να δώσει βάση στις πληροφορίες των υπηρεσιών, ο Τραμπ έγραψε Twitter ότι «τα ΜΜΕ δεν μας πιστεύουν για την τεράστια πρόοδο που έχουμε σημειώσει με τη Βόρεια Κορέα»

Σε ό,τι αφορά το Ιράν –που ο Τραμπ και οι συνεργάτες του περιγράφουν σαν «τη μεγαλύτερη τρομοκρατική απειλή στον κόσμο»-, ο Κόουτς κατέθεσε στη Γερουσία ότι εκτιμά πως το Ιράν δεν ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, έτσι το υποβαθμίζει σε επικινδυνότητα και το τοποθετεί κάτω από το Ισλαμικό Κράτος, την Αλ Κάιντα και τους εντός των ΗΠΑ δραστηριοποιούμενους εξτρεμιστές.

Τέλος, για τη Συρία και το Ισλαμικό Κράτος το έγγραφο που κατέθεσε ο Κόουτς γράφει: «Το Ισλαμικό Κράτος, παρά τις εδαφικές απώλειες, εξακολουθεί να διοικεί χιλιάδες στρατιώτες στο Ιράκ και τη Συρία και να διατηρεί δίκτυα με χιλιάδες υποστηρικτές διασκορπισμένους σε όλον τον κόσμο». 

Από πλευράς του ο Ντόναλντ Τραμπ βιάστηκε να ανακοινώσει την απόσυρση των αμερικανικών σταρτευμάτων από τη Συρία…

Το έγγραφο Κόουτς περιλαμβάνει επίσης σκοτεινές προβλέψεις για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σε πλήρη αντίθεση με τα προεδρικά σκώμματα (πάντα με τουίτ) περί το θέμα: «Ο κίνδυνος για το κλίμα, όπως τα ακραία φαινόμενα, οι υψηλότερες θερμοκρασίες, οι ξηρασίες, οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές, οι καταιγίδες, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, κ.λπ., εντείνονται, απειλώντας υποδομές, υγεία, νερό και την επισιτιστική ασφάλεια».

Δύο διαφορετικές γλώσσες για τα ίδια θέματα από τα πλέον αρμόδια πρόσωπα – ένα ιδιότυπο αμερικανικό φαινόμενο επί διακυβέρνησης Τραμπ το οποίο μπορεί και να συνιστά «διεθνή απειλή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...