Η ΕΥΔΑΠ κάνει πράξη το φετινό μήνυμα του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού «Επιταχύνοντας την Αλλαγή»
Η ΕΥΔΑΠ κάνει πράξη το φετινό μήνυμα του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού «Επιταχύνοντας την Αλλαγή»
Σχολικά βιβλία, περιβαλλοντικές καμπάνιες, ντοκιμαντέρ· όλοι έχουμε μάθει με κάποιον τρόπο τη σημασία που έχει το νερό για τους ανθρώπους και τα οικοσυστήματα. Μέσα από αυτά έχουμε έρθει σε επαφή-και κάποιοι από εμάς ενσωματώσει- μια σειρά από συνήθειες στην καθημερινή μας ζωή, για να βοηθήσουμε με τις δικές μας δυνάμεις το νερό. Από το να κλείνουμε τη βρύση όσο βουρτσίζουμε τα δόντια μας ή σαπουνίζοντας τα πιάτα (σώζοντας πάνω από 750 λίτρα νερού τον μήνα!), να μην πετάμε φάρμακα και σκουπίδια στις αποχετεύσεις, μέχρι το αυτονόητο (αν και δυστυχώς όχι για όλους): να μην μολύνουμε λίμνες, ποτάμια και θάλασσες με σκουπίδια.
Η ΕΥΔΑΠ συνδράμει με τις δικές της δυνάμεις στον παγκόσμιο αγώνα για την τεράστια κρίση του νερού και της υγιεινής, η οποία εξακολουθεί να αφήνει, μέχρι και σήμερα δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό. Μέσω της στρατηγικής ESG της η ΕΥΔΑΠ, έχει αναλάβει μια σειρά από δράσεις, συντονιζόμενη με τους στόχους βιωσιμότητας του ΟΗΕ αλλά και το σύνθημα του για τη φετινή Ημέρα Νερού (22 Μαρτίου): «Επιταχύνοντας την Αλλαγή». Οι τρεις στρατηγικοί άξονες με βάση τους οποίους οργανώνει τις δράσεις της είναι η Ασφάλεια, η Αποδοτικότητα και η Ανάπτυξη. Σήμερα, η εταιρεία κινείται στην κατεύθυνση του νερού μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος μέχρι το 2030, προωθεί την ανακύκλωση του πολύτιμου αυτού πόρου, επενδύει στις ΑΠΕ και εκσυγχρονίζει τη λειτουργία προς όφελος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, η εταιρεία υλοποιεί το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα κατασκευής έργων αποχετευτικού δικτύου και Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων των τελευταίων δεκαετιών, αναπτύσσει και ενσωματώνει τεχνολογικές καινοτομίες και βέβαια διασφαλίζει την κορυφαία ποιότητα του νερού που παρέχει στους καταναλωτές της.
Επαναχρησιμοποίηση του νερού
Συγκεκριμένα, η ΕΥΔΑΠ, μέσω πολύτιμων συνεργειών, προωθεί την αξία της κυκλικής οικονομίας και της ανακύκλωσης του νερού. Με αυτόν τον σκοπό έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί την πιλοτική εφαρμογή επαναχρησιμοποίησης του νερού με την τεχνολογία «sewer mining» σε συνεργασία με το ΕΜΠ, τον Δήμο Αθηναίων και άλλους εταίρους. Στο στο ίδιο πνεύμα έγινε μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου «Water Reuse Europe» τον Νοέμβριο του 2022 όπου μπορεί να μοιραστεί τη γνώση και την εμπειρία της στην επαναχρησιμοποίηση των υγρών αποβλήτων, με στόχο τη σημαντική εξοικονόμηση επιφανειακών και υπόγειων υδάτινων αποθεμάτων και την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης. Ακόμα, η ΕΥΔΑΠ εφαρμόζει στρατηγική για να πετύχει νερό μηδενικού άνθρακα. Αυτό συμπεριλαμβάνει την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών για την επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση και προαστιακή χρήση, αλλά και τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων με παράλληλη ανάπτυξη της μείωσης των διαρροών. Επίσης, συμμετέχει στο πρόγραμμα «Cultural Hidrant», το οποίο έχει ως σκοπό να αναδείξει τα 20 χιλιόμετρα του ρωμαϊκού Αδριάνειου Υδραγωγείου που βρίσκονται στο Χαλάνδρι. Εκεί η ΕΥΔΑΠ στοχεύει στη λειτουργία του πρώτου δικτύου μη πόσιμου νερού στην Ελλάδα, για την εξυπηρέτηση αρδευτικών αναγκών της περιοχής του Δήμου Χαλανδρίου από την αξιοποίηση του υδάτινου πόρου του Υδραγωγείου.
Διασφάλιση Καθαρού Νερού
Η πρόσβαση σε καθαρό νερό έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και αποτελεί έναν από τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας. Για αυτό η κεντρική δραστηριότητα της ΕΥΔΑΠ είναι η διασφάλιση, σε όλη την έκταση του υδροδοτικού συστήματος, επαρκούς ποσότητας πόσιμου νερού και η ικανότητα διανομής αυτού μέσω του δικτύου ύδρευσης στους πελάτες της. Ταυτόχρονα, προτεραιότητά της αποτελεί η προστασία αυτού του φυσικού πόρου και η επίτευξη ποιότητας πόσιμου νερού που να συγκαταλέγεται στις υψηλότερες της Ευρώπης. Ο στόχος της αυτός υπηρετείται πλήρως με τη στοχευμένη μετάβαση στις νέες τεχνολογίες και συνεχείς επενδύσεις σε έργα υποδομής, τεχνολογία και εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού της Εταιρείας. Παράλληλα, η ΕΥΔΑΠ αναγνωρίζει πως το καθαρό νερό δεν πρέπει να είναι μόνο το πόσιμο αλλά και αυτό το οποίο μας προσφέρει ατέλειωτες ώρες χαράς τα καλοκαίρια περικλείοντας ταυτόχρονα μέσα του ένα μοναδικό οικοσύστημα: η θάλασσα. Έτσι, το περασμένο καλοκαίρι, η ομάδα εθελοντών της ΕΥΔΑΠ διοργάνωσε δράση στην παραλία Μαρίκες στη Ραφήνα με στόχο την ενημέρωση των εργαζομένων της σχετικά με την παράκτια ρύπανση, αλλά και τον καθαρισμό της παραλίας.

