557
Το πρόσωπο της ισχύος έχει κάτι από Τραμπ, έχει κάτι και από Πούτιν: το φιλοπαίγμον αμερικανικό περιοδικό Time φιλοτέχνησε το σύμβολο του γεωπολιτικού αχταρμά | Time/CreativeProtagon

«Τραμπούτιν», το πρόσωπο της γεωπολιτικής ασυναρτησίας

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2018, 21:45
Το πρόσωπο της ισχύος έχει κάτι από Τραμπ, έχει κάτι και από Πούτιν: το φιλοπαίγμον αμερικανικό περιοδικό Time φιλοτέχνησε το σύμβολο του γεωπολιτικού αχταρμά
|Time/CreativeProtagon

«Τραμπούτιν», το πρόσωπο της γεωπολιτικής ασυναρτησίας

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2018, 21:45

Ο αμερικανός πρόεδρος, τρεις ημέρες μετά τη συνάντηση του Ελσίνκι και τη σκανδαλώδη συνέντευξη Τύπου που έδωσε από κοινού με τον ρώσο πρόεδρο, ανακρούει πρύμναν: τώρα ο κ. Τραμπ δηλώνει ότι αποδίδει ευθύνες στον κ. Πούτιν για την υπόθεση του «ρωσικού δακτύλου» στις αμερικανικές εκλογές, υπό την έννοια ότι «είναι επικεφαλής της χώρας του, όπως εγώ ως επικεφαλής της δικής μου είμαι υπεύθυνος για ό,τι συμβαίνει εδώ»!

Η συνέντευξη απ’ όπου αλιεύθηκαν οι αντικρουόμενες δηλώσεις Τραμπ δόθηκε την περασμένη Τετάρτη στο αμερικανικό δίκτυο CBS. Οταν ρωτήθηκε εάν συμφωνεί με τις εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, δηλαδή πως η Ρωσία αναμείχθηκε στις προεδρικές εκλογές του 2016, απάντησε ως εξής: «Ναι! Και το έχω πει ξανά αυτό. Το έχω πει αρκετές φορές στο παρελθόν, και θα έλεγα ότι είναι αλήθεια. Μάλιστα!»

«Δεν θέλω να υπεισέλθω στο αν (ο Πούτιν) ψεύδεται ή όχι (ισχυριζόμενος ότι η Ρωσία δεν αναμείχθηκε). Θέλω μόνο να πω ότι εμπιστεύομαι τις μυστικές υπηρεσίες μας. Εχουμε εξαιρετικούς ανθρώπους εκεί. Αρα, όταν μου λένε κάτι, αυτό σημαίνει πολλά» είπε ο κ. Τραμπ.

2018-07-19T134441Z_721255733_RC1C12F9CCF0_RTRMADP_3_USA-RUSSIA-SUMMIT-TRUMP
Σύσκεψη στον Λευκό Οίκο αμέσως μετά το Ελσίνκι: η γκριμάτσα του Τραμπ και το ύφος του Πομπέο λένε πολλά (REUTERS / Leah Millis)

Ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι δήλωσε επίσης την Πέμπτη ότι η Ρωσία εξακολουθεί να προσπαθεί να «φυτεύσει τον σπόρο της διχόνοιας» στις ΗΠΑ, μέσω κατασκευασμένων ειδήσεων και προπαγάνδας που στοχεύει στον αποπροσανατολισμό των Αμερικανών,

Ως γνωστόν, αμέσως μετά την περιβόητη συνέντευξη Τύπου του Ελσίνκι, την κατηγορία της «αδυναμίας» να αντιμετωπίσει τον Πούτιν προσήψε στον κ. Τραμπ ο γερουσιαστής Γκρέιαμ (Ρεπουμπλικανός), όμως ο αμερικανός πρόεδρος την αποκρούει: «Διαφωνώ εντελώς. Ηταν μια δυνατή συνέντευξη Τύπου. Κάποιοι θα ήθελαν να του ουρλιάζω καταπρόσωπο. Ζούμε σε έναν πραγματικό κόσμο, εντάξει; Δεν γίνονται αυτά».

Ο κ. Τραμπ αποκάλυψε ότι στην κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον κ. Πούτιν εθίγησαν το ζήτημα του ελέγχου των πυρηνικών όπλων, η ασφάλεια του Ισραήλ και το Βορειοκορεατικό, για το οποίο ο κ. Τραμπ εισέπραξε εύσημα από τον  κ. Πούτιν.

Πάντως αντικρουόμενες δηλώσεις έγιναν από πλευράς Λευκού Οίκου και για το κατά πόσον οι ΗΠΑ αποτελούν πυρηνικό στόχο της Ρωσίας. Ο πρόεδρος απέκλεισε το ενδεχόμενο, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου όμως, Σάρα Σάντερς, δήλωσε ότι η απειλή ισχύει πάντα.

Επειτα από όλα αυτά, το αποκορύφωμα της ασυναρτησίας στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, ειδικά σε ό,τι αφορά τις σχέσεις τους με τη Ρωσία, έρχεται με ένα νέο προεδρικό tweet, της Πέμπτης 19 Ιουλίου.

Untitled

Ναι, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιθυμεί και δεύτερο γύρο επαφών με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν…

Η σιωπή των Ρεπουμπλικανών

Μία δημοσκόπηση (από το Axios/SurveyMonkey), η οποία διενεργήθηκε στις ΗΠΑ αμέσως μετά τις συνομιλίες Πούτιν – Τραμπ στο Ελσίνκι, δείχνει: α) ότι τα δηλωθέντα στη συνέντευξη Τύπου δεν ικανοποίησαν τους Αμερικανούς και β) ότι οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές και βουλευτές κρατούν το στόμα τους κλειστό παρά τις διαφωνίες τους με το ύφος και το περιεχόμενο των δηλώσεων Τραμπ (οι εξαιρέσεις των διαφωνούντων που τοποθετήθηκαν δημοσίως είναι μετρημένες στα δάχτυλα). Το γκάλοπ δείχνει ότι οι ερωτηθέντες Ρεπουμπλικανοί, σε ποσοστό 79%, εγκρίνουν την τοποθέτηση Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου.

unnamed

Γιατί προτιμούν να σιωπούν; Μα, επειδή φοβούνται ότι η δημόσια κριτική των Ρεπουμπλικανών στην κυβέρνηση των Ρεπουμπλικανών ισοδυναμεί με πολιτική αυτοκτονία της παράταξης. Ετσι η συνοχή τους δείχνει αδιάσπαστη, το κόμμα ενιαίο κ.λπ. Ωστόσο ζουν μια τρέλα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...