607
Πλημμήρισαν οι δρόμοι στα Φάρσαλα | meteo-thessalia.gr

«Ιανός»: Δύο νεκροί από την κακοκαιρία – Μία γυναίκα αγνοείται στην Καρδίτσα

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2020, 10:53
Πλημμήρισαν οι δρόμοι στα Φάρσαλα
|meteo-thessalia.gr

«Ιανός»: Δύο νεκροί από την κακοκαιρία – Μία γυναίκα αγνοείται στην Καρδίτσα

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2020, 10:53

Μια ηλικιωμένη γυναίκα στα Φάρσαλα, είναι το πρώτο θύμα της σφοδρής κακοκαιρίας «Ιανός» ενώ αργότερα έγινε γνωστό πως και ένας άνδρας έχασε την ζωή του στην Καρδίτσα.

Το πρώτα θύμα της κακοκαιρίας είναι μία ηλικιωμένη γυναίκα, από το χωριό Βασιλικί Φαρσάλων, η οποία εντοπίστηκε νεκρή μέσα στο σπίτι της από τις ομάδες διάσωσης. Ο δεύτερος νεκρός φαίνεται πως είναι 64χρονος κτηνοτρόφος από το χωριό Μαγουλίτσα.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έρευνες για τουλάχιστον έναν αγνοούμενο στο Μουζάκι. Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, Κωστής Νούσιος στο Mega, αγνοείται μία γυναίκα 40 ετών η οποία φέρεται να μην ακολούθησε τις συστάσεις των αρμοδίων, και πέρασε από υπερχειλισμένη περιοχή με το αυτοκίνητό της.

Ο δήμαρχος Μουζακίου Φάνης Στάθης, μιλώντας αργά το βράδυ στο Open Tv, επεσήμανε ότι έχουν εκκενωθεί οικισμοί, καθώς τα ορμητικά νερά στην περιοχή έχουν καταστρέψει γέφυρες και άλλες υποδομές.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, Κώστας Νούσιος, ανέφερε ότι από το μεσημέρι της Παρασκευής αγνοείται o κτηνοτρόφος απο το χωριό Μαγουλίτσα. Πρόσθεσε ότι έχουν εκκενωθεί τα χωριά Μαγουλίτσα και Ρούσσο, με τους κατοίκους να φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία.

Η πόλη της Καρδίτσας παραμένει αποκλεισμένη, χωρίς ρεύμα και νερό. Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 30 πολίτες διαφόρων ηλικιών έχουν απεγκλωβιστεί από χωριά της περιοχής, ενώ αρκετά προβλήματα δημιουργήθηκαν και μέσα στην πόλη των Τρικάλων, μετά το σπάσιμο φραγμάτων που κρατούσαν τα νερά των ποταμών, όπως είπε το πρωί στην ΕΡΤ, ο δήμαρχος Τρικάλων.

Τα προβλήματα όμως δεν περιορίζονται εκεί, καθώς ολόκληρος ο Δήμος Αργιθέας είναι χωρίς ρεύμα, ενώ σε κάποιους οικισμούς υπάρχει και πρόβλημα υδροδότησης. Νωρίτερα, εξαιτίας του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας, κατέρρευσε η γέφυρα «Μπαλάνου» στο Μουζάκι. Στην περιοχή έχουν υπερχειλίσει χείμαρροι και ο ποταμός Καλέντζης, με αποτέλεσμα να σπάσουν ακόμη και γέφυρες.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι κατά τόπους Υπηρεσίες στη Θεσσαλία Μαγνησία, Φάρσαλα, Καρδίτσα, Μουζάκι, Ρούσσο και Σοφάδες) έχουν δεχθεί 630 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 450 διασώσεις, 120 αντλήσεις και 40 κοπές δέντρων.

Κατέρρευσε μέρος του Κέντρου Υγείας στο Μουζάκι

Εικόνες καταστροφής κυκλοφορούν από τα ξημερώματα του Σαββάτατου ειδικά στο Μουζάκι.

Ένα μεγάλο τμήμα του περιφερειακού δρόμου του Μουζακίου όπως βλέπετε στις φωτογραφίες δίπλα στον ποταμό Πάμισο έχει καταρρεύσει και έχει συμπαρασύρει και τμήμα από το Κέντρο Υγείας της περιοχής.

Επίσης ιδιαίτερα σημαντική ζημιά έχει υποστεί η νέα γέφυρα του Μουζακίου που την συνδέει με την πρωτεύουσα του νομού και τα υπόλοιπα χωριά. Συγκεκριμένα η γέφυρα φαίνεται να αντιστέκεται στα μανιασμένα νερά ωστόσο ένα μεγάλο τμήμα δρόμου που την συνδέει με τον περιφερειακό έχει χαθεί πλήρως.

Εκκενώσεις οικισμών

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας, πραγματοποιήθηκε εκκένωση στον οικισμό Ρομά Μαύρικα. Όπως είπε, έχουν μεταφερθεί μέχρι στιγμής 200 άτομα, ενώ απομένουν ακόμη 100 τα οποία μεταφέρονται με βάρκες.

Το πρωί του Σαββάτου ξεκίνησαν και οι ενέργειες της Πυροσβεστικής για την εκκένωση του χωριού Κρανιά του Δήμου Μουζακίου ενώ την ίδια ώρα, ο Δήμαρχος Παλαμά έκανε έκκληση μέσω της ΕΡΤ, για εκκένωση των οικισμών της Λεύκης και των Ορφανών.

Πώς η κακοκαιρία εφτασε στην Θεσσαλία

Αναφορά για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην κεντρική Ελλάδα (νότια Θεσσαλία) και τμήμα της Στερεάς Ελλάδας (Ανατολική και κεντρική Στερεά Ελλάδα) έκανε το πρωί της Παρασκευής (18/9) ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του για την εξέλιξη του μεσογειακού κυκλώνα.

Ο κ. Χαρδαλιάς επικαλέστηκε τα στοιχεία των μετεωρολόγων εξηγώντας πως η κακοκαιρία θα φτάσει στη Θεσσαλία.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε, ένα τμήμα του κυκλώνα θα κινηθεί βορειοανατολικά επηρεάζοντας σημαντικά από το μεσημέρι της Παρασκευής και μετά περιοχές όπως ο νομός Καρδίτσας, η Μαγνησία, η Φθιώτιδα, η Βοιωτία και πιθανά η Φωκίδα και η Βόρεια Εύβοια δίνοντας ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες (χωρίς ιδιαίτερα αυξημένους ανέμους).

Μπορείτε να δείτε την συγκεκριμένη αναφορά του κ. Χαρδαλιά μετά το πρώτο λεπτό του παρακάτω βίντεο:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...