Διαδήλωση κατά της σεξουαλικής βίας στην Ινδία | REUTERS/Rupak De Chowdhuri
Επικαιρότητα

Ινδία: Ανατράπηκε προκλητική απόφαση για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικης

Μία δικαστής είχε αποφανθεί ότι εφόσον ο κατηγορούμενος είχε αγγίξει βίαια το θύμα πάνω από τα ρούχα του, δεν υπήρχε σεξουαλική κακοποίηση. Το Ανώτατο Δικαστήριο, όμως, ήταν καταπέλτης
Protagon Team

Η απόφαση μιας ινδής δικαστού να αθωώσει άνδρα που κατηγορούνταν για σεξουαλική κακοποίηση 12χρονου κοριτσιού, επειδή την είχε αγγίξει πάνω από τα ρούχα, προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες στη χώρα και την παρέμβαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο την αναίρεσε.

Η δικαστής είχε αποφανθεί, τον Ιανουάριο, ότι επειδή ο 39χρονος άνδρας δεν άγγιξε απευθείας το γυμνό δέρμα του θύματος, ήταν κατηγορούμενος για παρενόχληση και όχι για κακοποίηση.

Ακτιβιστές, νομικοί και ο γενικός εισαγγελέας της Ινδίας –μία χώρα με ευρέως διαδεδομένη σεξουαλική βία κατά των γυναικών και των παιδιών– είχαν εκφράσει την οργή τους για την απόφαση, τονίζοντας ότι θα έθετε κακό νομικό προηγούμενο για μελλοντικές υποθέσεις και ότι θα αποθάρρυνε άλλα παιδιά-θύματα να καταγγείλουν πράξεις σεξουαλικής κακοποίησης εναντίον τους.

Κατά την παρέμβασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο τόνισε ότι οι δικαστές πρέπει να εξετάζουν την πρόθεση του θύτη και όχι το αν υπήρχε επαφή «δέρμα με δέρμα».

Οι δικαστές στη γραπτή τους απόφαση κατέκριναν το ανώτερο δικαστήριο του Μουμπάι, τονίζοντας ότι «νομιμοποίησε με περίσσια ευαισθησία τη σεξουαλική κακοποίηση και ότι σκοπός του νόμου δεν είναι να βοηθήσει τον θύτη να γλιτώσει τις συνέπειες».

Η υπόθεση αφορούσε έναν 39χρονο, ο οποίος παρέσυρε ένα 12χρονο κορίτσι στο σπίτι του, το άγγιξε βίαια στο στήθος πάνω από τα ρούχα και προσπάθησε να κατεβάσει το παντελόνι της.

Στην πρώτη δίκη, είχε καταδικαστεί σε τρία χρόνια φυλάκιση, βάσει της αυστηρής νομοθεσίας για σεξουαλικά εγκλήματα κατά παιδιών.

Ομως, τον Ιανουάριο, γυναίκα δικαστής του ανώτερου δικαστηρίου του Μουμπάι αποφάνθηκε ότι το να πιέζει κάποιος με τη βία το στήθος ενός κοριτσιού πάνω από τα ρούχα του, δεν είναι σεξουαλική επίθεση, αλλά παρενόχληση, κατηγορία που επιφέρει μικρότερη ποινή.

Οι επικριτές της διαμαρτυρήθηκαν ότι η απόφαση θέτει σε αυξημένο κίνδυνο εκμετάλλευσης τα παιδιά. Σε βάρος της απόφασης ασκήθηκε έφεση και κατατέθηκαν πολλά αιτήματα στο Ανώτατο Δικαστήριο για να την ανατρέψει.

Μετά τη νέα απόφαση, ο κατηγορούμενος θα πρέπει να εκτίσει την ποινή φυλάκισης τριών ετών.

«Εξοργιστική απόφαση»

Σύμφωνα με το BBC, ο γενικός εισαγγελέας της χώρας, ΚΚ Βενουγκοπάλ, ένας από τους κατήγορους στη δίκη, τόνισε στο δικαστήριο ότι η απόφαση της δικαστού έθετε ένα πολύ επικίνδυνο νομικό προηγούμενο: «Βάσει αυτής, αν αύριο κάποιος φορέσει χειρουργικά γάντια και αγγίξει με τη βία το σώμα μιας γυναίκας, δεν θα τιμωρηθεί για σεξουαλική κακοποίηση, επειδή δεν την ακούμπησε με γυμνό δέρμα. Πρόκειται για εξοργιστική απόφαση».

Στην Ινδία, το πρόβλημα σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων είναι πολύ μεγάλο. Το 2007, το 53% των παιδιών που συμμετείχαν σε μεγάλη έρευνα, είχαν δηλώσει θύματα σεξουαλικής επίθεσης και τα δύο τρίτα θύματα σωματικής κακοποίησης. Κάθε χρόνο, γίνονται δεκάδες χιλιάδες καταγγελίες στις αρχές, μία κάθε 12 λεπτά, ενώ οι ειδικοί λένε ότι το πραγματικό νούμερο των περιστατικών είναι πολύ μεγαλύτερο.