Η κορυφή του όρους Νάντα Ντέβι στην ινδική πλευρά των Ιμαλαΐων | REUTERS
Επικαιρότητα

Οι τελευταίες στιγμές οκτώ ορειβατών που σκοτώθηκαν στα Ιμαλάια [βίντεο]

Η ινδική μεθοριακή αστυνομία ανακάλυψε, θαμμένη στο χιόνι, μία συσκευή Go Pro, που κατέγραψε την αναρρίχησή τους, τον Μάιο. Οι σοροί επτά από τους οκτώ εντοπίστηκαν έναν μήνα μετά την εξαφάνισή τους
Protagon Team

Βίντεο με την τελευταία αναρρίχηση οκτώ ορειβατών που σκοτώθηκαν στα Ιμαλάια έδωσε στη δημοσιότητα η μεθοριακή αστυνομία που επιβλέπει τα σύνορα της Ινδίας με το (σινοκρατούμενο) Θιβέτ.

Η ομάδα ερευνών της αστυνομίας, που αναζητούσε τους ορειβάτες για έναν μήνα πριν εντοπίσει τις σορούς επτά από τους οκτώ, βρήκε θαμμένη στο χιόνι μία συσκευή Go Pro, στην οποία αποτυπώθηκε η προσπάθεια των οκτώ.

Η ομάδα των ορειβατών αποτελούνταν από τέσσερις Βρετανούς, δύο Αμερικανούς, μία Αυστραλή και έναν Ινδό. Τα ίχνη τους χάθηκαν στις 26 Μαΐου και τα πτώματά τους εντοπίστηκαν στις 23 Ιουνίου. Οι ορειβάτες σκοτώθηκαν από χιονοστιβάδα, στην προσπάθειά τους  να αναρριχηθούν σε μία απάτητη κορυφή απομονωμένης περιοχής στο όρος Νάντα Ντέβι, από την πλευρά της Ινδίας. Τέσσερα μέλη της ίδιας ομάδας διασώθηκαν.

Το βίντεο, διαρκεί λιγότερο από δύο λεπτά, και αναρτήθηκε στο Twitter. Ο μόνος ήχος που ακούγεται είναι του ανέμου.

Η συσκευή βρέθηκε σε υψόμετρο 5.800 μέτρων.

«Είναι το αντίστοιχο του να βρίσκεις το μαύρο κουτί ενός αεροσκάφους που έχει συντριβεί και να μαθαίνεις τι έγινε τις τελευταίες στιγμές των πιλότων», είπε ένας από τους επικεφαλής της αστυνομίας.

Την ομάδα οδηγούσε ο Βρετανός Μάρτιν Μόραν, που είχε τη δική του ορειβατική επιχείρηση, από το 1985, μαζί με τη σύζυγό του, Τζόι.

Μέλος της ομάδας ήταν η Ρουθ Μακάνς, από το Σίδνεϊ. Ο σύζυγός της, Τρεντ Γκόλντσακ, είπε «ότι σχεδίαζε ένα τέτοιο εγχείρημα εδώ και 20 χρόνια».