664
O Χρήστος Παππάς στην αίθουσα του δικαστηρίου την Τρίτη. Τα τεκμήρια του νεοναζιστικού παρελθόντος του τα απέδωσε στο... Τριώδιο | SOOC/CreativeProtagon

Δίκη της Χρυσής Αυγής: «Ημουν νέος, δεν ήξερα» είπε για τις σβάστικες ο Παππάς

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2019, 17:38
O Χρήστος Παππάς στην αίθουσα του δικαστηρίου την Τρίτη. Τα τεκμήρια του νεοναζιστικού παρελθόντος του τα απέδωσε στο... Τριώδιο
|SOOC/CreativeProtagon

Δίκη της Χρυσής Αυγής: «Ημουν νέος, δεν ήξερα» είπε για τις σβάστικες ο Παππάς

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2019, 17:38

Η ώρα της απολογίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής έφθασε και για τον Χρήστο Παππά, κουμπάρο και υπαρχηγό του Νίκου Μιχαλολιάκου, και θεωρούμενο ως καθοδηγητή της νεοναζιστικής οργάνωσης λόγω της «πύρινης» αρθρογραφίας και των κειμένων του στα πρώτα της χρόνια, τη δεκαετία του ’80.

Ο ίδιος απέδωσε τους «ύμνους» στον εθνικοσοσιαλισμό που έγραφε, στις νεανικές του ιδεολογικές αναζητήσεις, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι η Χρυσή Αυγή «δεν έχει σχέση με τον εθνικοσοσιαλισμό» και ότι ιδελογία της «είναι ο λαϊκός εθνικισμός».

«Επρόκειτο για ιδεολογικές αναζητήσεις ενός 20χρονου», υποστήριξε για τα κηρύγματα περί εθνικοσοσιαλισμού, ενώ το ίδιο είπε και για τη σειρά φωτογραφικών ντοκουμέντων (δείτε τα κάτω) όπου εμφανίζεται να κάνει υπερήφανος τον χαιρετισμό των ναζί υψώνοντας το δεξί του χέρι.

Ο Χρήστος Παππάς χαιρετά ναζιστικά ντυμένος με στολή των SS

Ολα αυτά, είπε ενώπιον του δικαστηρίου, «είναι δεκαετίες πίσω», φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να επικαλείται τον νόμο περί προσωπικών δεδομένων!

Οσο για τη σοκαριστική φωτογραφία στην οποία χαιρετά ναζιστικά μαζί με τον ανήλικο γιο του (δειτε τη κάτω), ερωτηθείς σχετικά, απάντησε χωρίς ίχνος ντροπής πως «ήταν Τριώδιο» και «κάναμε πλάκα».

Ο ναζιστής Παππάς κλήθηκε επίσης από την πρόεδρο του δικαστηρίου να απαντήσει για την «όχι και τόσο παλιά» φωτογραφία του όπου και πάλι εμφανίζεται να χαιρετά «με τεταμένη δεξιά» πάνω από τον τάφο του Μπενίτο Μουσολίνι, στην Ιταλία.

Στην απάντησή του ο κατηγορούμενος θέλησε να πείσει ότι ο εν λόγω χαιρετισμός είχε επικρατήσει στην Ελλάδα επί Μεταξά, δηλώνοντας περήφανος απόγονος πολεμιστή του ελληνοαλβανικού Μετώπου, ενώ για την επίσκεψη στον τάφο του Μουσολίνι, αρκέστηκε να πει πως ήταν «τουριστική διέλευση»! «[…]Δεν πήγα μόνον εκεί. Πέρασα όλη την βόρεια Ιταλία», προσπάθησε να εξηγήσει.

Λάτρης του Μπενίτο Μουσολίνι ο Παππάς είχε στο σπίτι του στην Ανατολή Ιωαννίνων μέχρι και μποτίλιες με την εικόνα του Ντούτσε στην ετικέτα τους

Ο κ. Παππάς αρνήθηκε τόσο τον τίτλο του «υπαρχηγού», λέγοντας ότι πρόκειται για κατασκεύασμα των ΜΜΕ, όσο και τον ρόλο του καθοδηγητή, τονίζοντας πως, πλην μίας και μόνο φοράς, εκτός από την αρθρογραφία του, ουδέποτε έγραψε εγκυκλίους για τα μέλη του κόμματος.

Οπως είπε, τη μοναδική φορά που έγραψε κατόπιν παράκλησης του Νίκου Μιχαλολιάκου, ήταν για να «αναφέρω την γραμμή του κόμματος που μπορεί να μας δημιουργούσαν προβλήματα» ώστε να «προλάβω τυχόν καταστάσεις από φίλους και οπαδούς του κόμματος».

Ερωτηθείς για την αναφορά του στην επίμαχη εγκύκλιο σε «απελευθερωτικό αγώνα», ο κ. Παππάς είπε πως είχε πολιτική και όχι στρατιωτική έννοια, προσθέτοντας πως θα μπορούσε αντί αυτών που έγραψε να είχε παραθέσει επιστολή του Παύλου Μελά.

«Ο Παύλος Μελάς που την απηύθυνε;» τον ρώτησε η πρόεδρος του δικαστηρίου και εκείνος απάντησε: «Στους Ευέλπιδες».

Στο σημείο αυτό, ο αναπληρωτής εισαγγελέας τον ρώτησε για ποιο λόγο θα παρέθετε μία επιστολή προς στρατιώτες σε μία τοπική πολιτικού κόμματος, για να λάβει την απάντηση «έτσι λογοτεχνικά κάπως».

Ο εισαγγελέας επέμεινε, λέγοντας πως γνωρίζει την επιστολή του στρατιωτικού και «πως δεν είναι καθόλου λογοτεχνική», με τον κατηγορούμενο να απαντά ότι για τον λόγο αυτό δεν την χρησιμοποίησε.

Στο πλαίσιο αυτό, επέμεινε ότι η Χρυσή Αυγή δεν είχε καμία στρατιωτική δομή, δεν υπήρχαν «τάγματα εφόδου» και δεν την αφορούσαν σημαίες και σύμβολα ναζιστικά.

Δήλωσε μάλιστα, πως κακώς φωτογραφίζονταν κάποιοι με τέτοιου είδους σημαίες, με την πρόεδρο να του λέει ότι αυτό «αφορά όμως τον οπαδό, τον ψηφοφόρο και τα μηνύματα που λαμβάνει».

Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο Χρήστος Παππάς είπε ότι ως άνθρωπος και ως πιστός (ενώπιον του δικαστηρίου δήλωσε ορθόδοξος χριστιανός) θεωρεί την αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής «κορυφαίο ποινικό αδίκημα και κορυφαίο αμάρτημα» και καταδίκασε το γεγονός, ισχυριζόμενος πως είναι κατά της βίας.

«Ουδέποτε -είπε- δέχθηκα παρότρυνση, εντολή, σύσταση από οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένου του Νίκου Μιχαλολιάκου, να προβώ σε έκνομη ενέργεια, πολύ περισσότερο να παροτρύνω ή να δώσω κατεύθυνση για κάτι ανάλογο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...