284
Δεν είναι απλά είδος υγιεινής, ενσωματώνει τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης | thetimes.co.uk

Ιαπωνία: Καθημερινό μίνι τσεκάπ… στην τουαλέτα

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2021, 14:00
Δεν είναι απλά είδος υγιεινής, ενσωματώνει τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης
|thetimes.co.uk

Ιαπωνία: Καθημερινό μίνι τσεκάπ… στην τουαλέτα

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2021, 14:00

Πριν πάμε στον μικροβιολόγο, η τουαλέτα μας θα μας προειδοποιεί αν κάτι δεν πάει καλά με την υγεία μας. Γιατί, φυσικά, θα αναλύει τις απεκκρίσεις μας. Η ιαπωνική Toto, ο κορυφαίος κατασκευαστής τουαλετών στον κόσμο και σίγουρα ο πιο καινοτόμος, παρουσίασε την «Τουαλέτα της ευεξίας» («Wellness Toilet»), βάζοντας τα είδη υγιεινής στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.

Η τουαλέτα θα έχει αισθητήρες που θα πραγματοποιούν ένα μικρό τσεκάπ σε κάθε χρήση. Θα καταγράφουν τους σφυγμούς και την πίεση του αίματος, ενώ θα γίνεται και ανάλυση στα ούρα και τα κόπρανα.

Φυσικά, θα είναι συνδεδεμένη με το Διαδίκτυο, ενώ θα υπάρχει και εφαρμογή για κινητά. Η εξέταση θα δίνει στον χρήστη συμβουλές για τη διατροφή και για άσκηση ή ακόμη και προειδοποιήσεις για επίσκεψη στον γιατρό. Το ίδιο και η εφαρμογή, η οποία θα υπενθυμίζει στον χρήστη όταν θα είναι στο σούπερ μάρκετ να αγοράσει και κάτι πιο υγιεινό και ισορροπημένο.

Για την ώρα, είναι απλώς μια συσκευή επίδειξης και δεν κυκλοφορεί στο εμπόριο, γράφουν οι Times.

Η Toto έχει παρουσιάσει καινοτόμα προϊόντα, όπως την Washlet, που πλένει και στεγνώνει τον χρήστη μετά από κάθε χρήση. Αλλα μοντέλα έχουν καπάκι που ανοίγει αυτόματα μόλις πλησιάσει ο χρήστης, ενώ διατίθενται και μοντέλα με ηχεία που παίζουν ήχους νερών για να καλύψουν δυσάρεστους ήχους από τους χρήστες.

Σήμερα, το 75% των κατοικιών στην Ιαπωνία έχει high-tech τουαλέτες. Σε δημόσιους χώρους, όπως τους σταθμούς τρένων, υπάρχουν όμως παραδοσιακές, αυτές που λέμε στην Ελλάδα «τούρκικες».

Οι Ιάπωνες παίρνουν πολύ στα σοβαρά το θέμα. Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, η Ιαπωνία πραγματοποίησε εκστρατεία για να βελτιώσει τις τουαλέτες και να βρει τις πιο καινοτόμες.

Υπήρχε μάλιστα και μανιφέστο από κυβερνητική επιτροπή: «Η αφόδευση έχει να κάνει με την αξιοπρέπεια των ανθρώπων, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της ζωής», ανέφερε.