Προστασία του Περιβάλλοντος
Το νερό, υπό συνθήκες, μπορεί να μετατραπεί από πηγή ζωής σε κίνδυνο ζωής, στην περίπτωση μιας μεγάλης πλημμύρας ή της αύξησης της στάθμης της θάλασσας. Για αυτό η ΕΥΔΑΠ επενδύει στην προστασία των δέντρων, τα οποία είναι απαραίτητα στην μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη αλλά και προστατεύουν, κατά τόπους, από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. Με άξονα αυτό, η Εταιρεία σε συνεργασία με τη we4all, πραγματοποίησε δύο δενδροφυτεύσεις (στον Ασπρόπυργο και στον Δήμο Παιανίας), με τη συμμετοχή εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικού εθελοντισμού και της καμπάνιας «Μαζί θα κάνουμε το χαρτί οξυγόνο». Πέρα από αυτό, η Εταιρεία προστατεύει ενεργά τα δάση μειώνοντας τη χρήση χαρτιού με τη λειτουργία του ηλεκτρονικού της καταστήματος eΕΥΔΑΠ. Εκεί, μέσω του άρτιου ψηφιακού κέντρου εξυπηρέτησης, οι πελάτες της Εταιρείας μπορούν να εξυπηρετήσουν με ταχύτητα το σύνολο των αιτημάτων τους χωρίς φυσική παρουσία, εντελώς δωρεάν και με πλήρη ασφάλεια. Η κορυφαία δυνατότητα που προσφέρεται μέσω του eΕΥΔΑΠ είναι ο ηλεκτρονικός λογαριασμός (e-bill), που καταργεί τον έντυπο, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και τη διασφάλιση ενός βιώσιμου πλανήτη. Η μετατροπή των άλλοτε χάρτινων λογαριασμών σε ψηφιακούς, που πραγματοποιεί η ΕΥΔΑΠ σε συνεργασία με την we4all, σώζει χιλιάδες δέντρα που κόβονται κάθε μήνα για την παραγωγή χαρτιού. Συγκεκριμένα, για κάθε πέντε έγχαρτους λογαριασμούς που μετατρέπονται σε ηλεκτρονικούς, φυτεύεται και συντηρείται ένα δέντρο. Επίσης, μέσα από το eΕΥΔΑΠ, οι χρήστες αποκτούν πρόσβαση και πλήρη έλεγχο στη διαχείριση των παροχών των ακίνητών τους, προχωρούν σε πληρωμή των λογαριασμών τους ή διακανονισμού των οφειλών τους και εξόφληση των δόσεων. Επιπλέον, μπορούν να ενημερώσουν τα στοιχεία τους σε περίπτωση μεταβολής και να υποβάλλουν αίτημα για την υπαγωγή τους στα ειδικά τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ ή στο Έκτακτο Ειδικό Τιμολόγιο, παρακολουθώντας την πορεία τους ηλεκτρονικά.
Η Προσβασιμότητα, στο κέντρο των δράσεων
Η ΕΥΔΑΠ, πέρα από την πρόσβαση σε καθαρό νερό προσπαθεί να εξασφαλίσει την προσβασιμότητα ευρύτερα. Για αυτό φροντίζει, υποψήφιοι διδάκτορες, με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης αλλά και όλο το φάσμα της διαχείρισης του νερού και της επεξεργασίας λυμάτων, να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση που χρειάζονται και να εκπονήσουν τις διατριβές τους μελετώντας εγχώρια ζητήματα. Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), η Εταιρεία χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου δύο υποτροφίες τετραετούς διάρκειας, για υποψήφιους / υποψήφιες που εκπονούν τη διδακτορική τους διατριβή σε ελληνικά ΑΕΙ, συγκρατώντας ταυτόχρονα νοητικό κεφάλαιο στην Ελλάδα και ενθαρρύνοντας την έρευνα. Την ίδια στιγμή όμως, η ΕΥΔΑΠ προσπαθεί να εξασφαλίσει ότι οι πολίτες με προβλήματα όρασης και οι μη βλέποντες να έχουν ισότιμη πρόσβαση στην πληροφόρηση. Διαμόρφωσε λοιπόν φέτος πρώτη φορά , σε μορφή ακουστικού αρχείου – ομιλούντος εντύπου μια σύντομη περίληψη του Απολογισμού Βιώσιμης Ανάπτυξης του 2021. Τα ακουστικά αυτά αρχεία είναι αναρτημένα στην επίσημη εταιρική ιστοσελίδα της ΕΥΔΑΠ. Με τον ίδιο στόχο έχει βάλει σε εφαρμογή από το 2017 ειδικά σχεδιασμένες υπηρεσίες καθολικής προσβασιμότητας, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν αποστολή ειδικών αναγνώσιμων λογαριασμών (σε μορφή Braille, μεγάλες γραμματοσειρές). Επιπλέον, αποστέλλει ενημερώσεις μέσω SMS και ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News