370
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (στο μέσο) και ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής (αριστερά) παρουσιάζουν τα ηλεκτρονικά βιβλία για τους επαγγελματίες | Nick Paleologos / SOOC

Ηλεκτρονικά γίνονται τα βιβλία της Εφορίας – Τι αλλάζει από το 2020

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2019, 15:56
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (στο μέσο) και ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής (αριστερά) παρουσιάζουν τα ηλεκτρονικά βιβλία για τους επαγγελματίες
|Nick Paleologos / SOOC

Ηλεκτρονικά γίνονται τα βιβλία της Εφορίας – Τι αλλάζει από το 2020

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2019, 15:56

Σε πιλοτική εφαρμογή θα θέσει κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2019 το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων το μέτρο της ηλεκτρονικής τήρησης βιβλίων με στόχο από το 2020 να λειτουργεί πλήρως.

Ολες οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα συμπληρώνουν τα φορολογικά τους βιβλία με ηλεκτρονικό τρόπο και με άμεση σύνδεση με το Taxisnet.

Το νέο σύστημα που στοχεύει στην απλοποίηση των διαδικασιών, τη μείωση της γραφειοκρατίας και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής παρουσιάστηκε την Πέμπτη από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή.

Με τα ηλεκτρονικά βιβλία, επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας, αυτοματοποιούνται οι διαδικασίες συμπλήρωσης και υποβολής δηλώσεων, μειώνεται το διαχειριστικό κόστος για τις επιχειρήσεις, καταργούνται οι συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών -πελατών, επιταχύνονται οι επιστροφές φόρων στους συνεπείς ενώ ενισχύεται ο έλεγχος των υποθέσεων. Πρόκειται για ένα μέτρο που εντάσσεται στο πλαίσιο ηλεκτρονικοποίησης όλων των συναλλαγών που θα συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Τον τρόπο λειτουργίας του νέου συστήματος ηλεκτρονικής τήρησης βιβλίων το οποίο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές Σεπτεμβρίου παρουσίασε αναλυτικά ο κ. Πιτσιλής ο οποίος ο σημείωσε ότι δημιουργείται μία νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα με την ονομασία «myDATA».

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα κάθε επιχείρηση και επαγγελματίας θα αποκτά έναν μοναδικό αριθμό καταχώρησης ΜΑΡΚ. Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα δηλώνουν τα τιμολόγια τους τα οποία θα καταχωρούνται αυτόματα στα ηλεκτρονικά βιβλία τους.

Παράλληλα οι λήπτες των τιμολογίων θα βλέπουν στα δικά τους ηλεκτρονικά βιβλία τα τιμολόγια των εκδοτών. Ταυτόχρονα ενημερώνονται τα φορολογικά έντυπα των δηλώσεων εισοδήματος και ΦΠΑ με τα δεδομένα των βιβλίων με αποτέλεσμα οι δηλώσεις αυτές να είναι προσυμπληρωμένες και να επιτρέπουν την άμεση διασταύρωση όλων των δεδομένων.

Εκτός από την μεγάλη συμβολή στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και τη μείωση του διαχειριστικού κόστους που θα έχει το μέτρο αυτό για τις επιχειρήσεις, θα βοηθά στο να λαμβάνουν γρήγορα επιστροφή φόρου οι συνεπείς επιχειρήσεις. Κάθε επιχείρηση και ελεύθερος επαγγελματίας θα πρέπει να καταχωρεί στα ηλεκτρονικά βιβλία τα δεδομένα των φορολογικών στοιχείων που εκδίδει το αργότερο μέχρι την 20η ημέρα του επόμενου μήνα από τη συμπλήρωση της τρίμηνης ή μηνιαίας περιόδου υποβολής δήλωσης ΦΠΑ.

Στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ αναρτήθηκε για διαβούλευση το πλαίσιο λειτουργίας της πλατφόρμας myDATA. Η Αρχή θα δέχεται παρατηρήσεις μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση mydata.comments@aade.gr.