1056
Ο 54χρονος κληρονόμος του θρόνου της πόλης Ρατζπίπλα, στο κρατίδιο Γκουζαράτ | Reuters

Ινδία: Ο αγώνας του πρώτου ανοιχτά γκέι πρίγκιπα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2020, 10:00
Ο 54χρονος κληρονόμος του θρόνου της πόλης Ρατζπίπλα, στο κρατίδιο Γκουζαράτ
|Reuters

Ινδία: Ο αγώνας του πρώτου ανοιχτά γκέι πρίγκιπα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2020, 10:00

Ο κληρονόμος του θρόνου της πόλης Ρατζπίπλα, στο κρατίδιο Γκουζαράτ της Ινδίας, έχει ήδη προλάβει να ζήσει οκτώ ζωές σε μία – όπως περίπου διδάσκει και η θρησκεία του, ο ινδουισμός.

Στα 54 χρόνια του, ο Μανβέντρα Σινγκ Γκοχίλ μπορεί να επαίρεται ότι είναι ο μόνος «γαλαζοαίματος» στη συντηρητική αυτή χώρα που έχει δηλώσει ανοιχτά, εδώ και 15 χρόνια σχεδόν, ότι είναι ομοφυλόφιλος, αναγκάζοντας τους γονείς του να τον αποκληρώσουν, ενώ προηγουμένως πρόλαβε να πάρει διαζύγιο από μία πριγκίπισσα που του… φόρτωσαν με τη βία, μπας και τον… γιατρέψει από την «αρρώστια» της ομοφυλοφιλίας.

Μεγαλώνοντας σε μια συντηρητική βασιλική οικογένεια και μπερδεμένος ήδη από πολύ μικρός σχετικά με τη σεξουαλικότητά του, το «ταξίδι» του πρίγκιπα Μανβέντρα προς την ενηλικίωση είχε πολλούς σταθμούς – ίσως όμως, πλέον, να έχει εκπληρώσει το ινδουιστικό raison d’etre, ότι δηλαδή ένα άτομο, προκειμένου να φτάσει την ολοκλήρωση, πρέπει προηγουμένως να έχει ζήσει πολλαπλές «ζωές».

Οπως αναφέρει εκτενές ρεπορτάζ των New York Times, ο 54χρονος αποκάλυψε στους γονείς (και σε όλη την υφήλιο) τη σεξουαλικότητά του το 2006, σε ηλικία 40 ετών.

Φυσικά, οι γονείς του δεν εξεπλάγησαν, καθώς είχαν δει από νωρίς «αποκλίνοντα» (για τους ίδιους) δείγματα: κάπως έτσι, η οικογένειά του αποφάσισε να διαχειριστεί το θέμα προχωρώντας στον γάμο του, το καλοκαίρι του 1991, με την πριγκίπισσα Τσαντρίκα Κουμάρι.

Το ζευγάρι χώρισε έναν χρόνο μετά, το 1992.

Οπως λέει ο ίδιος, δεν πλάγιασαν ποτέ μαζί στο κρεβάτι. Η όλη ιστορία ήταν μια χαμένη υπόθεση για όλους.

«Στην ηλικία των 12 ή 13, κατάλαβα ότι ελκύομαι από το ίδιο φύλο και όχι το αντίθετο» ανέφερε, προσθέτοντας: «Ηξερα ότι υπάρχει κάτι διαφορετικό σε μένα, όμως δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί ένιωθα διαφορετικά από τους άλλους. Υπήρχε μία σύγκρουση μέσα μου, όμως τότε δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω ότι ήμουν ομοφυλόφιλος».

Ελπίζοντας να βρουν «θεραπεία» για τη σεξουαλικότητά του, ο πρίγκιπας αναφέρει ότι οι γονείς του προσέγγισαν διάφορους γιατρούς για να βρουν «γιατρειά».

«Δυστυχώς γι’ αυτούς, οι γιατροί ήταν ευαισθητοποιημένοι σε αυτά τα θέματα και προσπάθησαν να τους εξηγήσουν ότι χάνουν τον χρόνο τους», είπε.

Και όταν ήρθε το 2006 και οι γονείς του ήρθαν αντιμέτωποι με τη σκληρή, για τους ίδιους, πραγματικότητα, έκαναν αυτό που επέβαλλε η συντηρητική σκέψη τους: ο πατέρας του τον αποκλήρωσε, ενώ η μάνα του τον αποκήρυξε δημοσίως με ανάρτησή-άρθρο της στη μεγαλύτερη εφημερίδα της Ινδίας!

Με τον σύζυγό του, Αμερικανό Ντιουκ ΝτεΑντρέ Ρίτσαρντσον (δεξιά) σε διακοπές τους στη Νέα Υόρκη (Photo: Facebook/Manvendra Singh Gohil)

«Στην Ινδία υπάρχει οικογενειοκρατικό σύστημα και είμαστε διανοητικά προετοιμασμένοι για να είμαστε με τους γονείς μας. Τη στιγμή που αποφασίζεις να αποκαλυφθείς και να μιλήσεις ανοιχτά, σου λένε ότι θα αποκληρωθείς και η κοινωνία θα σε μποϊκοτάρει. Γίνεσαι κοινωνικός απόκληρος. Πολλοί άνθρωποι είναι οικονομικά εξαρτώμενοι από τους γονείς τους», δήλωνε τότε, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα το γενναίο του σχέδιο.

Την ίδρυση μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης για να βοηθήσει τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας της Ινδίας, σε μία χώρα όπου οι σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου ήταν παράνομες μέχρι το 2018!

