326
Η Φώφη Γεννηματά στη Βουλή. Προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι «θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου μέσα στα πανεπιστήμια από το φθινόπωρο» | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Η υβριδική πρόταση της Γεννηματά για το πανεπιστημιακό άσυλο

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2019, 09:33
Η Φώφη Γεννηματά στη Βουλή. Προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι «θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου μέσα στα πανεπιστήμια από το φθινόπωρο»
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Η υβριδική πρόταση της Γεννηματά για το πανεπιστημιακό άσυλο

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2019, 09:33

Μια υβριδική πρόταση που κατά την άποψή της εξασφαλίζει την ακαδημαϊκή ελευθερία και αντιμετωπίζει την ανομία στα πανεπιστήμια κατέθεσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά κατά τη συζήτηση του διυπουργικού στη Βουλή, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να την υιοθετήσει.

«Για την παράταξη μας είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή η κατοχύρωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας στην έρευνα και τη διδασκαλία, η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, καθώς και η αντιμετώπιση των φαινομένων της βίας και της ανομίας που δυστυχώς αναπτύσσονται μέσα στα ΑΕΙ», τόνισε η κυρία Γεννηματά, μιλώντας από το βήμα της Βουλής.

«Ολοι οι νόμοι που ψηφίστηκαν από το 1982 και μετά περιελάμβαναν διατάξεις που προέβλεπαν την παρέμβαση δημόσιας δύναμης (αστυνομίας) σε περιπτώσεις παράνομων ενεργειών στους ακαδημαϊκούς χώρους», είπε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής και διερωτήθηκε: «Ελυσαν τα προβλήματα όλοι αυτοί οι νόμοι;»

«Δυστυχώς όχι. Γιατί έλλειψε η πολιτική βούληση από την εκάστοτε κυβέρνηση και την αστυνομία και γιατί η ακαδημαϊκή κοινότητα δεν συνεργάστηκε, όπως έπρεπε», τόνισε, ενώ αναφερόμενη στις θέσεις του κόμματός της υπογράμμισε πως «είναι ώρα να δώσουμε μια ρεαλιστική νομοθετική λύση στο θέμα του ασύλου και με πολιτική βούληση να την κάνουμε πράξη».

Και πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι να αντιμετωπισθούν οι παράνομες πράξεις, χωρίς όμως να δημιουργείται εικόνα αστυνομοκρατίας στα ΑΕΙ. Δεν χρειάζεται να δημιουργηθεί αστυνομικό τμήμα Νομικής, Πολυτεχνείου κλπ. Είμαστε θετικοί και για πρόσληψη ιδιωτικής φύλαξης, αλλά και για τις κάρτες εισόδου αυτών που έχουν σχέση με τα ιδρύματα. Αλλά είμαστε εξόχως αρνητικοί με την επιβολή ενός αστυνομικού καθεστώτος, που αντίκειται ευθέως στο αυτοδιοίκητο, στην αυτονομία, στον σεβασμό των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων».

Όπως είπε η ίδια το ΚΙΝΑΛ έχει προτείνει «συγκεκριμένη, απλή, αποτελεσματική εναλλακτική διατύπωση για την παράγραφο τρία: Όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις, εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία και εντός των χώρων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση οιουδήποτε οργάνου τους. Καθαρές κουβέντες χωρίς κανένα περιθώρια παρερμηνείας».

Και κάλεσε την κυβέρνηση να αποδεχτεί την πρόταση «αλλιώς θα φέρετε αποκλειστικά την ευθύνη γιατί θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου μέσα στα πανεπιστήμια από το φθινόπωρο», όπως προειδοποίησε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...