1296
Μακέτα από το νέο κτίριο (σε κίτρινο κύκλο) όπου θα στεγαστεί το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο | ΩΚΚ/CreativeProtagon

Ιδρυμα Ωνάση: Ξεκινούν τα έργα για το πρώτο μεταμοσχευτικό κέντρο στην Ελλάδα

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 9 Δεκεμβρίου 2019, 17:07
Μακέτα από το νέο κτίριο (σε κίτρινο κύκλο) όπου θα στεγαστεί το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο
|ΩΚΚ/CreativeProtagon

Ιδρυμα Ωνάση: Ξεκινούν τα έργα για το πρώτο μεταμοσχευτικό κέντρο στην Ελλάδα

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 9 Δεκεμβρίου 2019, 17:07

Ξεκινούν άμεσα οι κατασκευαστικές εργασίες για το νέο κτίριο όπου θα στεγαστεί το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο (ΩΕΜΕΚ),  ακριβώς δίπλα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ) που αναμένεται να δεχθεί τους πρώτους ασθενείς σε περίπου τρισήμιση χρόνια.

Στόχος του Ιδρύματος Ωνάση είναι να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο μεταμοσχευτικό κέντρο συμπαγών οργάνων, δηλαδή καρδιάς, πνευμόνων, ήπατος και νεφρών. «Και επιπλέον δημιουργούμε μια καρδιά μέσα στην καρδιά με την ειδική μονάδα για τα παιδιά», είπε στο πλαίσιο της ομιλίας του ο Αντώνης Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση. Η αυτόνομη παιδιατρική μεταμοσχευτική κλινική θα προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου αποκλειστικά σε παιδιά, περιορίζοντας την ανάγκη μετάβασής τους στο εξωτερικό.

«Οταν το 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση, ο Αλέξανδρος είχε χάσει τη ζωή του δεν γίνονταν μεταμοσχεύσεις. Αν υπήρχαν, ο Ωνάσης θα είχε πάρει την απόφαση να δωρίσει τα όργανα του παιδιού του για να σωθούν κάποιες άλλες ζωές. Και αυτό το νόημα της ζωής θελήσαμε να ακολουθήσουμε κι εμείς. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης αποφάσισε το ίδρυμά του να μην ονομαστεί με το όνομά του αλλά με αυτό του γιού του. Και η επιθυμία του αυτή θα εκπληρωθεί», είπε ο κ. Παπαδημητρίου.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνη Παπαδημητρίου / SOOC

Το ΩΕΜΕΚ δεν θα είναι απλώς ένα εξειδικευμένο μεταμοσχευτικό κέντρο αναφοράς. Αναμένεται να αποτελέσει καταλύτη για την ανάπτυξη της μεταμοσχευτικής δραστηριότητας στη χώρα, καθώς θα στηρίζει τις υπάρχουσες μονάδες, δημιουργώντας ένα δίκτυο μεταμοσχεύσεων πανελλαδικά. Με τον συντονισμό και την εποπτεία της Πολιτείας, μέσω του ΕΟΜ, θα συνάψει συνεργασίες με γιατρούς του εξωτερικού, οι οποίοι θα μοιραστούν τις γνώσεις τους με έλληνες συναδέλφους τους, ενώ από κοινού με τον ΕΟΜ και το Ιδρυμα Ωνάση θα συμβάλει στην κατανόηση και διάδοση της σημασίας και της ουσίας της Δωρεάς Οργάνων.

«Δυστυχώς τη χρονιά που πέρασε στη χώρα μας έγιναν μόνο 42 δωρεές οργάνων. Αυτό σκοπεύουμε να το αλλάξουμε και να σωθούν πολλές περισσότερες ζωές», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ακολούθως συνεχάρη για την πρωτοβουλία τους τους ανθρώπους του Ιδρύματος, που «συνεχίζουν επάξια το όραμα του Αριστοτέλη Ωνάση, συνδέοντάς το με τις ανάγκες των καιρών». Παράλληλα δεσμεύτηκε για τη διοικητική αναδιοργάνωση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

Στιγμιότυπο από την τελετή θεμελίωσης του ΩΕΜΕΚ /Intimenews

Τη βεβαιότητά του ότι το Κέντρο θα γίνει σημείο αναφοράς για τις μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας εξέφρασε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης.  «Χωρίς τον δότη -είπε- δεν υπάρχει μεταμόσχευση. Ο κόσμος δωρίζει αρκεί να μας εμπιστευτεί. Να προσφέρουμε ζωή μέσα από τον θάνατο. Είμαστε από τους τελευταίους στις μεταμοσχεύσεις στον δυτικό κόσμο κι αυτό μπορεί να αλλάξει».

«Ευελπιστούμε ότι η νέα προσφορά του Ιδρύματος Ωνάση θα οδηγήσει στον εκσυγχρονισμό, στην αναβάθμιση και στην ανάπτυξη των παρεχομένων υπηρεσιών, με έμφαση στην παιδοκαρδιολογία, και στην παιδοκαρδιοχειρουργική», τόνισε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΩΚΚ Ιωάννης Μπολέτης.  «Παράλληλα, αναμένουμε ότι θα δώσει σημαντική ώθηση στον τομέα των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας, ο οποίος δυστυχώς χειμάζεται», είπε.

Οι επίσημοι προσκεκλημένοι και ομιλητές της εκδήλωσης, μεταξύ τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος /Intimenews

Το ΩΕΜΕΚ

Το ΩΕΜΕΚ θα είναι ένα υπερσύγχρονο κατασκευαστικό έργο συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων ευρώ, εξοπλισμένο με τεχνολογία αιχμής αξίας άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ. Το κτίριο του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου θα είναι ένα οικοδόμημα 7.000 τ.μ. και 4 ορόφων, ενώ θα διαθέτει 47 νέες κλίνες, εκ των οποίων 33 αποκλειστικά για παιδιά, και 12 κλίνες ΜΕΘ για παιδιά, εκ των οποίων 5 αποκλειστικά για βρέφη.

Ακόμη, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, το Ιδρυμα θα χρηματοδοτήσει 7 συντονιστές μεταμοσχεύσεων σε ισάριθμα δημόσια νοσοκομεία για έναν χρόνο, έως ότου υπάρξει ένα αποτελεσματικό Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις μεταμοσχεύσεις.

Η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τις Μεταμοσχεύσεις

Το Iδρυμα Ωνάση, έχοντας διασφαλίσει τη διακομματική συναίνεση, ανέθεσε στο London School of Economics (LSE) την εκπόνηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τις Μεταμοσχεύσεις, το οποίο θα παραδοθεί στην Ελληνική Πολιτεία τον Ιούνιο του 2020.

Η δημιουργία του ΩΕΜΕΚ είναι μια εκκίνηση. Ενα σημείο από το οποίο μπορεί κανείς να ξεκινήσει για να κερδίσει το χαμένο έδαφος. Εχοντας αδιαπραγμάτευτη πίστη στην ειδική τεχνογνωσία που απαιτείται, το Ιδρυμα Ωνάση έχει αναθέσει σε διεθνή ομάδα επιστημόνων του LSE να χαρτογραφήσει την κατάσταση στην Ελλάδα, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Πολιτικής της Υγείας,  Ηλία Μόσιαλου. «Η Ελλάδα υστερεί σε σχέση με τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά τον αριθμό των μεταμοσχεύσεων συμπαγών οργάνων και, ειδικότερα, όσον αφορά τον αριθμό των νέων ασθενών που χρειάζονται νεφρική αιμοκάθαρση, όπου είμαστε δεύτεροι στην ΕΕ μετά την Κύπρο. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα υγείας, συγκεκριμένα για τη νεφρική ανεπάρκεια, παραλείπει να αποτρέψει την τελική φάση της νόσου στους ασθενείς που πάσχουν από αυτήν. Απαιτείται, λοιπόν, ένα Εθνικό Σχέδιο για τη βελτίωση της μεταμόσχευσης στην Ελλάδα εν γένει, για την ανοικοδόμηση του Συστήματος Μεταμοσχεύσεων», εξηγεί ο διακεκριμένος έλληνας καθηγητής του LSE.

Τα συμπεράσματα της έρευνας, που αναμένεται να δημοσιευτούν τον Ιούνιο του 2020, θα ταυτίζονται με ένα πλαίσιο κανόνων και βέλτιστων πρακτικών με διεθνείς προδιαγραφές, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως ένα εθνικό σχέδιο υγείας. Σε αυτό θα προσδιορίζονται:

  • η αναγκαία στρατηγική του κράτους,
  • ο ρόλος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και άλλων Μεταμοσχευτικών Κέντρων,
  • οι υποδομές και οι ανάγκες τους,
  • οι μέθοδοι εκπαίδευσης του εξειδικευμένου προσωπικού,
  • οι τάσεις της κοινής γνώμης απέναντι στις μεταμοσχεύσεις και ο ρόλος των Μέσων Ενημέρωσης.

