252
|

Η «Υπατία» έφερε παγωμένη βροχή [εικόνες]

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2019, 10:21

Η «Υπατία» έφερε παγωμένη βροχή [εικόνες]

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2019, 10:21

Με μεγάλα ύψη βροχής στη Δυτική Ελλάδα και το φαινόμενο της παγωμένης βροχής σε Μακεδονία και Θεσσαλία (φωτογραφία κάτω), συνεχίστηκε το πέρασμα της κακοκαιρίας «Υπατία» από μεγάλα τμήματα της χώρας.

Όπως εξηγεί η μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι θερμές αέριες μάζες πάνω από τις πολύ ψυχρές επιφανειακές οδηγούν στη δημιουργία της παγωμένης βροχής, δηλαδή οι σταγόνες της βροχής παγώνουν όταν έρθουν σε επαφή με το έδαφος ή οποιαδήποτε επιφάνεια.

Αποτέλεσμα είναι, ακόμη και σε περιοχές που δεν υπάρχει χιονόστρωση, αλλά η θερμοκρασία παραμένει κάτω από το μηδέν, η συσσώρευση πάγου να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις.

Οι βροχές συνεχίζονται την Πέμπτη κυρίως στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά, στο Ιόνιο, και στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο, ενώ σποραδικές καταιγίδες αναμένετο να σημειωθούν στο Ιόνιο, στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο και στις παράκτιες προς αυτά περιοχές.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως στα βόρεια και δυτικά ορεινά και ημιορεινά και κατά τόπους παγωμένη βροχή σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας, κυρίως τις πρωινές ώρες.

Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο θα εξασθενήσουν από αργά το απόγευμα.

Στις εικόνες που ακολουθούν, το εντυπωσιακό φαινόμενο της παγωμένης βροχής όπως το έχει απαθανατίσει ο φωτογραφικός φακός σε χώρες του εξωτερικού: