651
Το Κογκρέσο βρίσκεται πλέον υπό το μικροσκόπιο και των εταιρειών που δεν θέλουν να συνδέουν το όνομά τους με πολιτικούς που λειτούργησαν εμπρηστικά | Erin Schaff/Pool via REUTERS

Η ώρα του… ταμείου: Οι χορηγοί κόβουν τους Ρεπουμπλικανούς που αρνήθηκαν τη νίκη του Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2021, 10:35
Το Κογκρέσο βρίσκεται πλέον υπό το μικροσκόπιο και των εταιρειών που δεν θέλουν να συνδέουν το όνομά τους με πολιτικούς που λειτούργησαν εμπρηστικά
| Erin Schaff/Pool via REUTERS

Η ώρα του… ταμείου: Οι χορηγοί κόβουν τους Ρεπουμπλικανούς που αρνήθηκαν τη νίκη του Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2021, 10:35

Εως τώρα, οι Ρεπουμπλικανοί πολιτικοί που υποστήριζαν τον Ντόναλντ Τραμπ και την εμπρηστική ρητορική του (που οδήγησε τον όχλο να εισβάλει στο Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον στα αιματηρά γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου) είχαν μείνει κάπως στο απυρόβλητο. Τους κατηγορούσαν μεν οι Δημοκρατικοί και τα ΜΜΕ για την πρωτοφανή άρνησή τους να επιβεβαιώσουν τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές, αλλά οι ίδιοι απολάμβαναν μακαρίως την επίδειξη μιας κακώς νοούμενης κομματικής πειθαρχίας –που βέβαια ενθάρρυνε τους ακροδεξιούς και λοιπούς συνωμοσιολόγους… Τώρα όμως, όλοι αυτοί θα πληγούν εκεί όπου κάθε πολιτικός πονάει περισσότερο, μετά την κάλπη: στην τσέπη.

Την Τρίτη, η Walmart Inc, η μεγαλύτερη εμπορική εταιρεία λιανικών πωλήσεων παγκοσμίως, αλλά και η Walt Disney Co ακολούθησαν το παράδειγμα άλλων επιχειρήσεων, αναστέλλοντας επ’ αόριστον τις χορηγίες τους προς τα μέλη του Κογκρέσου που ψήφισαν κατά της επικύρωσης της νίκης του εκλεγμένου πρόεδρου Τζο Μπάιντεν.

Η Walmart, εταιρεία με έδρα στο Αρκάνσας, ανακοίνωσε ότι μετά την εισβολή της προηγούμενης εβδομάδας στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, «η επιτροπή πολιτικής δράσης της αναστέλλει επ’ αόριστον τις χορηγίες της προς τα μέλη του Κογκρέσου που ψήφισαν κατά της νόμιμης επικύρωσης των ψήφων των πολιτειακών εκλεκτόρων».

Από την πλευρά της, η Disney, από το χώρο του θεάματος, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «στον άμεσο απόηχο αυτής της σοκαριστικής πολιορκίας, τα μέλη του Κογκρέσου είχαν μία ευκαιρία να ενωθούν, μία ευκαιρία, που είναι λυπηρό ότι κάποιοι αρνήθηκαν να αγκαλιάσουν. Λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα αυτά, έχουμε αποφασίσει ότι δε θα κάνουμε πολιτικές χορηγίες το 2021 σε κοινοβουλευτικούς που ψήφισαν για να απορρίψουν την επικύρωση των ψήφων του Σώματος των Εκλεκτόρων».

Αλλες μεγάλες εταιρίες, όπως, η AT&T Inc, η Amazon.com Inc και η Mastercard Inc, ανακοίνωσαν τις τελευταίες ημέρες παρόμοιες κινήσεις. Η General Motors Co δήλωσε την Τρίτη ότι έχει σταματήσει όλες τις χορηγίες της μετά τα γεγονότα στο Καπιτώλιο.

Μπλόκο της Deutsche Bank στις επιχειρήσεις του Τραμπ

Στο μεταξύ, αίσθηση έχει προκαλέσει η αποκάλυψη των New York Times ότι η Deutsche Bank έλαβε την απόφαση να μη συνεργάζεται στο μέλλον με τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, ούτε με τις εταιρείες του (ως γνωστόν, ο Τραμπ είναι μεγιστάνας του real estate).

Η Deutsche Bank είναι ο μεγαλύτερος δανειστής του Τραμπ, με περίπου 340 εκατ. δολάρια εκκρεμούντα δάνεια για τον Trump Organization, τον όμιλο-ομπρέλα του προέδρου, τον οποίο αυτή τη στιγμή επιβλέπουν οι δύο γιοι του, σύμφωνα με την από 31ης Ιουλίου 2020 δήλωση του ίδιου του απερχόμενου προέδρου προς το αμερικανικό Γραφείο Κυβερνητικής Δεοντολογίας.

Η κίνηση της DB γίνεται ενώ η Signature Bank –όπου ο Τραμπ έχει λογαριασμούς, σύμφωνα με τη δήλωσή του στο Γραφείο Κυβερνητικής Δεοντολογίας– τον κάλεσε να παραιτηθεί.

«Η παραίτηση του προέδρου… είναι προς το συμφέρον του έθνους μας και του αμερικανικού λαού», ανέφερε στον ιστότοπό της η Signature Bank.

Εκπρόσωπος της Deutsche Bank αρνήθηκε να σχολιάσει σήμερα το δημοσίευμα των NYT. O Trump Organization δεν απάντησε αμέσως στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με αίτημα για σχολιασμό που εστάλη πέραν των εργάσιμων ωρών, ενώ το γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου δεν απάντησε σε τηλεφώνημα.

Η Κριστιάνα Ράιλι, η επικεφαλής των επιχειρήσεων της Deutsche Bank στις ΗΠΑ, καταδίκασε την περασμένη εβδομάδα, με καταχώρισή της στο LinkedIn, τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στις 6 Ιανουαρίου στην Ουάσινγκτον.

«Είμαστε υπερήφανοι για το Σύνταγμά μας και στεκόμαστε στο πλευρό αυτών που επιδιώκουν να το υποστηρίξουν για να διασφαλίσουμε ότι η βούληση του λαού θα γίνει σεβαστή και θα υπάρξει μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας», έγραψε.

Το Reuters είχε μεταδώσει τον Νοέμβριο την πληροφορία ότι η Deutsche Bank εξετάζει τρόπους για να βάλει τέλος στη σχέση της με το Τραμπ μετά τις αμερικανικές εκλογές, καθώς έχει απαυδήσει με την αρνητική δημοσιότητα που προκαλεί η σχέση αυτή.

Τα δάνεια του Τραμπ από την Deutsche Bank είναι για ένα γήπεδο γκολφ στο Μαϊάμι και για ξενοδοχεία στην Ουάσινγκτον και το Σικάγο.

Ο πρόεδρος δέχθηκε αυτή την εβδομάδα ένα ράπισμα από τον κόσμο του επαγγελματικού γκολφ, καθώς τόσο η PGA (Professional Golfers Association) Αμερικής όσο και η R&A ανακοίνωσαν ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν δύο γήπεδα που ανήκουν στον πρόεδρο, μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...