967
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος σε παλαιότερη εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Η χαρμολύπη Βενιζέλου για την ανάδειξη «της φίλης Κατερίνας» στην Προεδρία

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2020, 18:42
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος σε παλαιότερη εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Η χαρμολύπη Βενιζέλου για την ανάδειξη «της φίλης Κατερίνας» στην Προεδρία

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2020, 18:42

Υπάρχουν στιγμές που η πολιτική χαρακτηρίζεται από μια αδιόρατη ειρωνεία. H πρώτη συνέπεια της υποψηφιότητας της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας έγινε αισθητή –σε ποιον;– στον Βαγγέλη Βενιζέλο, τον πολιτικό που θεωρείτο εκ των υποψηφίων για το ύπατο αξίωμα. Αλλά έγινε αισθητή με έναν διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι θα ανέμενε κανείς: η κυρία Σακελλαροπούλου απουσίαζε αναγκαστικά από μια συζήτηση του Κύκλου Ιδεών, της δεξαμενής σκέψης που τελεί υπό την αιγίδα του κ. Βενιζέλου, στην οποία είχε ανακοινωθεί εδώ και ημέρες ότι θα συμμετάσχει!

Η εκδήλωση με θέμα «Η εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ως θεμελιώδης προϋπόθεση σεβασμού της ΕΣΔΑ» στο ξενοδοχείο «Κάραβελ» έγινε λοιπόν χωρίς την ομιλήτρια, την κυρία Σακελαρροπούλου, που μέχρι και το απόγευμα της Τετάρτης, όταν έγινε το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν «απλώς» πρόεδρος του ΣτΕ και φίλη του κ. Βενιζέλου.

Η εκδήλωση άρχισε και ο κ. Βενιζέλος δεν μπορούσε παρά να αναφερθεί στη φίλη του.

Και δεν μπορούσε παρά να εκφράσει τη λύπη του για την «δεοντολογικά επιβεβλημένη», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, απουσία της κυρίας Σακελλαροπούλου από τη συζήτηση, λόγω της ανάδειξής της στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Η λύπη μου» όμως αυτή, έσπευσε να συμπληρώσει ο κ. Βενιζέλος, «αντισταθμίζεται στο πολλαπλάσιο από τη χαρά μου για τις τελευταίες εξελίξεις. Από τη χαρά μου για την επιλογή της από τον Πρωθυπουργό προκειμένου να εκλεγεί στον πολιτειακό θώκο και να καταστεί η πρώτη ελληνίδα Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Στο εγκώμιό του για τη νέα Πρόεδρο, ο Βαγγέλης Βενιζέλος χαρακτήρισε κρίσιμο στοιχείο «το γεγονός ότι η αντίληψή της για τα πράγματα υπερβαίνει με ταχύτητα την δικανική προσέγγιση και στοχεύει στην ουσία».

«Η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντιλαμβάνεται τους καταναγκασμούς της πολιτικής και τα παίγνια της Ιστορίας. Παρότι εκπαιδευμένη στην “υποχρέωση επιφυλακτικότητας” που είναι σύμφυτη με τη δικαστική ιδιότητα, έχει συγκροτημένες και ισχυρές απόψεις για τους θεσμούς, την κοινωνία, τις ανθρώπινες σχέσεις που είναι η ουσία της πολιτικής.

»Γνωρίζει πολύ καλά ότι το ανυπέρβλητο δίλλημα στην πολιτική είναι η σύγκρουση ανάμεσα στην “ηθική της ευθύνης” που βασίζεται στα πραγματικά δεδομένα και το καθήκον αλήθειας και την “ηθική της πεποίθησης” που επικαλείται την επιθυμία ή τους ευσεβείς πόθους.

»Γνωρίζει ότι τώρα ανήκει διανοία, ψυχή τε και σώματι στο Εθνος, στην Πολιτεία», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του πρώην υπουργού για τη φίλη Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η νέα Πρόεδρος, τόνισε, καλείται να εκπροσωπήσει διεθνώς τη χώρα σε μία περίοδο όξυνσης των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας – τώρα που, όπως υπογράμμισε, ο πατριωτισμός πρέπει να βασίζεται στη γνώση, το σθένος, τη φρόνηση, την εθνική στρατηγική αυτοσυνειδησία και όχι στην εύκολη ρητορεία.

Κλείνοντας, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα πετύχει απόλυτα στα νέα της καθήκοντα.

«Της ευχόμαστε όλοι μας», κατέληξε, «να είναι η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας του μέλλοντος, που πατάει γερά στην συνείδηση της Ιστορίας».

 Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης Βενιζέλου για τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

Η λύπη μου για τη δεοντολογικά επιβεβλημένη αποχή της Κατερίνα Σακελλαροπούλου από τη σημερινή εκδήλωση του Κύκλου στην οποία με μεγάλη, όπως πάντα, προθυμία είχε δεχθεί να μετάσχει – μαζί με τους Πρόεδρους του Αρείου Πάγου, του Ελεκτικού Συνεδρίου και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου- αντισταθμίζεται στο πολλαπλάσιο από τη χαρά μου για τις τελευταίες εξελίξεις. Από τη χαρά μου για την επιλογή της από τον Πρωθυπουργό προκειμένου να εκλεγεί στον πολιτειακό θώκο και να καταστεί η πρώτη Ελληνίδα Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το γεγονός ότι η επιλογή του Πρωθυπουργού έγινε αποδεκτή από το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης και τη συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής των Ελλήνων προσδίδει στη, μετα βεβαιότητος, αναμενόμενη, εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου την ερχόμενη Τετάρτη, τις διαστάσεις μιας συναινετικής και ομόθυμης εκλογής και φωτίζει τη συνταγματική περιγραφή της θεσμικής αποστολής του Αρχηγού του Κράτους. Αποστολής αυστηρά οριοθετημένης, αλλά σημαντικής για τη λειτουργία του πολιτεύματος και το ύφος του δημοσίου βίου που είναι εξίσου σημαντικό με το ήθος του.

Τα προφανή και αυτονόητα έχουν λεχθεί. Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ανυψώνεται σε πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι συμβολισμοί είναι εξαιρετικά ευανάγνωστοι.

Αυτά όμως δεν θα αρκούσαν σε βάθος χρόνου. Όπως δεν θα αρκούσε η δικαστική εμπειρία, η ευφυΐα, η ενσυναίσθηση, η επαφή με την κίνηση των σύγχρονων ιδεών, η γνώση της κοινωνικής πραγματικότητας.

Ως φίλος της επί πολλές δεκαετίες θεωρώ ότι το κρίσιμο στοιχείο είναι το γεγονός ότι η αντίληψή της για τα πράγματα υπερβαίνει με ταχύτητα την δικανική προσέγγιση και στοχεύει στην ουσία. Η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντιλαμβάνεται τους καταναγκασμούς της πολιτικής και τα παίγνια της Ιστορίας. Παρότι εκπαιδευμένη στην «υποχρέωση επιφυλακτικότητας» που είναι σύμφυτη με τη δικαστική ιδιότητα, έχει συγκροτημένες και ισχυρές απόψεις για τους θεσμούς, την κοινωνία, τις ανθρώπινες σχέσεις που είναι η ουσία της πολιτικής. Γνωρίζει πολύ καλά ότι το ανυπέρβλητο δίλλημα στην πολιτική είναι η σύγκρουση ανάμεσα στην «ηθική της ευθύνης» που βασίζεται στα πραγματικά δεδομένα και το καθήκον αλήθειας και την «ηθική της πεποίθησης» που επικαλείται την επιθυμία ή τους ευσεβείς πόθους.

Γνωρίζει ότι τώρα ανήκει διανοία, ψυχή τε και σώματι στο Έθνος, στην Πολιτεία. Ότι έχει καταστεί κοινό κτήμα του Ελληνικού λαού και εγγυήτρια της ευρυχωρίας και της συμπεριληπτικότητας της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Καλείται δε στα ενδότερα του παραπετάσματος της εθνικής και δημοκρατικής μας λειτουργίας σε στιγμές συμβολικά και πραγματικά κρίσιμες.

Καλείται να προσωποποιήσει την Ελληνική Δημοκρατία στο έτος του μεγάλου εορτασμού, το 2021, στο έτος κατά το οποίο η Πατρίδα θα κληθεί να επιλέξει ανάμεσα στην επανάληψη στερεοτύπων και κοινοτοπιών ή στη διεξαγωγή ενός αναγεννητικού αναστοχασμού. Ανάμεσά στην υπερηφάνεια για λόγους ιστορικής αλήθειας και την αλαζονεία για λόγους ιστορικής ψευδαίσθησης.

Καλείται να εκπροσωπήσει διεθνώς τη Χώρα σε μία περίοδο όξυνσης των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας. Τώρα που ο πατριωτισμός πρέπει να βασίζεται στη γνώση, το σθένος, τη φρόνηση, την εθνική στρατηγική αυτοσυνειδησία και όχι στην εύκολη ρητορεία.

Είμαι βέβαιος ότι θα πετύχει απολύτως. Της ευχόμαστε όλοι μας να είναι η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας του μέλλοντος, που πατάει γερά στην συνείδηση της Ιστορίας.