Ο Μανβέντρα άνοιξε το παλάτι του, έκτασης 15 στρεμμάτων, στην κοινότητα LGBT, διακηρύσσοντας αγάπη και ανεκτικότητα και λέγοντας ότι το «παλάτι αυτό θα αποτελεί το καταφύγιο για κάθε γκέι που καταδιώκεται από την οικογένεια ή την κοινωνία για αυτό που είναι».

Χάρη στον πρίγκιπα –και με τη θετική του συμβολή σε όλα, κυρίως στο ζήτημα της επικοινωνίας– η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα της Ινδίας άρχισε να διεκδικεί περισσότερα πράγματα που είναι αυτονόητα σε άλλες χώρες.

«Τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων είναι ανθρώπινα δικαιώματα» αναφέρει και συνεχίζει: «Η αποστολή μου είναι παγκόσμια και θα πάω όπου με προσκαλέσουν, διευρύνοντας τον αγώνα», έλεγε το 2013, τη χρονιά που παντρεύτηκε στις ΗΠΑ με τον σύζυγό του, Αμερικανό Ντιουκ ΝτεΑντρέ Ρίτσαρντσον.

Ο Μανβέντρα συνέχιζε να παρευρίσκεται σε όλα τα Pride της υφηλίου: από το Αμστερνταμ και την Πόλη του Μεξικού μέχρι το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Στο πλαίσιο, μάλιστα, της συμμετοχής του στο Pride στη Ναγκπούρ το 2018, ο Γκοχίλ δήλωσε ότι η Ινδία χρειάζεται να αλλάξει τους απαρχαιωμένους νόμους που βρίσκονται ακόμα σε ισχύ.

«Αν η Ινδία θέλει να εκπροσωπείται σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν μπορεί να αγνοεί τα βασικά δικαιώματα των LGBT ατόμων. Ως μια διευρυμένη δημοκρατία, ήρθε πλέον ο καιρός να απαλλαγεί η Ινδία από τους αναχρονιστικούς νόμους των βρετανικών αποικιακών δυνάμεων και να δώσει ίσα δικαιώματα στα LGBT άτομα», είπε και… ω του θαύματος, μερικούς μήνες μετά, δικαιώθηκε!

Τον Σεπτέμβριο του 2018 το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε επιτέλους νόμιμο το γκέι σεξ, ουσιαστικά καταργώντας έναν απαρχαιωμένο νόμο απαγόρευσης του ομοφυλοφιλικού σεξ, ο οποίος ίσχυε από την εποχή της αποικιοκρατίας.

Ο νόμος αυτός, γνωστός και ως «Section 377», ηλικίας 158 ετών, εξίσωνε το ομοφυλοφιλικό σεξ με την κτηνοβασία, βάζοντας και τα δύο στην κατηγορία των «εγκλημάτων κατά της φυσικής τάξης των πραγμάτων».

Οι «παραβάτες» κινδύνευαν με ποινές φυλάκισης έως και 10 χρόνια, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και με ισόβια κάθειρξη.

Διαβάζοντας την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, ένας εκ των δικαστών, ο Ντιπάκ Μίσρα, ανέφερε ότι ο απαρχαιωμένος νόμος της αποικιοκρατίας παραβίαζε το δικαίωμα στην ίση μεταχείριση που εγγυάται στους Ινδούς πολίτες το σύνταγμά τους, και χρησιμοποιούνταν ως τώρα ως «όπλο» από τις Αρχές για να κάνουν σεξουαλικές διακρίσεις.

Η απόφαση αυτή ήταν, ασφαλώς, εξαιρετικά σημαντική, αφού αναμένεται να επηρεάσει οικονομικά και κοινωνικά την τεράστια ομοφυλοφιλική κοινότητα της Ινδίας.

O νεαρός Μανβέντρα, δεύτερος από αριστερά, στα μέσα προς τέλη της δεκαετίας του ’70 (Photo: Facebook/Manvendra Singh Gohil)

Ο πρίγκιπας ασφαλώς ένιωσε περηφάνια, όπως λέει, καθώς για πάνω από μια δεκαετία είχε αφιερώσει τη ζωή του στο να βοηθήσει τους ανθρώπους LGBT που είναι λιγότερο προνομιούχοι από αυτόν.

«Εάν εγώ μπόρεσα να υποστώ αυτά τα προβλήματα, τότε οποιοσδήποτε άλλος ομοφυλόφιλος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια παρόμοια κατάσταση», ανέφερε.

«Θέλω να δώσω στους ανθρώπους κοινωνική και οικονομική χειραφέτηση, έτσι ώστε όσοι θέλουν να μιλήσουν ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά τους να μην μπορούν να επηρεαστούν. Θα έχουν το δικό τους σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Δεν θα τους επηρεάσει εάν τους έχουν αποκληρώσει» τονίζει με νόημα προσθέτοντας ότι όλο του το ενδιαφέρον πλέον είναι στη φιλανθρωπική οργάνωση του.

Το Hanumanteshwar 1927, όπως ονομάζεται, λειτουργεί σε συνεργασία με το Lakshya Trust, το φιλανθρωπικό ίδρυμα για ΛΟΑΤΚΙ, το οποίο ο πρίγκιπας ίδρυσε το 2006.

«Οι άνθρωποι έχουν έλλειψη γνώσης» πρόσθεσε.

«Ακόμη και μορφωμένοι άνθρωποι όπως οι γονείς μου, οι οποίοι είναι και οι δύο απόφοιτοι πανεπιστημίου, δεν είχαν παιδεία για την ομοφυλοφιλία», καταλήγει.

Δείτε τον πρίγκιπα σε μια από τις τρεις πρόσφατες συνεντεύξεις του στην Οπρα Γουίνφρεϊ:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...