Παράλληλα, θα δίνονται κατευθύνσεις για:

  • τα κριτήρια ταυτοποίησης των δυνητικών δοτών,
  • τη διαδικασία εντοπισμού και συντήρησης των οργάνων,
  • τις κλινικές προδιαγραφές για την αφαίρεση και μεταμόσχευση οργάνων,
  • τη συμβουλευτική στήριξη των οικογενειών.

Το έργο θα επιβλέπει επιτροπή από έλληνες και ξένους εμπειρογνώμονες, στους οποίους περιλαμβάνονται οι:

  • Βασίλειος Παπαλόης (Συμπρόεδρος της Επιτροπής): Καθηγητής Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων στο Imperial College του Λονδίνου και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Οργάνων
  • Mandeep Mehra (Συμπρόεδρος της Επιτροπής): Διακεκριμένος Καθηγητής στην έδρα William Harvey Προηγμένης Καρδιαγγειακής Ιατρικής και Καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard
  • Daniel Casanova: Επικεφαλής Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων στο Πανεπιστήμιο της Καντάβρια
  • Jacopo Romagnoli: Επικεφαλής Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Ρώμης
  • Αναστασία Κοτανίδου: Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθύντρια της Κλινικής Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»
  • Αλίκη Ινιωτάκη: Πρώην Διευθύντρια του Ανοσολογικού Εργαστηρίου και του Εθνικού Κέντρου Ιστοσυμβατότητας στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς»
  • Stephen Large: Σύμβουλος Χειρουργός στο Νοσοκομείο Papworth του Κέημπριτζ και Κλινικός Αντιπρύτανης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Cambridge (1998-2017)

Δέσμευση για ολιστική στήριξη

Μέσα από μια ολιστική προσέγγιση που θα στηρίξει το Ίδρυμα Ωνάση, πέρα από το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις που εκπονείται για πρώτη φορά στη χώρα μας, θα ακολουθήσουν διάφορες δράσεις του Ιδρύματος για την ανοικοδόμηση του τομέα των Μεταμοσχεύσεων και της Δωρεάς Οργάνων στην Ελλάδα:

Μετεκπαιδεύεται και εξειδικεύεται το ήδη έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μέσα από ένα 5ετές πρόγραμμα Υποτροφιών.

Ενισχύονται οι υπάρχουσες μεταμοσχευτικές μονάδες, αλλά και τα γενικά νοσοκομεία. Προκειμένου να συμβάλει στην προσπάθεια αυτή, το Ίδρυμα Ωνάση καλύπτει το κόστος πρόσληψης επτά συντονιστών σε επτά νοσοκομεία της χώρας, για έναν χρόνο, μέχρι να εκπονηθεί το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τις Μεταμοσχεύσεις και να αντιμετωπιστούν συνολικά πια οι ανάγκες του συστήματος Υγείας από την Πολιτεία.

Αναπτύσσεται η ιατρική έρευνα. Το Ιδρυμα αποφάσισε να χρηματοδοτήσει τη διεξαγωγή κοινών ερευνητικών πρωτοκόλλων, τα οποία θα πραγματοποιηθούν με τη συνεργασία του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΩΚΚ) και του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (Ι.Ι.Β.Ε.Α.Α.). Τα πρωτόκολλα αφορούν την Καρδιοχειρουργική, την Καρδιολογία, την Ανοσολογία, τις Μεταμοσχεύσεις Καρδιάς, τις Συνθήκες Υποβοηθούμενης Κυκλοφορίας, καθώς και κάθε άλλο πεδίο κοινού ενδιαφέροντος, όπως η Εξατομικευμένη Ιατρική ή οι Μελέτες Βιοϊσοδυναμίας.

Ενημερώνεται η κοινωνία για την αξία και τη σπουδαιότητα της δωρεάς οργάνων, ώστε το ΩΕΜΕΚ να οικοδομηθεί πάνω σε γερά θεμέλια μέσα από καμπάνιες ενημέρωσης, σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Τελικός στόχος της μεγάλης «οικογένειας» του Ιδρύματος Ωνάση είναι να περάσει στο παρελθόν το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση ως προς τις μεταμοσχεύσεις ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...