Ινδοί πίνουν ποτά από αυτοσχέδια αποστακτήρια | EPA/PIYAL ADHIKARY
Επικαιρότητα

Ινδία: Πάνω από 170 νεκροί από νοθευμένο αλκοόλ από την αρχή του έτους

Σε θανατηφόρα απειλή εξελίσσεται η κατανάλωση νοθευμένων ποτών στη χώρα, την οποία οι Αρχές δεν μπορούν να κάνουν πολλά για να σταματήσουν
Protagon Team

Τουλάχιστον 69 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον ακόμη 200 νοσηλεύονται στη βορειοανατολική Ινδία αφού κατανάλωσαν νοθευμένο αλκοόλ, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Το περιστατικό έρχεται λιγότερο από δύο εβδομάδες έπειτα από ένα αντίστοιχο περιστατικό που είχε προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 100 ανθρώπων.

«Από την Πέμπτη το βράδυ έχουμε καταγράψει τον θάνατο 50 ανθρώπων στην Γκολαγάτ», δήλωσε ο Ντίρεν Χαζαρίκα αξιωματούχος της πόλης αυτής που βρίσκεται στο κρατίδιο Άσαμ.

Στη γειτονική πόλη Τζορχάτ άλλος αξιωματούχος έκανε λόγο για 19 ανθρώπους που πέθαναν μετά την κατανάλωση νοθευμένου αλκοόλ.

Τα περισσότερα θύματα, μεταξύ των οποίων είναι και πολλές γυναίκες, εργάζονταν στις φυτείες τσαγιού της περιοχής.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης του κρατιδίου Άσαμ, ο Σαρμπανάντα Σονοουάλ, ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας. Από την πλευρά της η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε έναν άνδρα ο οποίος πουλούσε νοθευμένο αλκοόλ, ενώ δύο αξιωματούχοι της τοπικής υπηρεσίας συλλογής φόρων τέθηκαν σε διαθεσιμότητα επειδή δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφευχθεί η πώλησή του.

Στα μέσα Φεβρουαρίου περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου μετά την κατανάλωση νοθευμένου αλκοόλ, ενώ πολλοί ακόμη χρειάστηκε να νοσηλευθούν στα κρατίδια Ουτάρ Πραντέρ και Ουταραχάντ της βόρειας Ινδίας. Η αστυνομία ξεκίνησε τότε μια τεράστια επιχείρηση για τον εντοπισμό παράνομων αποστακτηρίων.

Εκατοντάδες φτωχοί Ινδοί πεθαίνουν κάθε χρόνο μετά την κατανάλωση φτηνού, νοθευμένου αλκοόλ. Συχνά οι λαθρέμποροι προσθέτουν μεθανόλη, μια ιδιαίτερα τοξική αλκοόλη η οποία πολλές φορές χρησιμοποιείται ως αντιψυκτικό, στα ποτά για να τους δώσουν γεύση.

Κάθε χρόνο καταναλώνονται στην Ινδία πέντε δισεκατομμύρια λίτρα αλκοόλ, με περίπου το 40% να παράγεται παράνομα, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία της χώρας.