319
Αστυνομικοί περιπολούν σε πλημμυρισμένη γειτονιά στην επαρχία Ναγκάνο | REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Ιαπωνία: Πάνω από 70 οι νεκροί και οι αγνοούμενοι από τον τυφώνα Χαγκίμπις

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2019, 10:12
Αστυνομικοί περιπολούν σε πλημμυρισμένη γειτονιά στην επαρχία Ναγκάνο
|REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Ιαπωνία: Πάνω από 70 οι νεκροί και οι αγνοούμενοι από τον τυφώνα Χαγκίμπις

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2019, 10:12

Ο τυφώνας Χαγκίμπις, ο οποίος έπληξε την Ιαπωνία από τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 68 ανθρώπους, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό τον οποίο μετέδωσε το μεσημέρι της Τρίτης (ξημερώματα στην Ελλάδα) το δημόσιο ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Αλλοι 15 άνθρωποι είναι στη λίστα των αγνοούμενων ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 200.

Ο πιο βαρύς απολογισμός καταγράφεται στην επαρχία Φουκουσίμα, βόρεια από το Τόκιο, όπου αντιπλημμυρικά φράγματα υποχώρησαν σε τουλάχιστον 14 σημεία κατά μήκος του ποταμού Αμπουκούμα. Οι νεκροί στην επαρχία είναι τουλάχιστον 18 στους οποίους συμπεριλαμβάνονται μια μητέρα που παγιδεύτηκε μαζί με τα δύο της παιδιά, εκ των οποίων ένα είναι νεκρό και η τύχη του άλλου αγνοείται.

Πάνω από 75.000 νοικοκυριά εξακολουθούν να μην έχουν ρεύμα ενώ σε άλλα 138.000 δεν λειτουργεί ούτε η ύδρευση ούτε η αποχέτευση.

Παράληλλα, πάνω από 100.000 μέλη σωστικών συνεργείων εξακολουθούν να αναζητούν επιζήσαντες στις ζώνες που επλήγησαν από κατολισθήσεις και πλημμύρες, έπειτα από τις βροχές χωρίς προηγούμενο που έφερε ο τυφώνας.

Ανδρας που έμεινε άστεγος εξαιτίας του τυφώνα εδώ σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας (REUTERS/Kim Kyung-Hoon)
Διασώστες σε βάρκες στην επαρχία Ναγκάνο (REUTERS/Kim Kyung-Hoon)
Μια μεγάλη κούκλα ανάμεσα στα υπάρχοντα κατοικίας που επέστη ζημιές από τις πλημμύρες (REUTERS/Soe Zeya Tun)

Την Τρίτη αναμένονται νέες καταιγίδες απειλώντας τους κατοίκους και κάνοντας πιο δύσκολο το έργο των σωστικών συνεργείων. Οι Αρχές ζητούν παράλληλα από όσους ζουν σε περιοχές που απειλούνται να μείνουν σε εγρήγορση.

Ο Χαγκίμπις έφθασε πάνω από το έδαφος της Ιαπωνίας το βράδυ του Σαββάτου, προερχόμενος από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Εφερε καταρρακτώδη βροχή και ανέμους ταχύτητας έως και 200 χιλιομέτρων την ώρα και έπληξε 36 από τις 47 ιαπωνικές επαρχίες στο κεντρικό, στο ανατολικό και στο βορειοανατολικό τμήμα της νησιωτικής χώρας. Εκατοντάδες ήταν τα μεγάλα και μικρότερα ποτάμια που υπερχείλισαν.