373
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου ζήτησε πιο θαρραλέους τους επιχειρηματίες απέναντι στον Ερντογάν | EPA/ERDEM SAHIN

Ιμάμογλου προς τούρκους επιχειρηματίες: Δείξτε θάρρος κατά του Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2022, 16:31
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου ζήτησε πιο θαρραλέους τους επιχειρηματίες απέναντι στον Ερντογάν
|EPA/ERDEM SAHIN

Ιμάμογλου προς τούρκους επιχειρηματίες: Δείξτε θάρρος κατά του Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2022, 16:31

Η επιχειρηματική κοινότητα της Τουρκίας είναι «υπεύθυνη» για την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης λόγω της αποτυχίας της να μιλήσει εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των ανορθόδοξων πολιτικών του, είπε ο Εκρέμ Ιμάμογλου, μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες της αντιπολίτευσης και προέτρεψε τα στελέχη των επιχειρήσεων να επιδείξουν «θάρρος».

Σε μια επίθεση στον επιχειρηματικό κόσμο, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, και πιο δημοφιλής πιθανός υποψήφιος της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι το έθνος υποφέρει από «τη σημαντικότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της Τουρκίας», με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 70% και τη φτώχεια να εκτινάσσεται στα ύψη. Ωστόσο, οι επιχειρηματικοί ηγέτες απέτυχαν να μιλήσουν.

«Παρακολουθώ με λύπη καθώς ο επιχειρηματικός κόσμος εξακολουθεί να μην μπορεί να δείξει θάρρος», είπε σε συνέντευξή του στους Financial Times, προσθέτοντας -μεταξύ άλλων- ότι «δυστυχώς, ο επιχειρηματικός κόσμος είναι υπεύθυνος [για την οικονομική κατάσταση]».

Ο Ιμάμογλου, ο οποίος θεωρείται πιθανός αντίπαλος του Ερντογάν στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, εξέφρασε ωστόσο τη συμπάθειά του προς τα στελέχη των εταιρειών που σε μεγάλο βαθμό σιωπούν, καθώς η χώρα περνά από τη μια κρίση στην άλλη, αναγνωρίζοντας ότι πολλοί φοβούνται τις πιθανές συνέπειες από την άσκηση κριτικής στον Τούρκο ηγέτη.

«Φοβούνται ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν έρευνα για τους λογαριασμούς τους, ότι θα μπορούσαν να υποβληθούν σε παράνομες δίκες ή ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κάποια άλλη παρέμβαση», είπε ο Ιμάμογλου.

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι η λαϊκή υποστήριξη στον τούρκο πρόεδρο βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, αλλά και ότι ορισμένοι ψηφοφόροι δεν έχουν εμπιστοσύνη στην αντιπολίτευση, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης είπε ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας βρίσκεται στα χέρια του κόμματός του και των συμμάχων του.

«Εμείς είμαστε που μπορούμε να νικήσουμε το κυβερνών κόμμα και εμείς που μπορούμε να χάσουμε», είπε ο Ιμάμογλου. «Αυτή την ώρα, η κυβέρνηση δεν μπορεί να κερδίσει».

Προειδοποίησε δε, ότι ο Ερντογάν θα υποστεί «τεράστια ήττα» από το εκλογικό σώμα σε περίπτωση που έκανε ό,τι και στις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης, δηλαδή αν έχανε και επιδίωκε να επαναλάβει την ψηφοφορία, επικαλούμενος νοθεία. «Είναι τα 86 εκατομμύρια άνθρωποι σε αυτή τη χώρα που δίνουν τις εκλογές [το αποτέλεσμα] σε αυτόν που το αξίζει», είπε ο Ιμάμογλου. «Κανείς δεν μπορεί να το εμποδίσει, και του Ερντογάν συμπεριλαμβανομένου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News