421
Εμβολιαστικό κέντρο για τον κορονοϊό στο Τόκιο (φωτογραφία αρχείου) | Stanislav Kogiku /Pool via REUTERS

Ιαπωνία: Στη δημοσιότητα τα ονόματα πολιτών που σπάνε την καραντίνα

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2021, 15:18
Εμβολιαστικό κέντρο για τον κορονοϊό στο Τόκιο (φωτογραφία αρχείου)
|Stanislav Kogiku /Pool via REUTERS

Ιαπωνία: Στη δημοσιότητα τα ονόματα πολιτών που σπάνε την καραντίνα

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2021, 15:18

Σκληραίνει τη στάση της απέναντι στους πολίτες που δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας του κορονοϊού η Ιαπωνία, καθώς πέρα από τα πρόστιμα, τώρα δίνει και τα ονόματα όσων δεν τηρούν την καραντίνα στη δημοσιότητα.

Η αρχή έγινε τη Δευτέρα, όταν για πρώτη φορά δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ονόματα τριών πολιτών οι οποίοι είχαν επιστρέψει από ταξίδι στο εξωτερικό και δεν παρέμειναν σε καραντίνα στο σπίτι τους, όπως προβλέπει ο νόμος.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας, σύμφωνα με τον Guardian, ανακοίνωσε ότι τα ονόματα δόθηκαν στη δημοσιότητα, προκειμένου να εκθέσουν τους πολίτες και να αισθανθούν ντροπιασμένοι.

Μάλιστα, εκτός από τα ονόματα, το υπουργείο χαρακτήρισε δημόσια τη συμπεριφορά τους ως απαράδεκτη, καθώς απέφευγαν συστηματικά και τους ελέγχους της αστυνομίας.

Η Ιαπωνία είναι η πρώτη χώρα που εφαρμόζει ένα τέτοιο μέτρο και οι αντιδράσεις των πολιτών στο Twitter ήταν εξαιρετικά έντονες.

Ολοι οι ταξιδιώτες, είτε είναι αλλοδαποί, είτε ντόπιοι, μόλις εισέλθουν στη χώρα, θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες, κατά τη διάρκεια της οποίας έχουν στο κινητό τους μία εφαρμογή, η οποία αναφέρει ανά πάσα στιγμή την τοποθεσία τους και την κατάσταση της υγείας τους.

Αύξηση στα κρούσματα

Οι αρχές της Ιαπωνίας προειδοποίησαν σήμερα ότι οι μολύνσεις από κορονοϊό αυξάνονται με πρωτόγνωρους ρυθμούς, καθώς σήμερα, Τετάρτη, ανακοινώθηκε αριθμός ρεκόρ νέων κρουσμάτων τόσο στο Τόκιο, όσο και σε εθνικό επίπεδο, με την πανδημία να επισκιάζει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και να εντείνει τις επικρίσεις για τη διαχείρισή της από την κυβέρνηση.

Η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού προκαλεί εξάπλωση των κρουσμάτων «που όμοιά της δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ μέχρι σήμερα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Νοριχίσα Ταμούρα, υπερασπιζόμενος τη νέα πολιτική της κυβέρνησης, βάσει της οποίας οι ασθενείς με λοίμωξη Cοvid-19 που παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα, θα πρέπει να παραμένουν σε απομόνωση στα σπίτια τους και να μην μεταβαίνουν στα νοσοκομεία.

Ωστόσο, ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτό ενδέχεται να αλλάξει ανά πάσα στιγμή, καθώς έχει προκαλέσει πολλές επικρίσεις από υγειονομικούς, οι οποίοι φοβούνται ότι με αυτόν τον τρόπο τίθεται σε κίνδυνο η ζωή πολλών ανθρώπων, οι οποίοι μπορεί να κάνουν απότομη επιδείνωση.

Χθες, Τρίτη, οι αρχές του Τόκιο ανακοίνωσαν ότι καταγράφηκαν 4.166 νέα κρούσματα, αριθμός-ρεκόρ για την πόλη. Σε εθνικό επίπεδο, στην Ιαπωνία τις τελευταίες 24 ώρες εντοπίστηκαν 14.207 νέα κρούσματα, επίσης αριθμός-ρεκόρ.

Ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα και οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων ισχυρίζονται ότι δεν συνδέεται το κορυφαίο αθλητικό γεγονός με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ιαπωνία.

Οι υγειονομικοί, όμως από την πλευρά τους, καταγγέλλουν ότι η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων έστειλε συγκεχυμένα μηνύματα στους πολίτες σχετικά με την ανάγκη να παραμείνουν στα σπίτια τους, συμβάλλοντας στην εξάπλωση του ιού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...