364
Το μπαλόνι με τις στάχτες φτάνει μέχρι τα όρια της στρατόσφαιρας της Γης, όπου σκάει | Balloon Kobo

Ιαπωνία: Στέλνουν τις στάχτες των νεκρών στον «έβδομο ουρανό»

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2020, 17:09
Το μπαλόνι με τις στάχτες φτάνει μέχρι τα όρια της στρατόσφαιρας της Γης, όπου σκάει
|Balloon Kobo

Ιαπωνία: Στέλνουν τις στάχτες των νεκρών στον «έβδομο ουρανό»

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2020, 17:09

Στην Ιαπωνία, μία νέα μόδα στον τομέα της ταφής απαλλάσσει τις οικογένειες από την αναζήτηση για τον ιδανικό τόπο ανάπαυσης για τους αγαπημένους τους, στέλνοντας τις στάχτες τους στον «έβδομο ουρανό».

Μια εταιρεία από το Τόκιο βρήκε τρόπο να βάζει τις αποτεφρωμένες στάχτες των νεκρών σε ειδικά μπαλόνια, τα οποία γεμίζουν με ήλιο και έπειτα τα αφήνουν ελεύθερα να πετάξουν προς τον ουρανό, δημιουργώντας την ιδέα των «διαστημικών ταφών».

Υστερα από περίπου τρεις ώρες πτήσης, το μπαλόνι φτάνει στην άκρη τις στρατόσφαιρας, σε ύψος μεταξύ 40 και 50 των χιλιομέτρων, όπου η ατμοσφαιρική πίεση μειώνεται δραστικά, με αποτέλεσμα να σκάει και οι στάχτες να διασκορπίζονται έξω από την ατμόσφαιρα της Γης.

Η εταιρεία Balloon Kobo, που χρεώνει 240.000 γεν (1.909 ευρώ) για τη μεταφορά ανθρώπινης στάχτης και 180.000 γιεν (1.430 ευρώ) για τα κατοικίδια, έχει ήδη πραγματοποιήσει 300 «διαστημικές ταφές» και έχει άλλες 100 κρατήσεις.

Προσφέρονται, μάλιστα, και ειδικές εκπτώσεις σε όσους επιθυμούν να σκορπίσουν στον ουρανό τις στάχτες παραπάνω ανθρώπων, ενώ ένα σημαντικό μέρος του κόστους, περίπου 30.000 γεν, πηγαίνει στην περίπλοκη διαδικασία της μεταφοράς της στάχτης στο εσωτερικό του μπαλονιού.

Παραδόξως, αν κανείς αποφασίσει τι θέλει να κάνει με τα απομεινάρια κάποιου αγαπημένου προσώπου, τότε για την τσέπη του είναι προτιμότερο να τα στείλει στη στρατόσφαιρα, παρά να τα τοποθετήσει σε μία κρύπτη, κάτω από έναν οικογενειακό τάφο στη Γη.

Οπως αναφέρουν οι Times, το κόστος μιας παραδοσιακής κηδείας στην Ιαπωνία συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 10 και 15 χιλιάδων ευρώ.

Η ίδια τιμή ισχύει και για τους οικογενειακούς τάφους, με το κόστος της ταφόπλακας να συμπεριλαμβάνεται στην τιμή, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τις ετήσιες δωρεές χιλιάδων ευρώ που λαμβάνουν οι βουδιστικοί ναοί που συντηρούν το κάθε νεκροταφείο.

Σύμφωνα με την Balloon Kobo, κάποιες οικογένειες έχουν επιλέξει να αφήσουν πίσω τους οικογενειακούς τάφους και να στείλουν ολόκληρες γενιές των προγόνων τους στα ουράνια.

«Λαμβάνουμε όλο και περισσότερες κρατήσεις από άτομα που δεν ξέρουν πού να βάλουν τα απομεινάρια των αγαπημένων τους, γιατί δεν έχουν τόπους ταφής», είπε στην εφημερίδα Asahi ο πρόεδρος την εταιρείας, Γιοσιχίρο Ονοντέρα.

Οι «διαστημικές ταφές» μπορούν να πραγματοποιηθούν σε οποιονδήποτε ανοιχτό χώρο με έκταση πάνω από 30 τετραγωνικά μέτρα, αρκεί να μην είναι περικυκλωμένος από ψηλά κτίρια, ή δίπλα σε αεροδρόμια ή καλώδια ρεύματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...