657
|

Ιδού η τελευταία επιθυμία του Μίκη: Η οικογένειά μου δεν συμφωνεί – αλλά έχω το δικαίωμα

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2021, 15:44
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/09/2021, 10:59

Ιδού η τελευταία επιθυμία του Μίκη: Η οικογένειά μου δεν συμφωνεί – αλλά έχω το δικαίωμα

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2021, 15:44
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/09/2021, 10:59

Το περιεχόμενο μιας νέας επιστολής του Μίκη Θεοδωράκη, που χρονολογείται από το 2013 και αφορά το πού ο ίδιος επιθυμούσε να είναι η τελευταία του κατοικία, ήρθε στο φως την Παρασκευή, προσθέτοντας ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ στην περίπλοκη, όπως αποδείχτηκε, υπόθεση σχετικά με τον τόπο της ταφής του.

Ως γνωστόν, η σορός του εμβληματικού μουσικοσυνθέτη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στα 96 του, θα τεθεί σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, όπου την προσεχή Πέμπτη θα τελεστεί και η νεκρώσιμη ακολουθία. Ομως το πού θα ταφεί δεν ήταν σαφές, καθώς μέλη της οικογενείας του εμφανίζονται να διαφωνούν με την επιθυμία του να ενταφιαστεί στα Χανιά, δίπλα στον πατέρα και τον αδελφό του.

Την Πέμπτη, το ΚΚΕ έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή του Μίκη προς τον Δημήτρη Κουτσούμπα, γραμματεά της ΚΕ του κόμματος, στην οποία ο Θεοδωράκης τον ενημέρωνε ότι είχε ρυθμίσει τα της κηδείας του και είχε δώσει σχετικές εντολές στη γραμματέα του Ρένα Παρμενίδου και τον φίλο του Γιώργο Αγοραστάκη, υπονοώντας ότι θέλει να ταφεί στο Γαλατά Χανίων.

Την Παρασκευή, ο Δήμος Χανίων έδωσε στη δημοσιότητα μια νέα επιστολή του Μίκη, η οποία χρονολογείται από τις 5 Φεβρουαρίου 2013 και είχε αποσταλεί στον τότε δήμαρχο Χανίων Μανώλη Σκουλάκη.

Οκτώ ολόκληρα χρόνια πριν, ο μουσικοσυνθέτης σημείωνε την αντίθεση της οικογενείας του σε αυτήν την τελευταία του επιθυμία, να ταφεί δηλαδή στη γενέτειρα του πατέρα του, όπου βρίσκονται ήδη οι γονείς και ο αδελφός του, και πως του έχει παραχωρηθεί τάφος που έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τις οδηγίες του.

Υπό αυτό το πρίσμα της διαφωνίας των παιδιών του και οκτώ χρόνια πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, είχε αναθέσει στον φίλο του Γεώργιο Αγοραστάκη και στην γραμματέα του «να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες για τον σκοπό αυτό ενέργειες» ώστε να ταφεί όπως εκείνος επιθυμεί.

«Επειδή η οικογένειά μου δεν συμφωνεί με την επιθυμία μου αυτή, όμως ο νόμος αναγνωρίζει το δικαίωμα του καθενός να αποφασίζει για την τύχη του σώματός του (μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας πάντα) και το ίδιο το Σύνταγμα κατοχυρώνει το δικαίωμα του καθενός στην προσωπικότητά του, έχω αναθέσει τον φίλο Γεώργιο Αγροαστάκη και στην γραμματέα μου Ειρήνη Παρμενίδου να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες για τον σκοπό αυτό ενέργειες και θα ήθελα να ζητήσω και από εσάς, όταν έρθει η ώρα να τους συνδράμετε και να κάνετε ό,τι είναι δυνατόν, ως αρμόδιος Δήμαρχος, αφού το προαναφερόμενο κοιμητήριο υπάγεται πλέον στον Δήμο Χανίων, ώστε αυτή η τελευταία επιθυμία μου να κατισχύσει οποιασδήποτε αντίθετης και να πραγματοποιηθεί», σημείωνε μεταξύ άλλων ο Μίκης Θεοδωράκης στην επιστολή του.

Την επιστολή έδωσε στη δημοσιότητα ο νυν δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Προσωρινή διαταγή για μη ταφή

Στο μεταξύ αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατέθεσαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, οι «εκτελεστές» της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, σε αντίθεση με το συγγενικό περιβάλλον του μουσικοσυνθέτη που ζητούσε να ταφεί στο Βραχάτι Ευβοίας.

Το δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του εκλιπόντος μέχρι τη Δευτέρα οπότε και ορίστηκε η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων.

Παρέμβαση του Γιώργου και του Αλέξανδρου Θεοδωράκη 

Απευθυνόμενος στην αδελφή του Μαργαρίτα για τη ταφή του πατέρα τους, ο Γιώργος Θεοδωράκης  έγραψε την Παρασκευή: «Ψυχραιμία Μαργαρίτα. Θα σεβαστούμε την επιθυμία του με σιωπή και σεβασμό. Αυτό λένε και όλοι οι υπόλοιποι. Μας αρκεί ο πόνος που έχουμε».

Αντίστοιχη είναι και η ανάρτηση του εγγονού του, Αλέξανδρου, ο οποίος έκανε λόγο για ανθρωποφαγία. Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Facebook, έγραψε: «Αυτήν την τόσο δύσκολη ώρα για την οικογένειά μας, που αντιμετωπίζουμε μια τεράστια απώλεια, θα περιμέναμε τουλάχιστον, το λιγότερο σεβασμό! Δυστυχώς όμως η ανθρωποφαγία είναι ένα “άθλημα” που έχει αγαπηθεί πολύ από τους ανθρώπους και δεν σταματάει και ποτέ. Παππού μου ΓΙΓΑΝΤΑ είσαι στο αίμα μου και στην καρδιά μου! Καλή αντάμωση με τον Γιάννη και τους προπαππούδες μου! Σεβόμαστε την επιθυμία σου, η θλίψη μας έγινε τροφή για τους βρικόλακες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...