217
Ο Ακιχίτο είναι αυτοκράτορας από το 1989 | REUTERS/Issei Kato/File Photo

Ιαπωνία: Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την παραίτηση του αυτοκράτορα Ακιχίτο

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2017, 12:50
Ο Ακιχίτο είναι αυτοκράτορας από το 1989
|REUTERS/Issei Kato/File Photo

Ιαπωνία: Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την παραίτηση του αυτοκράτορα Ακιχίτο

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2017, 12:50

Πιο κοντά στην υλοποίηση της έμμεσης αλλά σαφούς υπόσχεσής του να παραιτηθεί είναι ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Ακιχίτο, μετά το κυβερνητικό πράσινο φως σε νομοσχέδιο με το οποίο θα μπορέσει να αποχωρήσει από τον Θρόνο των Χρυσανθέμων υπέρ του γιου του.

Ο 83χρονος Ακιχίτο είχε εκφράσει την επιθυμία του να  εγκαταλείψει τον θρόνο επικαλούμενος τα προβλήματα υγείας που δεν του επιτρέπουν να ασκεί τα καθήκοντά του. Ωστόσο, λόγω της συνταγματικής απαγόρευσης στην ανάμειξη στην πολιτική, δεν μίλησε ευθέως για παραίτηση.

Η κυβέρνηση του Σίντσο Αμπε κινήθηκε σε συνεργασία με τον Αυτοκρατορικό Οίκο για να καλύψει το νομικό κενό και να επιτρέψει την παραίτηση του μονάρχη, η οποία θα είναι η πρώτη από το 1817.

Το νομοσχέδιο θα έλθει στο Κοινοβούλιο όπου αναμένεται να υπερψηφιστεί εύκολα.

Σύμφωνα με αυτό, ο πρίγκηπας Ναρουχίτο θα αναλάβει αμέσως μετά την παραίτηση του πατέρα του, ωστόσο ούτε ο ίδιος ούτε οι διάδοχοί του θα μπορούν να επικαλεστούν τον ίδιο νόμο για να παραιτηθούν και αυτοί με τη σειρά τους.

Πρόκειται δε για άρρενες διαδόχους, γιατί δεν έχει ρυθμιστεί η δυνατότητα διαδοχής για τις κόρες των αυτοκρατόρων, όπως η Αϊκο, κόρη του (μέλλοντα αυτοκράτορα) Ναρουχίτο.

Την ημερομηνία παραίτησης και διαδοχής θα την ορίσει η κυβέρνηση και αναμένεται να είναι τον Δεκέμβριο του 2018, όταν ο -εξαιρετικά σεβαστός και αγαπητός στη χώρα του- Ακιχίτο θα έχει συμπληρώσει σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...