281
Οι δυο γυναίκες έχουν μόλις συλληφθεί και μεταφέρονται στο αστυνομικό τμήμα | Reuters

Ινδία: Δύο γυναίκες αψήφησαν απαγόρευση αιώνων και μπήκαν σε ναό

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2019, 22:15
Οι δυο γυναίκες έχουν μόλις συλληφθεί και μεταφέρονται στο αστυνομικό τμήμα
|Reuters

Ινδία: Δύο γυναίκες αψήφησαν απαγόρευση αιώνων και μπήκαν σε ναό

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2019, 22:15

Έντονη διαμάχη έχει προκαλέσει στην Ινδία η απόφαση δύο γυναικών να εισέλθουν σε ινδουιστικό ναό στη Κεράλα, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο ήρε την απαγόρευση εισόδου στις γυναίκες που ίσχυε εδώ και πολλούς αιώνες.

Ο ναός στον λόφο Σαμπαριμάλα παραδοσιακά απαγορεύει την είσοδο σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 10 έως 50 ετών που είναι σε «ηλικία ωορρηξίας».

Οι δύο γυναίκες, η Μπίντου και η Κανάκα Ντούργκα,  έγιναν οι πρώτες που μπαίνουν σε ναό, ενώ προηγούμενη απόπειρά τους απετράπη από ινδουιστές ακτιβιστές.

Μάλιστα, αμέσως μετά την σύλληψη των δυο γυναικών, κάποιοι ιερείς προσπάθησαν να… εξαγνίσουν τον ναό!

Βίντεο-ντοκουμέντο, που έφερε στο φως της δημοσιότητας ένα κανάλι, δείχνει τις δύο γυναίκες ντυμένες στα μαύρα να εισέρχονται στο ναό, είδηση που επιβεβαιώθηκε στην συνέχεια από τον Πιναράγι Βιγιατζάν, πρόεδρο της τοπικής κυβέρνησης.

Τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι δύο γυναίκες ξεκίνησαν από ένα μακρύ ανηφορικό πέρασμα στα δάση προς το ναό, αρχίζοντας τα μεσάνυχτα και καταλήγοντας εκεί στις 4 τα ξημερώματα, συνοδευόμενες από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Η κυβέρνηση της Κεράλα υποστηρίζει ανοιχτά την απόφαση του δικαστηρίου, χωρίς όμως να έχει καταφέρει να την επιβάλει, αφού διαδηλωτές έχουν κατασκηνώσει έξω από το μονοπάτι που οδηγεί στο ναό, αποκλείοντας την είσοδο.

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε σε συνέντευξη του ότι η άρση της απαγόρευσης αφορά σε θρησκευτικούς λόγους και όχι στο ζήτημα ισότητας των φίλων.

Πριν λίγες ώρες, χιλιάδες γυναίκες στην Κεράλα σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα μήκους 620 χιλιομέτρων κατά μήκος της πολιτείας για να εκφράσουν την υποστήριξή του στις δύο που μάχονται για την ισότητα των δύο φύλων.

Κι όπως φαίνεται κι από το βίντεο του βρετανικού Guardian, οι συγκρούσεις ανάμεσα στους υπερσυντηρητικούς ινδουιστές και τους πολέμιους της απαγόρευσης ήταν σφοδρές:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...