416
Η 64χρονη Ντραουπάντι Μούρμου έχει τη στήριξη ακόμη και των πολιτικών της αντιπάλων, αφού θεωρείται «ένας άνθρωπος πονεμένος με καλή καρδιά» | REUTERS/Amit Dave

Ινδία: Εξελέγη η πρώτη «μειονοτική» γυναίκα πρόεδρος

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2022, 14:47
Η 64χρονη Ντραουπάντι Μούρμου έχει τη στήριξη ακόμη και των πολιτικών της αντιπάλων, αφού θεωρείται «ένας άνθρωπος πονεμένος με καλή καρδιά»
|REUTERS/Amit Dave

Ινδία: Εξελέγη η πρώτη «μειονοτική» γυναίκα πρόεδρος

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2022, 14:47

Μια βετεράνος πολιτικός, προερχόμενη από μια περιθωριοποιημένη εθνοτική ομάδα, εξελέγη πρόεδρος της Ινδίας, με τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα, του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι. Η Ντραουπάντι Μούρμου, που κατάγεται από τη φυλή Σαντάλ, έλαβε περισσότερες από τις μισές ψήφους στο Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή. Στα 64 της θα γίνει η πρώτη πρόεδρος που προέρχεται από μια φυλή και η δεύτερη γυναίκα πρόεδρος της Ινδίας μετά την Πρατίμπχα Πατίλ.

Η εκλογή της Μούρμου θεωρείτο βέβαιη, δεδομένου ότι στηρίχθηκε από το ινδουιστικό κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα, το οποίο διαθέτει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Στο παρελθόν είχε αναλάβει διάφορες υψηλόβαθμες θέσεις στο κρατίδιο Οντίσα της ανατολικής Ινδίας και μέχρι το 2021 ήταν κυβερνήτης της Περιφέρειας Τζαρκχάντ.

Η Μούρμου θα αντικαταστήσει τον πρόεδρο Ραμ Ναθ Κόβιντ, του οποίου η θητεία τελειώνει στις 24 Ιουλίου.

Η νέα πρόεδρος της Ινδίας είπε ότι είχε μάθει αρχικά για την υποψηφιότητά της από την τηλεόραση και τα νέα την άφησαν «έκπληκτη και χαρούμενη». «Ως γυναίκα της φυλής από την απομακρυσμένη περιοχή Mayurbhanj, δεν είχα σκεφτεί να θέσω υποψηφιότητα γι’ αυτή την κορυφαία θέση», είπε στους δημοσιογράφους.

Οι πολιτικοί ηγέτες στην Οντίσα είχαν χαιρετίσει την υποψηφιότητά της, ονομάζοντάς την «κόρη του εδάφους» (daughter of soil), προσδίδοντάς της τα χαρακτηριστικά της σταθερότητας και της γενναιοδωρίας.

Ενας συνάδελφός της που τη γνωρίζει από τη δεκαετία του 1980, την περιγράφει ως έναν «ευθύ και απλό» άνθρωπο, γράφει δημοσίευμα του BBC.

«Είναι μία συμπονετική γυναίκα, έχει καλή καρδιά, χωρίς αλαζονεία, χωρίς τουπέ. Δεν επιδεικνύεται, συναναστρέφεται με όλους τους ανθρώπους. Είναι ταπεινή και προσγειωμένη. Ως πολιτικός ήξερε πώς να πείθει τους ανθρώπους», συμπλήρωσε.

Η Ντραουπάτι Μούρμου ήταν παντρεμένη με τον Σιάμ Τσαράν Μούρμου και είχαν αποκτήσει δύο γιους και μια κόρη. Η ζωή της, όμως,  σημαδεύτηκε από τραγωδίες, αφού έχασε και τον άντρα της και τους δύο γιους της. Αυτό συνέβη το 2009 και έκτοτε ήταν απαρηγόρητη. Με τη στήριξη των φίλων της στάθηκε στα πόδια της το 2015 οπότε διορίστηκε η πρώτη γυναίκα κυβερνήτης της Τζαρκχάντ, μια θέση που διατήρησε για έξι χρόνια, ως τον Ιούλιο του 2021.

Η Μούρμου έχει διατελέσει στο παρελθόν υπουργός Επικρατείας, αναλαμβάνοντας τα χαρτοφυλάκια του Εμπορίου και των Μεταφορών, καθώς και υπουργός Αλιείας και Ζωικών Πόρων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...