708
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρώην υφ. Εργασίας Νότη Μηταράκη που τώρα αναλαμβάνει υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου | SOOC

Ιδρυση υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αποφάσισε ο Μητσοτάκης – ειρωνείες Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2020, 12:23
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/01/2020, 14:20
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρώην υφ. Εργασίας Νότη Μηταράκη που τώρα αναλαμβάνει υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
|SOOC

Ιδρυση υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αποφάσισε ο Μητσοτάκης – ειρωνείες Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2020, 12:23
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/01/2020, 14:20

Η πραγματικότητα του Μεταναστευτικού-Προσφυγικού αποδείχτηκε τόσο σκληρή που ανέτρεψε τους καλοκαιρινούς σχεδιασμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, τον περασμένο Ιούλιο, ο νεοεκλεγείς τότε Πρωθυπουργός είχε προχωρήσει στην κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής το οποίο ενέταξε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη –το είχε δε αναθέσει στον διπλωμάτη Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος ορίστηκε αναπληρωτής υπουργός. Ομως η πραγματικότητα ήρθε να διαψεύσει αυτήν τη νέα κυβερνητική δομή.

Οι ολοένα και αυξανόμενες προσφυγικές ροές από την Τουρκία και η εγκατάλειψη του συστήματος εξέτασης των αιτήσεων ασύλου από την προηγούμενη κυβέρνηση, είχαν ως συνέπεια να προκληθεί ασφυξία στα hot spots στα νησιά του ανατ. Αιγαίου, ενώ παράλληλα γιγάντωσαν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών ακόμα και στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Ετσι, ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε την Τετάρτη στην άμεση ίδρυση ενός νέο χαρτοφυλακίου, αυτού του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, κατ’ ουσίαν δηλαδή στην επανίδρυση του υπουργείου που ο ίδιος είχε καταργήσει πριν έξι μήνες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η απόφαση ελήφθη σε κλειστή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Τρίτης, αλλά υπήρχε εδώ και καιρό στο μυαλό του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είχε αναγνωρίσει την ανάγκη να υπάρξει ένα υπουργείο που θα συντονίσει τα μέτρα αντιμετώπισης του Μεταναστευτικού-Προσφυγικού που έχουν ανακοινωθεί από το φθινόπωρο (εδώ).

Τη θέση του υπουργού αναλαμβάνει ο βουλευτής Χίου Παναγιώτης Μηταράκης, ενώ αναπληρωτής υπουργός στο νέο υπουργείο αναλαμβάνει ο κ. Κουμουτσάκος. Τις αρμοδιότητες του κ. Μηταράκη, ο οποίος έως τώρα ήταν υφυπουργός Εργασίας, αναλαμβάνει ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης.

Ο κ. Μηταράκης είχε βρεθεί σε δυσάρεστη θέση πριν από δύο ημέρες όταν προπηλακίστηκε (εδώ) από πολίτες της εκλογικής του περιφέρειας, της Χίου, που αντιδρούσαν στη δημιουργία κλειστής δομής «φιλοξενίας» μεταναστών και προσφύγων.

Οπως ανέφερε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας η ίδρυση του υπουργείου γίνεται κατόπιν απόφασης του Πρωθυπουργού και η απόφση ελήφθη με στόχο να επιταχυνθεί η υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου για την διαχείριση του Μεταναστευτικού.

Ο κ. Πέτσας υποστήριξε ότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση ακολούθησε διαφορετική πολιτική στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό ζήτημα, με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που βασίζεται σε τέσσερις άξονες:

-Στη φύλαξη των συνόρων
-Την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου.
-Τις αυξημένες επιστροφές
-Κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα

Και όλα αυτά, προωθώντας παράλληλα, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, την αποσυμφόρηση των νησιών που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος στην υποδοχή προσφύγων και μεταναστών, αλλά και με τη διεθνοποίηση του προβλήματος σε όλα τα διεθνή fora.

«Ο κ. Μηταράκης, μέχρι σήμερα υφυπουργός αρμόδιος για θέματα κοινωνικής ασφάλισης, ολοκλήρωσε έναν κύκλο προετοιμασίας του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Η απόφαση για κατ’ ουσίαν επανίδρυση ενός υπουργείου που η κυβέρνηση είχε σπεύσει να καταργήσει, δεν άργησε να προκαλέσει την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα ειρωνεύτηκε τον κ. Μητσοτάκη και τον κατηγόρησε για «μπάχαλο».

«Τα συγχαρητήριά μου στον κ. Μητσοτάκη που του πήρε τελικά μόνο έξι μήνες και εφτά μέρες για να καταλάβει το μπάχαλο που δημιούργησε στο προσφυγικό και πόσο γκάφα ολκής ήταν η απόφασή του να καταργήσει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στη χώρα με τις μεγαλύτερες ροές προσφύγων και μεταναστών σε όλη την Ευρώπη», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάρτησή του στα social media.

Από το Κίνημα Αλλαγής έκαναν λόγο για «ομολογία αποτυχίας» της κυβέρνησης. Χαρακτηριστική η ανάρτηση του αν. εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παναγιώτη Βλάχου.

Ο δε βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης παρατήρησε:

«Η σημερινή κυβερνητική ανακοίνωση για ίδρυση Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αποτελεί μια ξεκάθαρη παραδοχή αδυναμίας διαχείρισης του προσφυγικού -μεταναστευτικού μέσω των υπαρχουσών δομών. Η κυβέρνηση ομολογεί το σοβαρό λάθος που διέπραξε με την κατάργηση του Υπουργείου Μετανάστευσης κατά τον σχηματισμό της κυβέρνησης τον Ιούλιο. Λάθος που επιχείρησε να διορθώσει, ανεπιτυχώς όπως δείχνει η σημερινή εξέλιξη, δημιουργώντας συντονιστές επί συντονιστών.

» Όπως είχε προβλέψει από την αρχή το Κίνημα Αλλαγής, η για επικοινωνιακούς λόγους κατάργηση του Υπουργείου δημιούργησε ένα πρόσθετο διοικητικό και επιχειρησιακό χάος που θέτει πια σήμερα σε σοβαρή δοκιμασία την κοινωνική ειρήνη στα νησιά αλλά και σε άλλα σημεία της επικράτειας. Η κατάργηση του Υπουργείου δεν έλυσε σχεδόν κανένα από τα πολλά προβλήματα που είχε δημιουργήσει η κάκιστη διαχείριση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση οφείλει πια να αντιμετωπίσει την μεταναστευτική και προσφυγική πρόκληση με μεγαλύτερη σοβαρότητα και μικρότερη έπαρση. Η χώρα δεν αντέχει άλλους ερασιτεχνισμούς. Το προσφυγικό/μεταναστευτικό τείνει σήμερα πια, ενώπιον και της πολυεπίπεδης τουρκικής πρόσκλησης, να προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...