309
Ο Ασόκ Κέμκα εξαναγκάζεται σε συνεχείς μετακινήσεις | Indian Express

Ινδία: Δημόσιος υπάλληλος που ξεσκεπάζει τη διαφθορά μετρά 53 μεταθέσεις σε 26 χρόνια!

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2020, 12:09
Ο Ασόκ Κέμκα εξαναγκάζεται σε συνεχείς μετακινήσεις
|Indian Express

Ινδία: Δημόσιος υπάλληλος που ξεσκεπάζει τη διαφθορά μετρά 53 μεταθέσεις σε 26 χρόνια!

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2020, 12:09

Με τις βαλίτσες στο χέρι είναι μονίμως ο Ασόκ Κέμκα, ινδός δημόσιος υπάλληλος που έχει γνωρίσει πολλές υπηρεσίες της πατρίδας του. Αιτία είναι η «ενοχλητική» τάση του να αποκαλύπτει περιστατικά διαφθοράς πολιτικών.

Ο 54χρονος Κέμκα έχει μετατεθεί 53 φορές σε 26 χρόνια, κατά μέσο όρο μία φορά κάθε έξι μήνες. Το περισσότερο που έχει μείνει σε μια θέση είναι 19 μήνες, το αρνητικό ρεκόρ, μόλις μία εβδομάδα.

Σήμερα θα τον βρούμε να «σαπίζει», όπως λέει ο ίδιος, στη διεύθυνση Αρχαιολογίας και Μουσείων του κρατιδίου Χαργιάνα. Αύριο, ποιος ξέρει πού θα είναι…

Από ένα σημείο και μετά, και μόνο η πληροφορία ότι μετατίθεται στην περιοχή τους, έκανε τους πολιτικούς να απεργάζονται τρόπους για να τον ξαποστείλουν μακριά τους, αναφέρει το βιβλίο που έγραψαν δύο δημοσιογράφοι για τον έντιμο, αλλά και επίμονο υπάλληλο.

Η διαφθορά είναι ένα από τα μείζονα προβλήματα στην Ινδία. Πάνω από τους μισούς Ινδούς έχουν πληρώσει «φακελάκι» σε αστυνομικό ή άλλο κρατικό αξιωματούχο, σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια. Ακόμη χειρότερα: για περισσότερους από τους μισούς βουλευτές στην παρούσα Βουλή εκκρεμεί κάποια ποινική υπόθεση!

Οπως είπε ο ίδιος ο Κέμκα στον Guardian, δεν έδωσε ονόματα, αλλά άφησε τους δημοσιογράφους να βρουν στοιχεία για τους πολιτικούς που συνεχώς τον στέλνουν από τη μία υπηρεσία στην άλλη.

Ο Κέμκα είχε γίνει γνωστός το 2012 όταν ακύρωσε μια φερόμενη ως παράνομη αγοραπωλησία γης με την οποία σχετιζόταν ο γαμπρός της Σόνια Γκάντι, της επικεφαλής του Κόμματος του Κογκρέσου.

Παρά τα όσα έχει υποστεί, ο Κέμκα δεν το βάζει κάτω. Οπως λέει, αυτό που τον πειράζει περισσότερο δεν είναι η ταλαιπωρία των μετακινήσεων για την οικογένειά του (σύζυγος, δύο γιοι και ηλικιωμένοι γονείς), αλλά η ταπείνωση που φέρνουν οι συνεχείς μεταθέσεις.

Αλλά δεν χάνει και το κουράγιο του. Καλεί μάλιστα τους νέους να υπηρετήσουν το Δημόσιο, ακόμη και αν αυτό τους φέρει δυσκολίες. Oπως παρατηρεί και ο ίδιος στωικά ύστερα από όσα πέρασε: «Κάθε δουλειά έχει τις δυσκολίες της».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...