346
| Shutterstock

H ανακοίνωση του ΕΟΦ για τα βρεφικά γάλατα με σαλμονέλα

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2017, 08:08
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/12/2017, 15:01

H ανακοίνωση του ΕΟΦ για τα βρεφικά γάλατα με σαλμονέλα

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2017, 08:08
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/12/2017, 15:01

Πανικός στα ράφια του βρεφικού γάλακτος. Ενας διατροφολογικός εφιάλτης πάνω από τις κούνιες μωρών. Τα πιο αθώα πλάσματα κινδυνεύουν από τη σαλμονέλα εφόσον δεν θηλάζουν αλλά πίνουν γάλα εμπορίου…

Οπως έσπευσε να ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας, οι ελληνικές Αρχές προέβησαν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες με στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας – ήταν μια πρώτη αντίδραση μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών και Οικονομίας της Γαλλίας, για μεγάλες παρτίδες προϊόντων βρεφικού γάλακτος που βρίσκονται σε κατάσταση ανάκλησης, λόγω της σοβαρής πιθανότητας να έχουν μολυνθεί με σαλμονέλα.

Στο κατάλογο των παρτίδων συμπεριλαμβάνεται δυστυχώς και η ελληνική αγορά με προϊόντα που διατίθενται τόσο στα σούπερ μάρκετ όσο και στα φαρμακεία..

Την ανάκληση ανακοίνωσε η γαλλική εταιρεία Lactalis.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων προχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας σε αναλυτική ανακοίνωση για το ποιες παρτίδες αφορά (διαβάστε εδώ την ανακοίνωση). Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΕΟΦ, από τα βρεφικά γάλατα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των υπό ανάκληση προϊόντων, έχουν διατεθεί στην ελληνική αγορά τα γάλατα Frezylac.

Σχετικά με το θέμα ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυριάκος Θεοδοσιάδης δήλωσε, ότι «τα φαρμακεία έχουν την δυνατότητα με την επίσημη ανακοίνωση να προβούν στην απόσυρση του προϊόντος άμεσα».

Αναρωτιέται όμως «αν τα άλλα σημεία πώλησης έχουν αυτή τη δυνατότητα», αφήνοντας εμμέσως αιχμές για την διάθεση προϊόντων βρεφικού γάλακτος από τα σούπερ μάρκετ.

Η εταιρεία Lactalis, μία από τις μεγαλύτερες του κλάδου των γαλακτοκομικών, εκτιμά ότι σχεδόν 7.000 τόνοι προϊόντων μπορεί να έχουν μολυνθεί, αλλά για την ώρα δεν έχει εικόνα για το ποια ποσότητα έχει πωληθεί και ποια είναι ακόμη στα ράφια.

Πέρα από την Ελλάδα, επηρεάζονται μεταξύ άλλων η Βρετανία, η Κίνα, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές.  Πρόκειται για προϊόντα τα οποία πωλούνται σε όλο τον κόσμο με τις ονομασίες Milumel, Picot και Celi, αναφέρει το BBC.

Οπως αναφέρει το BBC οι γαλλικές Αρχές ανέφεραν ότι μέσα στον Δεκέμβριο νόσησαν 26 βρέφη και παιδιά. Αρχικά είχε γίνει μια ανακοίνωση περιορισμένη ανάκλησης, ωστόσο τα μέτρα που πήρε η Lactalis κρίθηκαν ανεπαρκή και η απόσυρση επεκτάθηκε.

Η πηγή της μόλυνσης εντοπίστηκε σε συγκεκριμένο εργοστάσιο, οι παρτίδες του οποίου από τον περασμένο Φεβρουάριο έχουν αποσυρθεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...